Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 23, 2024 10:37 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 861 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 58  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 5:09 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Výborný článok ako je to vlastne s ľanovým olejom a Budwigovou diétou, ako brať ľanový olej, aby v tele neškodil, teda vždy naviazať na sírne aminokyseliny a nikdy ho nebrať samostatne kvôli vysokému riziku oxidácie v tele, je to dlhé a nechce sa mi to prekladať:
http://www.healingcancernaturally.com/b ... s-faq.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 7:14 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Je dlhodobé užívanie izolovaného ľanového oleja naozaj tak zdraviu prospešné? Tak tento článok ma asi najviac šokoval z toho, čo som prečítala za posledné roky o ľanovom oleji:

http://www.ndmnutrition.com/Facts%20on%20Flax.html

Ľanový olej má veľa zdravotných pozitív, prevencia rakoviny, liečba artrtitídy, vysokého krvného tlaku, srdcových ochorení, kožných ochorení.

Ale akonáhle beriem nejakú látku izolovane a vo veľkých množstvách, hrozí dokonca aj taký stav ako nadbytok omega-3 tukov v tele!

Ľanový olej blokuje tvorbu istých enzýmov v pečeni a znižuje tvorbu cholesterolu v tele, čo môže byť pre niektorých ľudí síce prospešné, ale pre iných nie, cholesterol, ktorý sa vytvára v pečeni je veľmi dôležitý pre tvorbu hormonov, nachádza sa v mozgu a nervovom tkanive. Tu nejde o oxidovaný cholesterol, ktorý upcháva cievy. Ľanový olej v podstate neprirodzeným mechanizmom dokáže zredukovať množstvo cholesterolu v tele, upraviť krvný tlak, na druhej strane blokovanie enzýmov v pečeni môže mať za následok aj jej poškodenie.

Aj keď kyselina alfa linolénová znižuje hladinu cholesterolu, v podstate prispieva k arterioskleróze, pretože spôsobuje oxidačné reakcie v tele a takisto oxidáciu cholesterolu a práve tento vytvára plaky v cievach.

Väčšina degeneratívnych ochorení je práve spôsobená nadbytkom kyseliny alfa linolénovej z rastlinných rafinovaných tukov skôr ako jej nedostatkom. Ale ani tie panenské nie sú extra výhra, lebo sú väčšinou bohaté na omega-6 a narušia pomer omega 3 a omega 6 v tele. Čim viac dodávam omega 6, tým viac omega 3 potrebujem na vyrovnanie, takže riešenie je skôr redukovanie príjmu omega 6 ako dodatočné dodávanie omega 3.

Ešte podotýkam, že autor píše hlavne už o čiastočne zoxidovanom ľanovom oleji, nie čerstvo vylisovanom. Ale takisto ak má niekto v tele nedostatok antioxidantov, môže aj tak oxidovať priamo v tele. A rovnako nadmerná konzumácia ľanového oleja dokáže zlikvidovať zásoby vitamínu E v tele, kde sa používa na ochranu proti oxidácii týchto tukov.

Problém ľanového oleja je takisto v tom, že ako izolovaný produkt je zbavený množstva synergických látok, ktoré by príp. zabraňovali oxidácii tohoto oleja v organizme a rozhodne nejde o prírodnú potravinu, ak je takto izolovaná.

Ako je to s protizápalovým efektom ľanového oleja?

Vraj ak ľanový olej potlačí zápalové reakcie, je to hlavne opäť vďaka vytváraniu voľných radikálov v organizme a aktívnom znižovaní počtu bielych krviniek a potlačeným zápalovej reakcie v podstate zbavím organizmus možnosti, aby sa liečil sám.

Hlavný dôvod prečo vlastne používa Budwigová ľanový olej naviazaný na sírne aminokyseliny je práve jeho veľký oxidačný potenciál v tele, ľanový olej sa ľahko zlučuje s kyslíkom.

Čo sa stane ak sa ľanový olej naviaže na sírne aminokyseliny? Stane sa vodorozpustným, to znamená, že nenasýtené mastné kyseliny nie sú tak dostupné pre tkanivá a nenarobia toľko škôd, sú chránené naviazaním na sírne aminokyseliny.

Rakovinové bunky má likvidovať práve zásobenie tkanív kyslíkom, ono sa nedoporučuje ani vysoký príjem antioxidantov v doplnkoch, ktoré by práve mohli zabrániť tomu ako funguje táto sírna zmes ľanového oleja v organizme, čiže zredukoval by sa oxidačný potenciál, prirodzené antixodanty v jedle sú ale podľa Budwigovej ok. Ono totiž v jedle nemáte nikdy šancu prijať také množstvá napr. vitamínu E, čo sa predávajú ako doplnky, je úplne nereálne získať napr. 400 IU vitaminu E z jedla, max. nejakých 30 IU napr. z mandlí. Z toho vyplýva, žeby sa rozhodne nemal používať na túto kúru ľanový olej konzervovaný vitamínom E, tu sa Budwigová vyjadruje dosť jasne, že pridanie antioxidantov znemožňuje kyslíkovú reakciu.

Doteraz vlastne nie je úplne jasné ako to funguje, lebo Budwigová nikde nepíše o voľných radikáloch a ľanovom oleji.

Johanna Budwig nedoporučovala rybí tuk len z dôvodu jeho vysokého spracovania, molekulárnej destilácie, ale ak by si niekto zohnal surový rybí tuk - zdroj som uviedla, bola by to možno ešte vhodnejšia varianta ako ľanový olej, len finančne náročná. Niektorí ľudia majú totiž s ľanovým olejom veľké problémy, ak majú napr. nádory citlivé na estrogény, ľanový olej je veľmi bohatý na phytoestrogény.

Ešte jedna poznámka... rybí tuk EPA a DHA oxiduje dokonca ešte viac, než ľanový olej!!! To len pre tých, čo jedávajú bežne dostupný rybí tuk v doplnkoch.

