Ja som sa rozhodovala medzi Catler, Vitamix a Blendtec Total Blender, zvíťazil Vitamix. Blendec Total Blender je mixér s programovaním a elektronikou, kvalitné premixovanie bez potreby použitia toho premiešavadla sa dosahuje cyklickými zmenami otáčok, je to aj vidieť na videách ako tá zmixovaná hmota skáče v mixéri. Ja som osobne zástancom jednoduchých technických riešení, čím viac elektroniky v nejakom prístroji, tým je väčšia šanca, že sa tam niečo pokazí. Na mixéri v podstate nepotrebujem žiadne prednastavené programy, potrebujem reguláciu otáčok, dostatočne vysoké otáčky a kvalitný motor, čo mi to utiahne, vitamix je úplne jednoduchý - tlačítko zapnúť, vypnúť, regulácia otáčok, turbo mód - toto postačuje úplne na všetko, ja mám práveže radšej u vitamixu, keď si môžem manuálne regulovať svoje mixy podľa potreby, nie vždy mi musí zrovna vyhovovať to, čo tam výrobca prednastavil. Inak ja to premiešavadlo u vitamixu používam dosť málo, pri zelených mixoch si to berie sám bez problémov - hádžem tam polovice jabĺk, celé pomaranče. Vitamix je dosť veľký a má taký retro vzhľad, vyzerá ako mixér od babičky, čo mne osobne neprekáža.
Ak mám už dať za mixér 600 Eur, tak je fajn, keď má 7-ročnú záruku, 2 roky záruka u Blendecu je podľa mňa žalostne málo.
Tak ja si robievam mixy vždy len čerstvé, max. keď toho urobím viac, tak vypijem druhú časť o hodinu, dve. Na vitamixe je to otázka naozaj pár sekúnd, oveľa rýchlejšie ako odšťavenie, takže ak si človek večer dajme tomu nachystá suroviny na mixovanie do misky a ráno zmixuje, nevidím v tom ani časový problém, čistenie je takisto záležitosť sekúnd.
Ohľadom čistenia vitamixu - stačí keď do neho po mixovaní naleješ čistú vodu, trochu saponátu a pustíš ho na chvíľu, on sa sám vyčistí, ale to len pri nejakých kašovitých, orechových ťažkých zmesiach. Po zeleninových, ovocných mixoch stačí len vypláchnuť vodou.
Teraz som začala experimentovať aj so slanými verziami mixov, rôzne slané polievky.
Môj obľúbený recept: Asi 4-5 stredne veľkých rajčín, polovica stredne veľkej uhorky, polovica červenej papriky, polovica červenej cibule, cesnak, čili papričky alebo používam sušené, na ochutenie používam trocha soli, citrónovej šťavy, čerstvý zázvor, pridávam jednu lyžicu sladkého nepasterizovaného ryžového misa - to mi tam veľmi chutí a trochu sladidla - buď med, agágový sirup, niekedy použijem kvalitný balsamico ocot. Tento recept rôzne obmieňam, pridám do toho napr. šalát, špenát, kúsok mrkvy, cvikly, mladú cibuľku, pre krémovitosť avokádo, kešu oriešky, ochutím bylinkami - oregáno, tymián, niekedy si na kocky nakrájam uhorku, rajčiny a zalejem touto omáčkou - je to ako surová polievka. Alebo si robím aj jednoduchšie verzie napr. mrkvovo-rajčinová polievka, rozmixujem rovnaké množstvo rajčín, mrkvy, ak mám, pridám do toho aj sušené rajčiny, trochu olivového oleja, soľ, agávový sirup, cesnak, oregáno, šťava z citróna, vodu pridávam podľa želanej hustoty, takisto volím buď hladkú štruktúru alebo skôr menej zmixované.
|