Ja si tiež nerobím stále kefír, len raz čas, to isté vodný kefír a kombucha. Mám ich v chladničke, kde ich len občas dokŕmim cukrom, mliečnym kefírovým zrnám vymením ca. raz za 7-10 dní mlieko a oni takto bez problémov prežijú celé mesiace, ak ich človek zrovna nepoužíva. Veľa ľudí sa týchto kultúr zbavilo, lebo si mysleli, že sa musia stále používať a hlavne sa dá s nimi robiť veľmi veľa vecí a prakticky zadarmo zdroj bifidokultúr. Kdežto napr. čo tu bola spomínaná tá ovčia bryndza ako zdroj probiotík, tak ja mám okolo seba asi 5 salašov a len jeden jediný robí 100% ovčiu nepasterizovanú bryndzu, všetky salaše to dnes už pančujú kravským mliekom a tak isto nemám istotu za akých hygienických podmienok to tam bolo robené. Takže prečo nevyužiť zdroj probiotík, ktorý je prakticky zadarmo, u tej kombuchy a kefírových zrń hrozí riziko len vtedy, keď sa nedodržiavajú hygienické podmienky a vyskytne sa nejaká pleseň, ale to hrozí aj u toho pickles a hocičoho, čo sa po domácky fermentuje. Základ je na začiatku vytvoriť také podmienky, aby nemali šancu sa rozmnožovať škodlivé kultúry - u pickles soľ, kyselina octová, kultúry z kefíru, u kombuchy zvýšiť kyslosť roztoku trochou hotového kombuchového nápoja alebo octom, u vodného detto alebo sa tam používa citrón. V živote sa mi nestalo, aby mi niečo z toho splesnivelo, alebo sa nejak skazilo - kefír, kvások, kombucha, pickles...
Inak tie kefírové zrná - srvátka z nich sa dajú použiť napr. aj na zvýšenie stráviteľnosti strukovín, ja sa chystám dakedy vyskúšať tento recept. fermentovaná fazuľová pasta:
http://just-making-noise.blogspot.sk/20 ... paste.htmlA dnes idem vyskúšať mandľové mlieko, zamiešam tam trocha mliečneho kefíru a nechám sfermentovať, či sa to bude dať piť.
Orechové fermentované pasty som ešte neskúšala, som si uložila nejaké recepty, vyzerá to tiež veľmi zaujímavo:
http://www.rawmazing.com/raw-recipe-sim ... nd-cheese/Inak typ probiotických kultúr veľmi ovplyvňuje výslednú chuť kefíru, jogurtu, kvásku, syru... Niektoré jogurty a kvásky, čo som skúšala s probiotikami chutili dosť príšerne, ale tá srvátka z kefíru vyrobeného pomocou kefírových zrń - ona chutí aj sama o sebe dobre, produkuje veľmi chutný kvások, aj v tom pickles sa mi zdala fajn, tak možno bude fajn aj na tie orechové syry a hlavne vždy funguje nie ako niektoré probiotiká, čo si človek kúpi.
Inak pozor na kvalitu mlieka u kefírových zŕn, najlepšie sa im darí v surovom, nekvalitné kupované pasterizované mlieka im môžu po čase uškodiť a nemnožia sa.
Nemyslím si, že kefírové zrná v pickles rastú, oni sa tam použijú len ako štartovacie médium. Oni dobre nerastú ani v iných mliekach typu orechové, sójové a pod., potrebujú živočíšne. Ale to sa dá obísť jednoducho, stačí trochu hotového kefíru zmiešať dajme tomu s mandľovým mliekom a tie kultúry sa aj tak ďalej množia bez kefírových zrń, podobne funguje srvátka.