V závere toho článku je poznámka o tom ako vzniká celá propaganda okolo prospešnosti ľanového oleja, nikto nemá totižto profit z toho, aby robil štúdie, ktoré ukážu negatívne dopady ľanového oleja na zdravie človeka. Autor doporučuje konzumovať rozomleté ľanové semienka, kde sú prítomné látky ako rôzne antioxidanty, vitamín E, ktoré bránia jeho oxidácii.

Z toho vyplýva, že čokoľvek, čo berieme ako izolovanú látku dlhodobo vo väčších množstvách, nemusí mať až také konečné pozitívne účinky, aj keď pri istých ochoreniach a stavoch sa daná látka používa, ešte neznamená, že tento efekt je naozaj dlhodobo žiadúci a riešenie spočíva skôr v tom, aby sa odstránila základná príčina, čiže napr. pri srdcových ochoreniach zredukovať omega 6 tuky, upraviť stravu, ono aj tie saturované tuky rozhodne nie sú také zlo ako nám celé desaťročia tvrdili, pretože tie sú v tele stabilné, poskytujú oporu bunkovej membráne a cholesterol je základná látka pre výrobu mnohých hormónov a látok. Teraz sa zisťuje, že mäso, mliečne produkty zo zvierat, ktoré žijú voľne v prírode alebo sa voľne pasú môže byť celkom významným zdrojom omega 3 tukov a čiastočne aj DHA. Také mäso prirodzene menej obsahuje saturovaných tukov, má dobrý pomer omega 6 a omega 3. Rozhodujúcu úlohu hrá aj úprava, ak totiž potom mäso, napr. aj ryby pečiem v trúbe hodinu na 180 stupňov celzia, tak spoľahlivo zničím všetky hodnotné omega 3 tuky.
http://pinnaclepastures.com/grassfedfats.pdf

Ak niekto užíva ľanový olej len ako zdroj omega-3 tukov, tu je vhodnejší skôr rybí tuk kvôli obsahu EPA a DHA a to vo veľmi nízkych dávkach, písala som o tom viac vo vlákne rybí tuk.

Avšak pre človeka na bežnej strave s vysokou konzumáciou omega 6 tukov - stačí, že používa bežný rastlinný olej na tepelnú úpravu, je asi konzumácia nezoxidovaného ľanového oleja určite prospešná. Otázne je, či nejaké prospešné účinky získa z tejto konzumácie človek, ktorý jedáva zdravú stravu vrátane rôznych semien - konopné, chia, ľanové bez toho, žeby konzumoval nadmerné množstvá omega 6 tukov.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 8:03 am 
Offline

Registrován: čtv bře 29, 2012 3:11 pm
Příspěvky: 324
bludicka píše:
Je dlhodobé užívanie izolovaného ľanového oleja naozaj tak zdraviu prospešné? Tak tento článok ma asi najviac šokoval z toho, čo som prečítala za posledné roky o ľanovom oleji:

http://www.ndmnutrition.com/Facts%20on%20Flax.html

Ľanový olej má veľa zdravotných pozitív, prevencia rakoviny, liečba artrtitídy, vysokého krvného tlaku, srdcových ochorení, kožných ochorení.

Ale akonáhle beriem nejakú látku izolovane a vo veľkých množstvách, hrozí dokonca aj taký stav ako nadbytok omega-3 tukov v tele!

Ľanový olej blokuje tvorbu istých enzýmov v pečeni a znižuje tvorbu cholesterolu v tele, čo môže byť pre niektorých ľudí síce prospešné, ale pre iných nie, cholesterol, ktorý sa vytvára v pečeni je veľmi dôležitý pre tvorbu hormonov, nachádza sa v mozgu a nervovom tkanive. Tu nejde o oxidovaný cholesterol, ktorý upcháva cievy. Ľanový olej v podstate neprirodzeným mechanizmom dokáže zredukovať množstvo cholesterolu v tele, upraviť krvný tlak, na druhej strane blokovanie enzýmov v pečeni môže mať za následok aj jej poškodenie.

Aj keď kyselina alfa linolénová znižuje hladinu cholesterolu, v podstate prispieva k arterioskleróze, pretože spôsobuje oxidačné reakcie v tele a takisto oxidáciu cholesterolu a práve tento vytvára plaky v cievach.

Väčšina degeneratívnych ochorení je práve spôsobená nadbytkom kyseliny alfa linolénovej z rastlinných rafinovaných tukov skôr ako jej nedostatkom. Ale ani tie panenské nie sú extra výhra, lebo sú väčšinou bohaté na omega-6 a narušia pomer omega 3 a omega 6 v tele. Čim viac dodávam omega 6, tým viac omega 3 potrebujem na vyrovnanie, takže riešenie je skôr redukovanie príjmu omega 6 ako dodatočné dodávanie omega 3.

Ešte podotýkam, že autor píše hlavne už o čiastočne zoxidovanom ľanovom oleji, nie čerstvo vylisovanom. Ale takisto ak má niekto v tele nedostatok antioxidantov, môže aj tak oxidovať priamo v tele. A rovnako nadmerná konzumácia ľanového oleja dokáže zlikvidovať zásoby vitamínu E v tele, kde sa používa na ochranu proti oxidácii týchto tukov.

Problém ľanového oleja je takisto v tom, že ako izolovaný produkt je zbavený množstva synergických látok, ktoré by príp. zabraňovali oxidácii tohoto oleja v organizme a rozhodne nejde o prírodnú potravinu, ak je takto izolovaná.

Ako je to s protizápalovým efektom ľanového oleja?

Vraj ak ľanový olej potlačí zápalové reakcie, je to hlavne opäť vďaka vytváraniu voľných radikálov v organizme a aktívnom znižovaní počtu bielych krviniek a potlačeným zápalovej reakcie v podstate zbavím organizmus možnosti, aby sa liečil sám.

Hlavný dôvod prečo vlastne používa Budwigová ľanový olej naviazaný na sírne aminokyseliny je práve jeho veľký oxidačný potenciál v tele, ľanový olej sa ľahko zlučuje s kyslíkom.

Čo sa stane ak sa ľanový olej naviaže na sírne aminokyseliny? Stane sa vodorozpustným, to znamená, že nenasýtené mastné kyseliny nie sú tak dostupné pre tkanivá a nenarobia toľko škôd, sú chránené naviazaním na sírne aminokyseliny.

