Vitamix predáva dokonca jedna firma v meste, kde som bývala,
http://lama-piestany.sk/produkt/vitamix-tnc-5200, ale kúpila som ho v Rakúsku, stál tam tak isto, ale je to firma, ktorá funguje 35 rokov, kdežto u tých slovenských nie je moc predpoklad, že budú fungovať o rok, Vitamix má záruku 7 rokov. V prípade, že firma zanikne, sa musí Vitamix posielať na servis do Nemecka, čo je veľmi drahá záležitosť na poštovnom, do Rakúska občas chodievam, tak tam problém nie je. Pre všetky vitamixy slúži ako materská spoločnosť nejaká nemecká, aj tie zakúpené v Čechách, v Rakúsku...a to je problém, ak firma zanikne. Priamo servis Vitamixu u nás nie je, ani v Čechách a ani v Rakúsku. Tú firmu Lama v Piešťanoch poznám, je to starší manželský pár na dôchodku, občas som k ním išla na črevnú sprchu, oni sú fajn, len ako som písala, za rok to môžu zabaliť a čo potom so servisom...
Ja som ho kupovala tu:
http://www.smoothies-mixer.at/Možno aj ten mixér Catler by bol zaujímavý, ten dosahuje asi 10 tis. otáčok, vitamix má okolo 37 tis., známy ho má a je s ním spokojný, ja som ho osobne nepoužívala, tak neviem, aj tu v tomto vlákne sa o ňom písalo.
Microgreens pestujem v lete vonku na parapete, v zime vnútri, mne rastú výborne, používam na to samozavlažovacie podlhovasté črepníky 4-5 ks, problém je so semienkami, také u nás nedostať moc, čo používam a musia byť neošetrené, tie si objednávam z Nemecka vo veľkom, tak 1-2x do roka. Pestovanie nie je žiadna veda - základ kvalitná zemina, kupujem špeciálnu na bylinky alebo nejakú rašelinu a kvalitné semienka. Hnojím kelpom, výťažkami melasy, občas nejaké pomleté vajcové škrupiny, ak sa mi chce, alebo morskými minerálmi, alebo ani nehnojím, rastie mi to aj tak super.
Väčšinou sa používajú na pestovanie microgreens také tácky podobne ako keď sa pestuje obilná tráva, ale mne sa to neosvedčilo, s tými samozavlažovacími črepníkmi nemám žiadnu starosť, len prvé dni polievam zhora, kým sa rastlinky zakorenia, potom si už ťahajú vodu samé, môžem odísť aj na pár dní z domu, nič sa tomu nestane.
Pestujem aj dosť bylinky v lete vonku na parapete, oni sa musia pravidelne prihnojovať, lebo po istej dobe ako keby prestanú rást, žltnú im listy, čím je tá bylinka viac listnatá ako napr. bazalka, tým viac potrebuje výživy, rozmarín, tymián menej a kúpiť kvalitné sadenice, nie z Kauflandu. Ja nemám miesto v byte na pestovanie zo semena. Ja nie som žiadny expert na pestovanie, nemám ani záhradu, ale tak klíčky, microgreens sa mi darí pestovať veľmi dobre, ale tiež to bolo dosť veľa skúšania.
No ja s Huromom nie som veľmi spokojná a celé tie plastové komponenty sú už dosť opotrebované, tá objímka na sito mi praskla, silikónové tesnenia vyzerajú zatiaľ ok. Dosť mi vadí aj to, ako sa stále zasekáva, keď sa tam vzprieči napr. kúsok mrkvy.