bludicka píše:
Ten Catler som si chcela kúpiť, už som si ho skoro aj objednala, ale ešte naposledy som urobila prieskum mixérov a začala som sa nakláňať k vitamixu, cena príšerná, ale nakoľko som zhumplovala už tri mixéry a vedela som, že chcem top kvalitu, kúpila som ho, aj kvôli 7-ročnej záruke, priateľ síce skoro skolaboval z tej ceny, ale neľutujem, denne ho používam 2-3x, orechové mlieka, zelené nápoje, rôzne nátierky, občas avokádový puding, to je oproti bežnému, aj keď kvalitnému mixéru ako trabant a mercedes, stačí mi pár sekúnd na rozmixovanie a tým pádom to minimálne oxiduje, u mixéra s nižšími otáčkami potrebuje človek trochu dlhšie mixovať, aby dosiahol hladkú štruktúru a aj tak tam zostávajú nezmixované časti, no odšťavovač používam v podstate o dosť menej, skôr v zime na mrkvu, cviklu.
Tie zelené nápoje robím do konzistencie, že sa to dá vypiť z pohára, čiže vodu dolievam, hádžem tam všetko - klíčky, špenát, stopkatý zeler, šalát, namočené chia, mak, sezam, konopné semienka, mrazené čučoriedky, včelí peľ, ten mixér rozdrtí pri tých otáčkach aj úplne malé semienka.
Food procesor mám ja na ponornom mixéri, taká dodatočná sekacia nádoba, mám tam dve veľkosti a ešte jeden veľký na starom bosch robote - ale ten od ponorného mixéra mi úplne postačuje a to robím všetko, rôzne sušené placky. Tu nevidím až tak zmysel ísť do super kvality. Ono mne napr. moc nechutí posekaná zelenina nadrobno z toho food procesora, skôr postrúhaná. A osvedčil sa mi obyčajný mäsový mlynček na mletie niektorých surovín ako napr. namočené sušené ovocie, figy, ďatle, ten mlynček to skôr pomelie do lepšej konzistencie ako food procesor poseká - musí sa to namáčať, na tom mlynčeku som mlela aj naklíčené obilie na placky. Ja mám pocit, že v Amerike nepoznajú mäsový mlynček, alebo minimálne nie raw foodisti, lebo tam úplne na všetko používajú food procesor, napr. pomleté mäso na mlynčeku má určite lepšiu štruktúru ako rozsekať ho na kašu, to je ako rozsekať mak na prášok v trieštivom kávovom mlynčeku alebo ho pomlieť na starom mlynčeku, ktorý ho rozpučí kovovým šnekom a taký je oveľa chutnejší. Niektorí si vyrábajú na tých food procesoroch orechové maslá - tak tu potrebuješ už výkonný, ktorý môže ísť nonstop aj 10-15 minút, ale ja moc orechové maslá nemusím, radšej si orechy namáčam, tak sú pre mňa stráviteľnejšie.
A môj terajší stav... už upúšťam dosť od tých komplikovaných surových jedál, kadejakých sušených placiek, orechových syrov, plnené avokádové "nori" rolky, je to strašne náročné na čas, jedávam už dosť jednoduchú stravu a stačí mi mixér, odšťavovač, nôž na šaláty a dva hrnce na nejaké varené jedlá typu ryža natural, quinoa, strukoviny, zelenina v pare.
K tomu postupně dojde každý, kdo to se sebou myslí dobře, čím méně se s tím budu patlat, tím lépe. Ideál je prostě utrhnout a sníst.