Rakovinové bunky má likvidovať práve zásobenie tkanív kyslíkom, ono sa nedoporučuje ani vysoký príjem antioxidantov v doplnkoch, ktoré by práve mohli zabrániť tomu ako funguje táto sírna zmes ľanového oleja v organizme, čiže zredukoval by sa oxidačný potenciál, prirodzené antixodanty v jedle sú ale podľa Budwigovej ok. Ono totiž v jedle nemáte nikdy šancu prijať také množstvá napr. vitamínu E, čo sa predávajú ako doplnky, je úplne nereálne získať napr. 400 IU vitaminu E z jedla, max. nejakých 30 IU napr. z mandlí. Z toho vyplýva, žeby sa rozhodne nemal používať na túto kúru ľanový olej konzervovaný vitamínom E, tu sa Budwigová vyjadruje dosť jasne, že pridanie antioxidantov znemožňuje kyslíkovú reakciu.

Doteraz vlastne nie je úplne jasné ako to funguje, lebo Budwigová nikde nepíše o voľných radikáloch a ľanovom oleji.

Johanna Budwig nedoporučovala rybí tuk len z dôvodu jeho vysokého spracovania, molekulárnej destilácie, ale ak by si niekto zohnal surový rybí tuk - zdroj som uviedla, bola by to možno ešte vhodnejšia varianta ako ľanový olej, len finančne náročná. Niektorí ľudia majú totiž s ľanovým olejom veľké problémy, ak majú napr. nádory citlivé na estrogény, ľanový olej je veľmi bohatý na phytoestrogény.

Ešte jedna poznámka... rybí tuk EPA a DHA oxiduje dokonca ešte viac, než ľanový olej!!! To len pre tých, čo jedávajú bežne dostupný rybí tuk v doplnkoch.

V závere toho článku je poznámka o tom ako vzniká celá propaganda okolo prospešnosti ľanového oleja, nikto nemá totižto profit z toho, aby robil štúdie, ktoré ukážu negatívne dopady ľanového oleja na zdravie človeka. Autor doporučuje konzumovať rozomleté ľanové semienka, kde sú prítomné látky ako rôzne antioxidanty, vitamín E, ktoré bránia jeho oxidácii.

Z toho vyplýva, že čokoľvek, čo berieme ako izolovanú látku dlhodobo vo väčších množstvách, nemusí mať až také konečné pozitívne účinky, aj keď pri istých ochoreniach a stavoch sa daná látka používa, ešte neznamená, že tento efekt je naozaj dlhodobo žiadúci a riešenie spočíva skôr v tom, aby sa odstránila základná príčina, čiže napr. pri srdcových ochoreniach zredukovať omega 6 tuky, upraviť stravu, ono aj tie saturované tuky rozhodne nie sú také zlo ako nám celé desaťročia tvrdili, pretože tie sú v tele stabilné, poskytujú oporu bunkovej membráne a cholesterol je základná látka pre výrobu mnohých hormónov a látok. Teraz sa zisťuje, že mäso, mliečne produkty zo zvierat, ktoré žijú voľne v prírode alebo sa voľne pasú môže byť celkom významným zdrojom omega 3 tukov a čiastočne aj DHA. Také mäso prirodzene menej obsahuje saturovaných tukov, má dobrý pomer omega 6 a omega 3. Rozhodujúcu úlohu hrá aj úprava, ak totiž potom mäso, napr. aj ryby pečiem v trúbe hodinu na 180 stupňov celzia, tak spoľahlivo zničím všetky hodnotné omega 3 tuky.
http://pinnaclepastures.com/grassfedfats.pdf

Ak niekto užíva ľanový olej len ako zdroj omega-3 tukov, tu je vhodnejší skôr rybí tuk kvôli obsahu EPA a DHA a to vo veľmi nízkych dávkach, písala som o tom viac vo vlákne rybí tuk.

Avšak pre človeka na bežnej strave s vysokou konzumáciou omega 6 tukov - stačí, že používa bežný rastlinný olej na tepelnú úpravu, je asi konzumácia nezoxidovaného ľanového oleja určite prospešná. Otázne je, či nejaké prospešné účinky získa z tejto konzumácie človek, ktorý jedáva zdravú stravu vrátane rôznych semien - konopné, chia, ľanové bez toho, žeby konzumoval nadmerné množstvá omega 6 tukov.

SBludičko, souhlasím s eTebou, že většina doplňků s rybím tukem je rafinovaná a pro tělo nevyužitelná, možná dokonce škodlivá, v poslední době jsem to začínal pociťovat i fyzicky (únava) a tyhle dopňky přestal jíst, čímž se vše dalo zase do normálu. Problemtice tuků evidentně dobře rozumíš, proto by mě zajímal Tvůj názor na tento konkrétní olej: http://www.reflexnutrition.cz/katalog-4 ... -Krill-Oil


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 8:36 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Citace:
SBludičko, souhlasím s eTebou, že většina doplňků s rybím tukem je rafinovaná a pro tělo nevyužitelná, možná dokonce škodlivá, v poslední době jsem to začínal pociťovat i fyzicky (únava) a tyhle dopňky přestal jíst, čímž se vše dalo zase do normálu. Problemtice tuků evidentně dobře rozumíš, proto by mě zajímal Tvůj názor na tento konkrétní olej: http://www.reflexnutrition.cz/katalog-4 ... -Krill-Oil

Olej z ráčikov je vždy lepšie uprednostniť pred rybím tukom, sú totiž na začiatku potravinového reťazca, obsahuje aj hodnotné fosfolipidy a astaxanthin, ale takisto aj tieto oleje sa spracúvajú, ale nie až natoľko ako rybie oleje, pretože nie sú natoľko znečistené:

