Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 12:23 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: úte říj 30, 2012 6:35 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 10, 2011 9:11 am
Příspěvky: 14
Jedno z lehčích témat.. Zajimalo by mě, jaky je rozdíl mezi chlebem a rohlíkem. Je některá z potravin více škodlivější než druhá?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: úte říj 30, 2012 6:39 pm 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
lukman píše:
Jedno z lehčích témat.. Zajimalo by mě, jaky je rozdíl mezi chlebem a rohlíkem. Je některá z potravin více škodlivější než druhá?

obojí obsahuje mouku, přídatné a kypřící látky a další svinstva ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: úte říj 30, 2012 8:00 pm 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 121
Když ,už tak radějí kváskovej kvalitní chléb


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: úte říj 30, 2012 9:28 pm 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
[quote="HARMON3K":347133zf]Když ,už tak radějí kváskovej kvalitní chléb[/quote:347133zf]
Ale jo, když je potřeba \":D\"
Já jsem se nechala inspirovat tímto recepisem na kváskový chlebík:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=111231

Zde je recepis na žitný kvásek:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: úte říj 30, 2012 9:44 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 9:46 am
Příspěvky: 259
[quote="jani":1c85ftv7]Ale jo, když je potřeba \":D\"
Já jsem se nechala inspirovat tímto recepisem na kváskový chlebík:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=111231

Zde je recepis na žitný kvásek:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: úte lis 06, 2012 12:22 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Rohlik a chlieb z obchodu - ziaden rozdiel

Pokial je doma spraveny, z celozrrnej kvalitnej muky, tak je to o nieco menej skodlivejsie. Zdrave to nieje, len menej skodlivejsie.
Ale ked uz chces telu ulahcit, a pritom jest nieco z muky, tak prejdi na kvalitne cestoviny. Tie su robene z kvalitnej muky (niektore naozaj kvalitne dokonca z cerstvo namletej) a ususene, cize neprejdu dopredu ziadnou tepelnou upravou. Jedina tepelna uprava je potom kratke varenie vo vode, co je podstatne menej skodlive, nez pecenie na suchu.
Cestoviny tak nakoniec obsahuju viac vody, su menej znehodnotene teplom, neobsahuju drozdie ani kvas (co je mimoriadne skodliva vec pre creva), ani ziadna chemia ci pridavne latky, navyse sa vzdy jedna o teple jedlo, kym pecivo sa vacsinou je studene, takze clovek si aj viac pochutna.
Dalsia vec je ta, ze su robene z kvalitnej semoliny, kym chlieb z podradnej zoxidovanej muky.

Ja som vsetko pecivo co som kedysi jedol nahradil cestovinami, a nelutujem... ten odporny suchy kvasivy pocit akohokolvek peciva, akoby mal clovek zalepene vnutornosti... uff, nikdy viac. Dobre cestovinky mi to vobec nevyvolavaju, navyse, si aj viac pochutnam. Daju sa aj primiesat do zeleninoveho salatu nastudeno.
Podla mna vsetko pecivo treba vylucit ako jedlo... pecenu muku si ponechat len ako sladkost/pochutku (strudle, ovocny kolac, moravske kolace, zaviny... atd). A ked uz nejaku pecenu muku, tak pizzu. \":-)\"
Moje kredo - doobeda pecivo vylucit a jest iba ovocie
Vecer - pecivo vylucit a nahradit cestovinami, alebo este lepsie, niecim zdravsim. \":-)\"
A na obed - kto sa duzni pecivom, tak tomu uz asi fakt nieje pomoci. \":-D\"

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: úte lis 06, 2012 10:53 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
jani píše:
Ale jo, když je potřeba
Já jsem se nechala inspirovat tímto recepisem na kváskový chlebík
Zde je recepis na žitný kvásek
Pekárnu mám Etu deliccu a kvásek mám založený, hlídám a přikrmuji, vše je jednou poprvé, tak snad ne i naposled ...
joj to byly zajímavé časy, když jsem se zbavoval závislosti na pečivu, práce s kváskem byla zajímavou zkušeností, ale naštěstí ta fáze odvykání netrvala dlouho a už pečivo nevyžaduju, proč si lepit střeva. Než doma péci (a tedy zanášet střevo) pravidelně, zkuste si jenom sem tam, jednou za čas, objednat vynikající kvalitu tady přímo od výrobce, posílají i poštou, doma dáte do mrazáku a máte na čas vystaráno. Bral jsem od nich i čerstvě mletou žitnou mouku jak na kvásek, tak na těsto.
jani píše:
Budu ráda, když se podělíte o osobní zkušenosti s přípravou kvásku i pečením chleba z něj - děkuji.
osobně doufám, že právě zde, na Jardově fóru o zdraví, takových příspěvků mnoho nebude. Pečivem přeci jen zanášíte střevo a tím oslabujete imunitní systém, což je naprosto kontraproduktivní.
Určitě Vám přeji, abyste se vbrzku dokázala od této drogy - pečiva - docela oprostit. Je škoda se na jednu stranu takto zanášet a na druhou stranu očišťovat šankama a klystýrama.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: úte lis 06, 2012 1:56 pm 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
Jindra píše:
joj to byly zajímavé časy, když jsem se zbavoval závislosti na pečivu, práce s kváskem byla zajímavou zkušeností, ale naštěstí ta fáze odvykání netrvala dlouho a už pečivo nevyžaduju, proč si lepit střeva. Než doma péci (a tedy zanášet střevo) pravidelně, zkuste si jenom sem tam, jednou za čas, objednat vynikající kvalitu tady přímo od výrobce, posílají i poštou, doma dáte do mrazáku a máte na čas vystaráno. Bral jsem od nich i čerstvě mletou žitnou mouku jak na kvásek, tak na těsto.

