Rohlik a chlieb z obchodu - ziaden rozdiel
Pokial je doma spraveny, z celozrrnej kvalitnej muky, tak je to o nieco menej skodlivejsie. Zdrave to nieje, len menej skodlivejsie.
Ale ked uz chces telu ulahcit, a pritom jest nieco z muky, tak prejdi na kvalitne cestoviny. Tie su robene z kvalitnej muky (niektore naozaj kvalitne dokonca z cerstvo namletej) a ususene, cize neprejdu dopredu ziadnou tepelnou upravou. Jedina tepelna uprava je potom kratke varenie vo vode, co je podstatne menej skodlive, nez pecenie na suchu.
Cestoviny tak nakoniec obsahuju viac vody, su menej znehodnotene teplom, neobsahuju drozdie ani kvas (co je mimoriadne skodliva vec pre creva), ani ziadna chemia ci pridavne latky, navyse sa vzdy jedna o teple jedlo, kym pecivo sa vacsinou je studene, takze clovek si aj viac pochutna.
Dalsia vec je ta, ze su robene z kvalitnej semoliny, kym chlieb z podradnej zoxidovanej muky.
Ja som vsetko pecivo co som kedysi jedol nahradil cestovinami, a nelutujem... ten odporny suchy kvasivy pocit akohokolvek peciva, akoby mal clovek zalepene vnutornosti... uff, nikdy viac. Dobre cestovinky mi to vobec nevyvolavaju, navyse, si aj viac pochutnam. Daju sa aj primiesat do zeleninoveho salatu nastudeno.
Podla mna vsetko pecivo treba vylucit ako jedlo... pecenu muku si ponechat len ako sladkost/pochutku (strudle, ovocny kolac, moravske kolace, zaviny... atd). A ked uz nejaku pecenu muku, tak pizzu.
Moje kredo - doobeda pecivo vylucit a jest iba ovocie
Vecer - pecivo vylucit a nahradit cestovinami, alebo este lepsie, niecim zdravsim.
A na obed - kto sa duzni pecivom, tak tomu uz asi fakt nieje pomoci.