KRILL OIL MANUFACTURE: Frozen Antarctic krill are crushed and the lipids and proteins are extracted using acetone.Following extraction, the krill proteins and lipids are filtered through an organic solvent-resistant filter under reducedpressure to enable physical separation of lipids and proteins. Excess acetone is evaporated and water is separated from the oil. The oil is subjected to additional filtration and purification to remove impurities and is packaged in a modified nitrogen-containing atmosphere and stored. The notifier provides product specifications for krill oil, including specifications for fatty acids, total phospholipids, esterified astaxanthin, saturated fatty acids, and trans-fat (<0.1 percent). Specifications also include limits on residual acetone (<10 milligrams per kilogram (mg/kg), lead (<0.1 mg/kg), mercury (<0.1 mg/kg), arsenic (<0.1 mg/kg), cadmium (<0.1 mg/kg), pesticides, and microbiological contaminants”


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 9:26 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Ešte presná citácia z tejto stránky o Budwigovej diéte:

http://www.healingcancernaturally.com/b ... s-faq.html

"The flax oil in the study was not administered along with a sulfurated protein (like low fat cottage cheese or quark)) to make it water-soluble and, in turn, the unsaturated fatty acids were not made easily available to the body. Even Dr. Budwig, the discoverer of the wonderful attributes of the flax oil/sulfurated protein synergy stated that flax oil alone can do more harm than good.!

Ľanový olej v štúdii (v tom článku) nebol podávaný spolu so sírnymi aminokyselinami (ako nízkotučný cottage syr alebo tvaroh), aby sa urobil vodorozpustným a následne nenasýtené mastné kyseliny nie sú tak ľahko dostupné pre telo (nemôžu škodiť). (Sú to totiž práve tukoropustné látky, ktoré prenikajú do tkanív, väčšina bunkových membrán je postavená z tukov). Dokonca aj Dr. Budwig, objaviteľka výborných vlastností ľanového oleja a kombinácie sírnych aminokyselín, tvrdila, že ľanový olej samotný môže urobiť viac škody, než úžitku.

Keď si prečítate niečo o omega 3 tukoch na wikipédii, je to zaujímavé, je tam dosť spochybňovaný nadmerný príjem omega 3 olejov za zdravotným účelom, či už rybích alebo rastlinných a takisto problém ich oxidácie v tele:

http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 3:49 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
bludicka píše:
Ešte presná citácia z tejto stránky o Budwigovej diéte:

http://www.healingcancernaturally.com/b ... s-faq.html

"The flax oil in the study was not administered along with a sulfurated protein (like low fat cottage cheese or quark)) to make it water-soluble and, in turn, the unsaturated fatty acids were not made easily available to the body. Even Dr. Budwig, the discoverer of the wonderful attributes of the flax oil/sulfurated protein synergy stated that flax oil alone can do more harm than good.!

Ľanový olej v štúdii (v tom článku) nebol podávaný spolu so sírnymi aminokyselinami (ako nízkotučný cottage syr alebo tvaroh), aby sa urobil vodorozpustným a následne nenasýtené mastné kyseliny nie sú tak ľahko dostupné pre telo (nemôžu škodiť). (Sú to totiž práve tukoropustné látky, ktoré prenikajú do tkanív, väčšina bunkových membrán je postavená z tukov). Dokonca aj Dr. Budwig, objaviteľka výborných vlastností ľanového oleja a kombinácie sírnych aminokyselín, tvrdila, že ľanový olej samotný môže urobiť viac škody, než úžitku.

Keď si prečítate niečo o omega 3 tukoch na wikipédii, je to zaujímavé, je tam dosť spochybňovaný nadmerný príjem omega 3 olejov za zdravotným účelom, či už rybích alebo rastlinných a takisto problém ich oxidácie v tele:

http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid
uvadis, ze "Ľanový olej v štúdii (v tom článku) nebol podávaný spolu so sírnymi aminokyselinami ", to ovsem Bruce Fife neuvadi, takze pro mne prvni dukaz neserioznosti.

Vyse zmineny clanek píše:
So in one respect, flaxseed oil can be very useful. But as a consequence, the body must suffer with side effects that can be every bit as destructive as a prescription drug
Preklad: Na jednu stranu lneny olej muze byt velmi uzitecny. Ale jako dusledek telo musi trpet vedlejsimi ucinky ktere jsou stejne destruktivni jako od leku na predpis.
Moje telo urcite netrpi.

Pise tam tvrda vyjadreni jak vsichni trpi z oleje a tam nepise ze se to tyka pouze oxidovaneho oleje a pak da malou poznamku ze se jedna o oxidovany olej. Ale vetsina lidi uz to nevnima a na tom je casto negativni marketing zalozeny.

A jeho vyjadreni
Vyse zmineny clanek píše:
Nobody is going to spend money publicizing negative information, because there is no profit in it. You can't make money by not selling a product.
Preklad: Tedy ze nikdo neutrati penize za publikovani negativnich informaci, protoze v nich neni vydelek. Nemuzes vydelat penize, kdyz neprodavas vyrobek.
mi prijde opravdu trapny, predevsim od cloveka ktery pise o zazracich konkurencniho kokosoveho oleje. A samozrejme verim, ze i farmacie by mu mohla prispet a stalo by ji to za to \":lol:\" .

Jeste tady ma casto nekdo obavy kolik lneneho oleje lze bezpecne brat. Tak k tomu
Budwigova, Lneny olej, ucinna pomoc proti artrioskleroze, infarktu a rakovine, strana 37 píše:
Stále znovu se mi potvrzuje, že po nasazení obrovských dávek lněného oleje se subjektivní stav pacientů, tedy jejich vnitřní pohoda, okamžitě zlepší (někdy pacientovi na začátku terapie naordinuji klystýr s 1/2 1 olejové směsi). Vyšší koncentrace elektronů v člověku probouzí větší pocit štěstí. Vše je relativní, a tedy i toto tvrzení, ale přesto je pravdivé.

Jinak zde probirany clanek mi silne pripomina story s vysokymi davkami vitaminu C a lecbou vseho mozneho diskreditovanou studiema, ktere nedodrzely podminky, viz http://www.badatel.sk/documents/Vitamin_C-liecba.pdf strana 207 nebo boj nasi mediciny proti lecbe rakoviny podvazovanim, kdy po smrti autora dr Fortyna bylo provedeno overeni za podminek ktere se silne lisily od toho co prosazoval Fortyn a nasledne bylo podvazovani ihned zakazane. Takze nic noveho pod sluncem ani v pripade lneneho oleje \":lol:\" .

