Aj aspartám je vhodný pre kvasinkárov.... čo sa týka obsahu cukru a zdravý nie je.
Jedna vec je posudzovať sladidlo z hľadiska "kvasinkového", glykemického indexu a druhá vec z hľadiska celkového zdravotného.
Ja si kupujem steviu, čistý rastlinný tekutý výťažok, ktorý je minimálne spracovaný. Áno, je možné si kúpiť xylitol aj z brezy, ale to neznamená, že keď výrobca napíše "z brezy", že je to už prírodné, je to len lepšia východzia surovina, ale proces rafinácie a spracovania je ten istý. Xylitol je menšie zlo ako umelé sladidlá a pre diabetikov namiesto fruktózy. To výrobcovia s obľubou dnes píšu na všetko "prírodný", všetko je prírodné, aj slivovica, biely chlieb, biely cukor... resp. sú vyrobené z prírodných surovín.
So xylitolom sa to ale nesmie prehnať, vo vyšších dávkach spôsobuje preháňanie.
Určite xylitol nemá toxické vlastnosti ako nízkokalorické umelé sladidlá, čiže je relatívne bezpečné, ale ja som poukazovala hlavne na jeho proces rafinácie a spracovanie a z tohoto hľadiska sa mi až také super nejaví a zvlášť pre ľudí, ktorí jedia surovú stravu a dbajú tak úzkostne na kvalitu a celistvosť potravín a doplnkov.
Xylitol má ale niektoré zaujímavé medicínske vlastnosti, používa sa dosť úspešne napr. ako nosný sprej, pri rôznych infekciách, má antibakteriálne vlastnosti, pri kandide, takže v istých prípadoch je jeho použitie ok, ale nepoužívala by som ho na pravidelné sladenie.
Ešte jeden zaujímavý článok o xylitole: