Naši príbuzní primáti napr. gorily získavajú kvalitné tuky omega-3 v podstate len čistou konzumáciou zelenolistých rastlín a výhonkov, ale oni s touto činnosťou strávia v podstate väčšinu dňa. Nemajú žiadny príjem koncentrovaných tukov - olejov, stačí im úplne to, čo príjmajú v tom kvante výhonkov, v nejakých mravcoch, chrobákoch a larvách, majú takto zabezpečený aj super príjem kvalitných aminokyselín a veľké množstvo vitamínu C. Tie tuky sú samozrejme nezoxidované a vďaka kvantu antioxidantov zo zelenej stravy a toho vitamínu C im ani nezoxidujú v tele. Opica si vie inak aj orechy rozlúsknuť a taký šimpanz občas uloví malé zviera a zje ho surové.
Tu práve v tomto článku píšu, že opice majú perfektný pomer mastných kyselín, lepší, než väčšina američanov na stretnutí Národnej rady pre výskum odporúčaní prijmu tukov.
http://www.cast.uark.edu/local/icaes/co ... ilton.htmlLisovanie olejov je samozrejme výdobytok civlizácie, ale zrovna tak napr. aj chov kráv pre mlieko, ich dojenie a mútenie masla - to takisto moc prirodzené nie je, o ghí masle už ani nehovorím.
Aj keby som nejedla vôbec žiadne orechy, alebo úplne minimálne a moje strava by pozostávala z 90% zelenolistých rastlín+nejaké tie larvy, netvrdím, žeby to bolo zrovna najchutnejšie, fungovala by som možno ešte oveľa zdravšie ako keď teraz konzumujem "zdravý" olivový a ľanový olej.
Tuk z mäsa je síce už prirodzený, ale tak mne sa zrovna nechce trhať surové mäso a čokoľvek z mäsa pražené, pečené zdravé už teda rozhodne nie je.
To, že praľudia si dačo opekali na ohni a človek bol nútený daným prostredím preferovať istý druh stravy ako napr. eskimáci surové ryby, niekde zameranie na obilniny, ešte vôbec neznamená, že takáto strava je pre človeka tá najideálnejšia.
Hladný vyčerpaný človek z modernej civilizácie by samozrejme uvítal ten kotlíkový guláš namiesto toho, aby pol dňa "spásal" nejaké zelené rastliny, ktorých by tam zrovna ani nemuselo byť dostatok a hlavne by ani nevedel, čo má spásať, aby sa neotrávil a ak by nemal po ruke košík avokád, oriešky a zeleninu, pustil by sa s chuťou do guláša. Samotné ovocie by asi nestačilo.
Pes žijúci s človekom sa veľmi rýchlo adaptuje na chutnejšie verzie svojho jedálnička, ak mu to človek dovolí, jemu môžu dokonca chutiť viac cestoviny ako surové mäso na ktoré je predurčený.
V podstate je to tak, že strava, ktorá nám robí zdravotne dobre a sme pre ňu predurčení, nemusí ani zďaleka znamenať to, že nám zároveň aj najviac chutí. Gorila nemá na výber, musí spásať tie výhonky, v lepšom prípade nejaký banán a sezónne ovocie, ktoré jej chutí viac, ale keby sme jej dali možno nejakú zmrzlinu alebo koláč - atraktívna sladká chuť, určite by sa rýchlo "adaptovala" a na výhonky zvysoka vykašľala.
Takže zostáva nám už len zdravý rozum, aby sme svoju stravu nakombinovali čo možno najzdravšie a aby to bolo podľa možností aj celkom chutné, čo v dnešnej dobe výberu nie je až taký problém. A tak ja si urobím napr. mandľové mlieko s vanilkou, surovým kakaom a chutí mi super a je pre mňa aj zdravé a mám aj príjem zdravých nezoxidovaných tukov a keďže mandle sú namočené vo vode, sú aj odbúrané fytáty a inhibítory enzýmov a na obed si dám "green smothie" - hold, som už produkt civilizácie.