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 7:37 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
A čo taký rybí tuk? Všade nájdeš len info aký je super prospešný, veľmi podobné ľanovému oleju, mne trvalo sakra dlho sa dopátrať k nejakým objektívnym informáciám o rybom tuku a o tom ako sa vlastne spracováva. Ono totiž predajca napíše o molekulárnej destilácii len ako o procese, čo super prečistí tento olej, ale nikde nie je uvedené ako tento proces tento tuk znehodnotí.

Rybí olej, ktorý ale prešiel molekulárnou destiláciou, tak z neho bola odstránená väčšina antioxidantov a takýto olej je tým pádom ešte viac náchylný na oxidáciu.

Prečítala som si ešte raz ten článok od Bruca Fife, mne sa ten článok zdá napísaný veľmi objektívne (on tam vôbec nerieši Budwigovej diétu), dozvedela som sa v ňom kopec veľmi zaujímavých informácií o rastlinných olejoch a ich zdravotných účinkoch. To, čo sa tam snaží naznačiť, že namiesto toho, aby sme do seba liali ľanový olej, je lepšie sústrediť sa na to, aby sme zredukovali príjem omega-6 tukov na minimum. Ak zoberiem do úvahy, že drtivá väčšina ľanového oleja, čo sa predáva, je takmer vždy čiastočne už zoxidovaná alebo dokonca ani neobsahuje veľa omega-3 mastných kyselín, tak nerozumiem tomu, čo je na tom článku také zavádzajúce. V tom článku viac krát zdôrazňuje, že zoxidované formy tohoto oleja majú negatívne následky a väčšina ľanového oleja v doplnkoch je už stará a zoxidovaná.

To, čo používa Budwigová, je kombinácia ľanového oleja, ktorý ho robí bezpečným pri braní vysokých dávok a ona ho používa aspoň z toho, čo som čítala práve pre tie oxidačné účinky na rakovinové bunky. Otázne je, nakoľko tento proces je opodstatnený u zdravého človeka robiť ho v dlhodobom časovom horizonte. Ja nemusím robiť všetko to, čo pacient s rakovinou, ak tú rakovinu nemám a takisto nemusím brať denne 20 gramov syntetického vitamínu C.

Treba zobrať do úvahy, že drtivá väčšina ľudí má problémy s nadmerným príjmom omega-6 tukov, ktoré sú obsiahnuté takmer v každej spracovanej potravine, čokoľvek, čo zjeme hotové niekde vonku sa pripravovalo na rafinovanom rastlinnom oleji, jasné, že z tejto perspektívy sa javí branie čerstvého ľanového oleja ako super zdravá vec. Mňa len zaujímalo do akej miery je opodstatnené jeho užívanie pre niekoho, kto nerieši nadbytočný príjem omega-6, stravuje sa zdravo, to isté rybí tuk. A zo štúdií vyplýva, že pre výživu ako zdroj omega-3 je vhodnejší rybí tuk kvôli EPA a DHA a aj to vo veľmi nízkych dávkach, dávky vyššie ako 3 gramy denne už viedli k riziku vytváraniu oxidačných reakcií v organizme:

http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid

"Adverse effects
In a letter published October 31, 2000,[47][dated info] the United States Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition, Office of Nutritional Products, Labeling, and Dietary Supplements noted that known or suspected risks of EPA and DHA consumed in excess of 3 grams per day may include the possibility of:
Increased incidence of bleeding
Hemorrhagic stroke
Oxidation of omega-3 fatty acids, forming biologically active oxidation products
Increased levels of low-density lipoproteins (LDL) cholesterol or apoproteins associated with LDL cholesterol among diabetics and hyperlipidemics
Reduced glycemic control among diabetics"

A ešte výborný článok od Mercolu, prečo ľanový olej nie je moc vhodný ako zdroj omega-3 mastných kyselín a je lepšie uprednostniť zdroje ako rybí tuk, zdôrazňuje tam, že na správny pomer omega 3/6 treba predovšetkým upraviť stravu:
http://articles.mercola.com/sites/artic ... ution.aspx


Naposledy upravil bludicka dne sob říj 13, 2012 8:29 pm, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 8:06 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Dr. Mercola už prestal doporučovať svojim pacientom ľanový olej:
http://articles.mercola.com/sites/artic ... /flax.aspx

"I do believe it is effective for many people; but, as of last month, I have stopped recommending flax oil. I believe that the oil is so perishable that even if it is kept cold it is likely that some of the fat is oxidized and becomes somewhat rancid which accounts for the bad taste that many people experience. I believe that if one uses a coffee grinder or food processor to grind the seeds and sprinkle them on food the flax would be much less likely to have oxidation of its fatty acids.

The other consideration, though, is the metabolism of the fat in flax. The main fatty acid in flax is alpha linolenic acid (ALA). I have been doing large numbers of fatty acid analysis through John Hopkins Hospital and it seems most individuals I have tested have elevated levels of ALA. Many people do not have the necessary pathways optimized to process this fat down the chain so it can be fully utilized. It then backs up and can cause complications.

I believe most people tolerate fish oil (EPA/DHA) much better. The problem with most fish oil (see article this newsletter) is that it is contaminated with mercury and polychlorinated biphenyls (PCBs).

Fish oil is an omega three oil which is very similar to flaxseed oil, but it is generally much better tolerated than flax."

"Domnievam sa, že ľanový olej je efektívny pre mnoho ľudí, ale ja som ho už prestal doporučovať. Domievam sa, že tento olej je tak vysoko náchylný na kazenie, že dokonca aj jeho skladovanie v chlade má za následok jeho oxidáciu. Domievam sa, že pomletím ľanových semien na kávovom mlynčeku, týmto spôsobom je omnoho menej náchylný na oxidáciu.

Ďalším dôvodom je zastúpenie tukov v ľanových semenách. Hlavná mastná kyselina je kyselina alfa linolénová ALA. Urobil som viac väčších štúdií analýzy mastných kyselín prostredníctvom nemocnice Johna Hopkinsa a zdá sa, že väčšína ľudí, ktorých som testoval, má zvýšené hodnoty ALA. Veľa ľudí nedokáže optimálne spracovať tento tuk tak, aby bol plne využitý. Potom sa zhromažďuje a spôsobuje komplikácie.