TAdy bych třeba rýpala, jestli je ta mořská sůl rafinovaná \":evil:\", pro moji osobní spotřebu bych do toho nešla, co si neudělám sama ...
Jindra píše:
osobně doufám, že právě zde, na Jardově fóru o zdraví, takových příspěvků mnoho nebude. Pečivem přeci jen zanášíte střevo a tím oslabujete imunitní systém, což je naprosto kontraproduktivní.
Určitě Vám přeji, abyste se vbrzku dokázala od této drogy - pečiva - docela oprostit. Je škoda se na jednu stranu takto zanášet a na druhou stranu očišťovat šankama a klystýrama.

Já a pečivo naštěstí nejdeme ruku v ruce, jen když občas dělám habaneros kůru, tak tam je chleba potřeba ( uvádí se nejlépe sušený, no ale tak kompromis se mi osvědčil ). No a než bych klukům kupovala ty plesnivý znova semletý a upečený šmejdy v obchodech, tak to rači doma upeču, vím, co tam dám, prostě domácí je domácí a rodina se od pečiva odradit nedá, tak aspon tak, no.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: úte lis 06, 2012 5:33 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
jani píše:
Já a pečivo naštěstí nejdeme ruku v ruce, jen když občas dělám habaneros kůru, tak tam je chleba potřeba ( uvádí se nejlépe sušený, no ale tak kompromis se mi osvědčil ). No a než bych klukům kupovala ty plesnivý znova semletý a upečený šmejdy v obchodech, tak to rači doma upeču, vím, co tam dám, prostě domácí je domácí a rodina se od pečiva odradit nedá, tak aspon tak, no.....

V tom pripade by som sa s tym asi nepiplal a kupil si tu automaticku pekarnicku, nasypal tam kvalitnu Spaldovu muku a ono to uz spravi samo. No a ked sa uz chce piplat s pecenim, tak by som si prestudoval forum od majstrov (a tych co idu v ich slapajach)
http://www.thefreshloaf.com/forum
(anglictina nutna, ale oplati sa, tolko dobrych tipov a rad)
Potom po slovensky (ale necital som, neviem ci su tam dobre rady, len som si vsimol tu temu)
http://www.porada.sk/t97886-recepty-pre ... karen.html

Potom tu je dobra technika pary v rure, ktora zlepsi kvalitu chleba.
http://www.youtube.com/watch?v=PERdGJCTY1A

Treba na to peciaci kamen, je to velmi dobra vec. Ai najlepsi je Fibrament. http://www.bakingstone.com/ Je dost drahy, ale to co spravi z domacej rury sa ani popisat . Taku polovicnu pec \":-)\" Ja taky pouzivam na pizzu, a dosiahnem aj 320 stupnov v plynovej rure. Obostaval som si to aj samotovymi tehlami (dalo by sa piect aj priamo na nich)
Vyzera to asi takto
http://imageshack.us/a/img41/3835/img0011wou.jpg

Existuje aj rovno taka kamenna vec, co to pecie zo vsetkych stran, vola sa to Hearth Kit, a je to vychvalovane ako asi najlepsia vec na pecenie chleba do rury
http://www.hearth-oven.com/

Pokial mas nebodaj normalnu pec, tak samozrejme tu cast o peciacom kameni mozes preskocit, a tam sa ti budu darit uzasne chlebiky.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: čtv lis 08, 2012 3:17 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř lis 02, 2011 11:09 am
Příspěvky: 59
Bydliště: Lysá nad Labem
Mě teda před rokem při přechodu na zdravou stravu zbavit se pečiva problémy nedělalo....naštěstí \":)\" A teď když už něco z mouky, tak zmiňovaný těstoviny a to z jáhlový nebo pohankový mouky. V zeleninovým salátu fakt ňamka. \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: čtv lis 08, 2012 7:58 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Majsa píše:
Mě teda před rokem při přechodu na zdravou stravu zbavit se pečiva problémy nedělalo....naštěstí \":)\" A teď když už něco z mouky, tak zmiňovaný těstoviny a to z jáhlový nebo pohankový mouky. V zeleninovým salátu fakt ňamka. \":)\"

Tie dva druhy cestovin, co si vymenovala, su asi najzdravsie mozne cestoviny. \":-)\"
A z rise mucnych veci je uz zdravsi asi len na slnku suseny pohankovy chlieb. \":-)\"

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: sob lis 17, 2012 2:35 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
lukman píše:
Jedno z lehčích témat.. Zajimalo by mě, jaky je rozdíl mezi chlebem a rohlíkem. Je některá z potravin více škodlivější než druhá?

Jak správně píše člen Xion z obchodu není rozdíl žádný, šmejd je všechno a domácí, jak který, nicméně i s tím bych to nepřeháněl. Dnes není problém ten chleba, nebo rohlík, ale přímo mouka, čili pokud si ji člověk nemele sám těsně před výrobou těsta, je lepší se pečení vyhnout.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: pát lis 23, 2012 1:23 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 10, 2011 9:11 am
Příspěvky: 14
takze kvalitni testoviny budou moje spasa. \":D\" dobra tedy..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: čtv lis 29, 2012 8:38 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
lukman píše:
takze kvalitni testoviny budou moje spasa. \":D\" dobra tedy..

Pokud budou doma udělané, tak jak jsem vám psal, mělo by to fungovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozdíl chléb - rohlík
PříspěvekNapsal: pon zář 30, 2013 9:05 pm 
Offline

Registrován: pát črc 20, 2012 1:54 pm
Příspěvky: 85
http://ekonomika.idnes.cz/slozeni-rohli ... nomika_spi


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz