Dovolte mi malé zamyšlení. V poslední době se mě několik lidí ptalo jaké je bezpečné množství sacharidů na den a že jim někdo stanovil takovou či jinou kvótu a oni se pod ní nedokáží dostat. Jsou z toho pak zoufalí a mají pocit, že nedodržují správně pravidla a tedy zákonitě se jim musí stav zhoršovat.
Chci si ale položit otázku, jaký pro mě má na konci dne význam informace, že jsem snědl 100g sacharidů? Obávám se že v podstatě žádný ...
Jaký druh cukrů to byl? Jaká byla energie snědených potravin? Kolik jídlo obsahovalo prebiotických a probiotických prvků? Kolik vlákniny, vitamínů, minerálů, enzymů? Měla potraviny fungicidní potenciál? Jaká velká byla kontaminace potravin pesticidy, hormony, antibiotiky? V jakém rozpoložení jsem byl když jsem potraviny jedl?
Žádnou z těchto odpovědí informace "100g" nedává.
Dostal jsem do sebe toto množství díky tomu, že jsem snědl čtvrt kila ovocného dortu plného lepku, cukru, fruktozy a éček? Anebo to byly tři litry domácího kefíru napěchovaného miliardami prospěšných laktobacilů?
Snědl jsem misku bílé, v podstatě všeho prospěšného zbavené rýže, nebo to byla nevařená pohanka - tedy cenný koktejl neskutečně zajímavých látek ve velkém množství včetně rozpustné vlákniny, která živí laktobacily?
Zajímá mě, zdali jsem snědl dva rohlíky s taveným sýrem nebo dvě kila ředkví, které mají fungicidní účinky a bezvadně mi pročistily