Domievam sa, že väčšina ľudí toleruje rybí olej EPA/DHA oveľa lepšie. Problém s rybím tukom je, že je kontaminovaný ortuťou a PCBs."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 9:21 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 29, 2012 3:11 pm
Příspěvky: 324
Bludičko, jakým způsobem bys doporučila přijímat kvalitní EPA/DHA? Ryby jsou plné rtuti a dplňky s rybím nebo krillovým olejem zase zpracované. Osobně nevidím žádné ideální řešení, protože jako zákazník nevidím do technologie zpracování různých výrobků. Na každém doplňku je sice dnes uvedeno, že je špičkový, suprový a exkluzívní, ale jak je to skutečně. Je třeba některý omega3 výrobek důkladně prověřen třeba klinickými testy?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 10:33 pm 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 280
Je jen potřeba dát tělo celkově do pořádku, tedy hlavně vyčistit. Pak si DHA/EPA snadno vyrobí samo z ALA.
Bohatě stačí přirozené celé potraviny, především hodně zeleniny/ovoce nebo když chce někdo koncentrovanou ALA, tak len/chia.
Žádné oleje nemohou být dobré z dlouhodobého hlediska, chybí tam spousta látek k jejich správnému a bezpečnému využití, hlavně vitamíny a minerály. Říká se tomu prázdná energie a je to celkem pravda, podobně jako v případě rafinovaného cukru. U olejů je jen rozdíl, že některé mastné kyseliny se dají použít i jinak než jako zdroj energie, ale bez vitamínů a minerálů přítomných v celých semínkách atp. to stejně nemůže fungovat správně, vyčerpává to tělo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 10:34 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Citace:
Bludičko, jakým způsobem bys doporučila přijímat kvalitní EPA/DHA? Ryby jsou plné rtuti a dplňky s rybím nebo krillovým olejem zase zpracované. Osobně nevidím žádné ideální řešení, protože jako zákazník nevidím do technologie zpracování různých výrobků. Na každém doplňku je sice dnes uvedeno, že je špičkový, suprový a exkluzívní, ale jak je to skutečně. Je třeba některý omega3 výrobek důkladně prověřen třeba klinickými testy?

Je to veru dilema... Objavila som teraz surový fermentovaný rybí tuk, podľa toho, čo sa o ňom píše, je to asi nakvalitnejší rybí tuk, čo sa dá vôbec dnes kúpiť. Vo vlákne "rybí tuk" uvádzam o ňom bližšie info. Veľmi zaujímavý dokument a ako sa tento olej vyrába:

http://gapsaustralia.com.au/wp-content/ ... ns-PDF.pdf

Čo sa týka čistoty, hodnoty ortuti a olova v ich produktoch sú nízke, ale nakoľko je to garantované v každej výrobnej dávke, to ja netuším.

Obsah rôznych látok a aj ťažkých kovov v tomto rybom oleji:
http://www.greenpasture.org/public/Prod ... /index.cfm

Štandardy na čistotu, je tam uvedený aj stupeň oxidácie, ich štandardy sú dosť prísne:
http://www.greenpasture.org/public/Prod ... /index.cfm

Čistota rybieho tuku závisí aj dosť od toho, kde sa tie ryby lovia. Väčšina spoločností toto moc nerieši a spolieha sa na molekulárnu destiláciu.

Ja osobne som doteraz používala ako zdroj DHA olej z rias, ktorý je lisovaný za studena a keďže je vyrábaný z kultivovaných rias, nie je tam riziko kontaminácie:
http://www.iherb.com/Ovega-3-Omega-3s-D ... gels/41142

Ono aj tie ryby získavajú tie DHA/EPA z rias.

Teraz som si objednala ten surový fermentovaný rybí tuk, ale ani nie tak na doplňovanie DHA, ale hlavne ako výborný prírodný zdroj tukorozpustných vitamínov, pretože je to v podstate vitamínová bomba, ak je to nespracovaný rybí tuk a plánujem ho brať v nízkych dávkach, teda okolo tých 2 ml denne, toľko úplne postačuje aj na doplnenie DHA a pri takýchto dávkach ani nehrozí nejaké extra riziko zamorenia.

Dávka 2 ml z toho oleja mi poskytne asi takéto dávky DHA/EPA a mám to skoro na tri mesiace:

Vitamin A: 3650 IU - 73.6% of recommended daily amount (based on 2000 calorie diet)
Vitamin D: 855 IU - 215% of recommended daily amount (based on 2000 calorie diet)
EPA: 300mg
DHA: 180mg
Omega 3: 600mg

+ kopec ďalších zložiek, čo ten olej obsahuje ako CoQ10, PQQ, karotén quinone a vďaka vysokému obsahu antioxidantov tento olej nie je ani tak náchylný na oxidáciu.

Aj ten surový fermentovaný olej sa čistí, ale bez použitia tepla, chemických procesov, ktoré by ho nejak degradovali, je to bližšie popísané v tom dokumente.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 10:55 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
ravima píše:
Je jen potřeba dát tělo celkově do pořádku, tedy hlavně vyčistit. Pak si DHA/EPA snadno vyrobí samo z ALA.
Bohatě stačí přirozené celé potraviny, především hodně zeleniny/ovoce nebo když chce někdo koncentrovanou ALA, tak len/chia.
Žádné oleje nemohou být dobré z dlouhodobého hlediska, chybí tam spousta látek k jejich správnému a bezpečnému využití, hlavně vitamíny a minerály. Říká se tomu prázdná energie a je to celkem pravda, podobně jako v případě rafinovaného cukru. U olejů je jen rozdíl, že některé mastné kyseliny se dají použít i jinak než jako zdroj energie, ale bez vitamínů a minerálů přítomných v celých semínkách atp. to stejně nemůže fungovat správně, vyčerpává to tělo.

