Pontiac07 píše:
Zdravim pane Jardo,
Procital jsem tet asi 3 hodiny obsahla fora na tema hydratace organismu a myslel jsem ze najdu konecne souvislosti ktere mi unikaji a stal se opak, vyskocilo jeste dalsich mnoho otazek.
Nejvice me zarazi Vase nazorove posuny, ktere se v mnoha pripadech daji spise nazvat obraty o 180stupnu. Ve foru o reverzni osmoze pisete, ze tato voda je hladova a ze je treba ji dosavat mineraly.
V prispevku o nekolik pater vyse (zpet casem) ale vyjadrujete naprosty udiv nad tim, ze ten kdo vodu osmozou vycisti ji zase zaneradi mineraly a cloveka ktery je ochoten za toto zaplatit nazivate primo "blbcem".
V diskusi o zive vode zase pisete, ze je mozne pit PH 9,5 i litr a pul... zalistujeme li ale nazpet, vyjadril jste nazor, ze nase tela s takovouto vodou geneticky nepocitaji a hrozi zrejme poskozeni zdravi.
Jsem z toho gogo a docela se obavam posunu nazoru opet nekam dal, kdy treba za dva roky budete mit nazor opet opacny. Co kdyz za par let tu budete psat, ze lidi kteri si zaneradili cevni system filtrovanim vody pres kvetinac nabity kdovijakymi chemikaliemi jsou blbci?
Dekuji predem za reakci ktera mozna bude zajimat vice lidi, ridicimi se Vasimi radami
Chtěl bych se v tomto bodě pana Jardy zastat. Píšete, že toho fórum jste pročítal 3 hodiny. Já je pročítám 3 roky a nemám prostudovaná všechna témata... Zpočátku mi taky byly některé názorové posuny (které jsou dobře vidět, v tom máte pravdu) poněkud proti srsti. Postupně mi ale docházelo, že to je přirozené. Zamyslete se nad tím: On tady začal předávat své osobní zkušenosti, což je v dnešní době málo vídaný postoj. Hledající lidé si to našli a provoz na tomto fóu se neobvykle rozjel (porovnejte si množství a četnost příspěvků s jinými podobnými fóry - rozdíl je opravdu velký). Dosáhlo to až rozsahu, ve kterém se nutně muselo ukázat, že pan Jarda není vystudovaný chemik ani fyzik. To ale myslím na jeho zásluhách nic nemění. Ostatné, upozorněními, že každý musí užívat jeho rady též s použitím vlastního rozumu, těmi se to tady jen hemží.
Dnes mi na fóru vadí (tedy když už něco) spíše než názorové posuny, že se tak trochu zpronevěřuje své podstatě (
diskusní fórum). Pan Jarda se (zřejmě z důvodů své přetíženosti) omezuje na doporučení typu "...hydratace organismu dosáhnete takto...". To je možná dobré pro ty, kteří vlastní rozum moc používat nechtějí či nemohou. Ale já (a zdá se i Vy) tady hledám hlavně tu diskusi, proč by právě takový postup měl být ten nejlepší, rozebrání stanovisek a diskutování zdrojů informací... Toho tu zas až tolik není a ostatní "stálí" členové se trochu drží v pozadí a spíš jen občas glosují.
Ale zpět k tématu. Vezměme si to na příkladu vaší předchozí diskuse o hydrataci organismu. Obávám se, že definitivní návod Vám nedají ani špičkoví biochemici. Nemůžete jej chtít od pana Jardy. Věnoval jsem hledání studií na toto téma hodně času (mám tu výhodu, že čtu anglicky) a pročetl jsem jich asi 80. Víte, co je nejčastěší závěr? Že protiřečící si výsledky ukazují, že bude zapotřebí ještě mnoha výzkumů, protože v tuto chvíli věda neumí dát dobrou odpověď. A to se jedná o práce nad obecnou populací! Že by existovaly studie, které by třeba hledaly odpověď na otázku, do jaké míry může pití zcela demineralizované vody být kompenzováno nadprůměrnou dodávkou minerálů stravou (která je pravděpodobná - jedná se o lidi, kteří budou i po jiných stránkách nadprůměrně dbát o svoji výživu), tak to ani náhodou. Že byste našel fundované vysvětlení evidentního rozporu mezi tvrzeními a/ že pitím vody můžeme hradit potřebu minerálů (podle prvku) pouze z 2-10% a b/ že na pití destilky zemřete - taky ani náhodou...
Jestli je to dlouhé, omlouvám se. Už to jen shrnu do jedné věty: To, co se zde provozuje, je
empirie. Ber anebo nech ležet. Ale mnoho jiným možností dnes bohužel není.