Tak s týmto si dovolím nesúhlasiť, väčšina ľudí má veľké problémy s výrobou DHA/EPA z ALA a rastlinné zdroje na to nestačia, svedčí o tom fakt, že veľa vitariánov vegánov je deficitných na DHA mastné kyseliny. A tí by teda mali byť zdraví.

http://jacknorrisrd.com/?p=1553
http://www.drfuhrman.com/library/what_v ... g-DHA.aspx


http://chriskresser.com/why-fish-stomps ... of-omega-3

However, research clearly indicates that the conversion of ALA to EPA and DHA is extremely limited. Less than 5% of ALA gets converted to EPA, and less than 0.5% (one-half of one percent) of ALA is converted to DHA.

A common misconception, especially amongst vegetarians and vegans, is that our need for EPA and DHA can be met by consuming flax oil and other plant sources of ALA. But the conversion numbers above clearly indicate that this isn’t the case.

Studies have shown that ALA supplements (like flax oil) are unable to raise plasma DHA levels in vegans, despite low DHA levels at baseline. (ref) So unless they are supplementing with an algae-derived source of DHA, it is likely that most vegetarians and vegans are deficient.

Výskum jasne naznačuje, že konverzia ALA na EPA a DHA je extrémne obmedzená. Menej, než 5% z ALA sa premení na EPA a menej, než 0,5% z ALA sa premení na DHA.

Bežná mylná predstava, obzlášť medzi vegetariánmi a vegánmi je, že pre potrebu EPA a DHA stačí konzumovať ľanový olej a iné rastlinné zdroje ALA.

Štúdie ukazujú, že ALA zdroje ako ľanový olej nie sú schopné zvýšiť hladinu DHA u vegánov, napriek nízkej hladiny DHA. Takže pokiaľ nie sú vegáni suplementovaní so zdroj DHA z rias, je pravdepodobné, že väčšina vegetariánov a vegánov sú deficientní.

A ešte jedna zaujímavosť, známy propagátor surovej stravy Herbert Shelton trpel na parkinsonovu chorobu, keď sa u neho robili testy, zistilo sa u neho takmer nulové množstvo DHA mastných kyselín!!!, napriek tomu, že denne konzumoval vysoké dávky ALA z orechov a semien.

TC Fry, ďalší vitarián zomrel na embóliu spôsobenú arteriosklerózou, odmietal brať vitamín B12, čo malo u neho za následok zvýšenie hladiny homocysteínu a vážne riziko ohrozenia srdcovým ochorením. Keď u neho robili testy na B12, bol takmer nedetekovateľný.

http://www.drfuhrman.com/library/lack_o ... nsons.aspx


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 11:24 pm 
Offline

Registrován: pát črc 22, 2011 8:29 pm
Příspěvky: 627
Ates píše:
Bludičko, jakým způsobem bys doporučila přijímat kvalitní EPA/DHA? Ryby jsou plné rtuti a dplňky s rybím nebo krillovým olejem zase zpracované. Osobně nevidím žádné ideální řešení, protože jako zákazník nevidím do technologie zpracování různých výrobků. Na každém doplňku je sice dnes uvedeno, že je špičkový, suprový a exkluzívní, ale jak je to skutečně. Je třeba některý omega3 výrobek důkladně prověřen třeba klinickými testy?

Omega 3 mastene kyseliny obsahuje treba:
Chia seminko nebo take strucha zelna:

http://www.garten.cz/a/cz/5455-portulac ... cha-zelna/

http://www.prostezdravi.cz/antioxidanty ... cha-zelna/

http://www.naturabohemica.cz/portulaca-oleracea/

Struchu zelnou mam na okne, ale ted je tma, tak ji nevyfotim.
Zalevam ji zbytky zelenych stav z vojtesky a s tou na obrazcich se neda vubec srovnat, roste pomalu do velikosti vojtesky.
Da se pridat k cemukoliv co zrovna jite, do salatu nebo do stav. Kdyz si to vysadite na zahradu, tak ji mate hromadu kazdy den. Je to plevel a roste to doslova pred ocima.
Jedine cim ji budete mit kontaminovanou bude spad z oblohy, tomu se jeste da zamezit skelnikem.

Nakonec k te oxidaci, pokud by v tele nemelo dochazet k oxidaci, tak by jste nesmeli dychat. \":-)\"
Oxidace v tele uvolnuje pro telo potrebnou energii jako horeni v kotli, to je take oxidace.
Prestante dychat a system tela se za chvili zhrouti, protoze mu dojde potrebna energie.

Inzenyr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 11:55 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
Pripada mi, ze Bludicka dnes vybira pouze citace ze zdroju nepratelskych lnenemu oleji. Tedy nejvice zminovany Bruce Fife, autor knihy Zazrak kokosoveho oleje a rady dalsich knih o kokosovem oleji a reditel nejake organizace propagujici kokosovy olej, ktery sam si stezuje na konkurenci lneneho oleje, Mercola, ktery prodava konkurencni krill oil, a FDA, ktera bojuje proti prirodni lecbe a schvaluje a prosazuje napriklad pouziti jedovate rtuti a hliniku do vakcin, takze ja FDA jako serizni zdroj neberu. Chybi mi tu citace Budwigove, podle jejihoz receptu zde dost lidi bere lneny olej. Takze aspon par ukazek z jeji knihy Lneny olej, ucinna pomoc... ktera trochu objasnuje, k cemu jsou podle Budwigove lneny olej a vysoce nenasycene mastne kyseliny dobre. jsou tam trochu zdegenerovane hacky a carky, ale snad to lze precist.
Budwigova, str 10 píše:
....A právě tyto vysoce nenasycené mastné kyseliny mají rozhodující význam při dýchání. Bez nich nepracují dýchací enzymy a člověk se dusí, i když třeba v nemocnici dostává kyslík. Jejich nedostatek paralyzuje mnoho důležitých životních funkcí, hlavně však dýchání. Bez vzduchu a potravy žít nedokážeme, a tedy ani bez mastných kyselin.............Rybí tuky, které se ztužením staly inertní vůči kyslíku a jejich elektronové pole se zničilo, už této reakce nejsou schopny
Budwigova, str 13 píše:
Vzájemné pùsobení bílkovin a nenasycených, povrchově aktivních tuků je velmi důležité pro tvorbu hlenů a sekretů žláz. Játra, slinivka, žlázy v dutinách horní èásti tìla (mandle, slinné žlázy a jiné) nebo žlázy dolní části tìla - všechny potřebují nenasycené tuky, aby mohly produkovat své sekrety. Vysychání sliznic je dnes velmi rozšířený problém a bývá zdrojem mnoha obtíží. Dodáním nenasycených tuků se tento problém dá snadno napravit. Tuky, které jsou tělu cizí, blokují v jemných žlázách, kapilárách a filtračních stanicích metabolizmus jiných tuků. Proto je třeba se vyhýbat tukům ztuženým a za horka zpracovaným. Jen tehdy se mohou životní funkce znovu obnovit. Žlázové výměšky se obnoví během několika dnů, někdy i za 24 hodin. Základním problémem diabetu je ve skutečnosti porucha metabolizmu tukù, a ne pøemìny cukru. Problém s asimilací cukru je až druhořadý.
Nedostatek vysoce nenasycených tukù bývá patrný obzvláštì v souvislosti s mozkovými a nervovými poruchami. Upravíme-li dietu a zařadíme-li do ní nenasycené tuky a bílkoviny, výsledky budou zejména u dětí velmi dobré. Často jsem to zažila zvláštì u onkologických pacientù, kteří mě požádali
o pomoc. Vìtšinou ale doporučuji, aby tyto optimální přírodní tuky používala celá rodina.
Budwigova, str 20 píše:
Zcela otevřeně prohlašuji, že obvyklé nemocniční postupy při nádorových onemocněních nemoc obvykle jen zhoršují, urychlují smrt pacienta a u zdravých lidí rychle způsobují rakovinu. Právě z tìchto důvodů svým pacientům nepovoluji aplikaci metod typu růstových inhibitorů. Doporuèuji jim konzumovat oleje a bílkoviny, které se vyskytují v obyčejných potravinách - za nejúčinnější považuji olej ze lněných semínek.

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: ned říj 14, 2012 1:17 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Portulaka je jediná známa rastlina, ktorá obsahuje aj DHA.
Chia semienko neobsahuje ale EPA/DHA.

Oxidácia je síce základom života a spaľovania energie, ale takisto voľné radikály základom starnutia a vzniku rôznych ochorení.
Oxidácia je napr. aj základom liečby MMS, ozónová terapia, terapia peroxidom vodíka, na druhej strane antioxidačná liečba, napr. vysoké dávky vitamínu C.
Ale riziká oxidačnej terapie sú známe a vždy sa musia kompenzovať následne dodaním antioxidantov.

Ja myslím, že zdravý rozum hovorí, že nebudem predsa konzumovať zoxidovaný rastlinný olej a takisto, ak do seba lejem vysoké množstvá aj nezoxidovaného oleja, tak to asi tiež môže mať nejaké následky. Je dokázané, že napr. za srdcovými ochoreniami môžu predovšetkým oxidačné procesy a je to práve zoxidovaný cholesterol, ktorý je škodlivý. Je logické, že ak budem príjímať vysoké množstvo nestabilných olejov, tak zvýhodňujem práve tie oxidačné reakcie v organizme.

Na to, aby som pokryla potrebu organizmu na omega 3 mastné kyseliny, ich stačí brať veľmi málo, tu je práve rozhodujúci môj príjem omega 6 tukov, čím viac rafinovaných, spracovaných, ale aj panenských omega 6 tukov konzumujem, tým väčší deficit omega 3 vzniká.

http://chriskresser.com/how-much-omega- ... on-omega-6

Na pokrytie nenasýtených mastných kyselín typu omega 6 mi stačí hrsť napr. vlašských orechov, ktoré poskytnú asi 10g omega 6. Na pokrytie omega 3 mi stačí 2x do týždňa napr. 120 gramová porcia lososa za predpokladu, že významne obmedzím príjem spracovaných tukov.

To, čo propagovala Budwigová a obrovská popularizácia ľanového oleja vznikla najmä ako reakcia na vysoký konzum spracovaných rafinovaných olejov.

Len samotné ich vyradenie zo stravy a konzumácia zdravej stravy v podobe napr. zelenolistej zeleniny (zdroj omega 3), orechov, semien, nejakých rýb alebo mäsa z voľne pasúcich zvierat mi zabezpečí potrebu esenciálnych mastných kyselín. Na to rozhodne nepotrebujem piť ľanový olej a určite ho nepili ani naši predkovia, ale tí jedli poctivé maslo, mäso zdravých zvierat, nejaké orechy a hlavne nejedli ten spracovaný bordel - rafinované oleje, trans tuky.

Samozrejme, že ak je už niekto vážne chorý a má rakovinu, tak zvýšené dávky tohoto oleja majú svoj význam. Je rozdiel, keď sa bavíme o potrebe týchto tukov pri zdravom a pri chorom človeku.

Ja v podstate neskúmam až tak detailne informačné zdroje, skôr sa zamýšľam nad tým, čo čítam a dávam si to do súvisu s inými informáciami. Je mi úplne fuk, že autor toho článku o ľanovom oleji napísal nejaké knihy o kokosovom oleji, čo to má s tým spoločné? Čo má s tým spoločné FDA a ortuť vo vakcínach??? Doteraz mi tu nikto nenapísal jediný rozumný odborný argument na ten článok.

Ak sa dopátram faktov ako sa napr. vyrába krill oil a usúdim, že to teda rozhodne moc vhodné na konzumáciu nie je, tak je mi úplne fuk, že Mercola ho propaguje, ja si ho nekúpim, ale to neznamená, že Mercola píše všetko špatne. Skoro za všetkým je dnes nejaký záujem, rozhodujúce je to, ako som schopná posudzovať fakty a spájať s ďalšími informáciami.

Ja nevyberám žiadne zdroje zamerané proti ľanovému oleju, to si tu zase niekto niečo dezinterpretuje.


Naposledy upravil bludicka dne ned říj 14, 2012 7:15 am, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 861 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 58  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz