VadyVady píše:
Dobrý den pane Jardo, mám na vás pár dotazů. Snažil jsem se podobný případ zde najít, abych se neptal na něco, co už tady padlo. Je mi 25 let. Asi před čtyřmi až pěti měsící se u mě objevila vyrážka na obličeji (hlavně na čele). Podle MUDr. seboroická dermatida řekla, že to nic není atd... nicméně to nevyléčila až po čase se mi to podařilo potlačit. Nicméně jsem se začal pídit, z čeho to je. Protože pokud se o to nestarám opět se to objeví. Na netu jsem se dočetl, že se toto objevuje při velkém stresu nebo nemoci, která oslabí imunitu. Pátral jsem dál... jelikož nejsem zcela obeznámený se vším ve výživě a hodně jsem sportoval. Užíval jsem sem tam i nějaké doplňky. Přiznávám, že jsem to blbec, že jsem to užíval aniž bych se více s výživou obeznámil. Tak poslední rok jsem užival opravdu neuváženě. Například dlouhodobě jsem užíval zinek nejdříve kolem 75 mg za den poté i asi dva měsíce 300 mg (protože jsem se cítil lépe) a pak zase jen 75 - 100 mg (poté co se u mě objevili problémy, ale to čistě náhodně jsem tyto dávky snížil, né z nějakého důvodu). Po celou tuto dobu jsem užíval i vitamín C cca 2g denně. Nicméně právě v době kdy jsem užíval již zmíněných 300 mg denně tak se objevila tato vyrážka nutno poznamenat, že jsem takto v těchto dávkách dostal na šest dnů ATB kvůli klíštěti na boreliózu a zrovna v tom období prožíval opravdu velký stres, že mě bolely i vlasy na hlavě a vůbec jsem nespal. No a pak se objevila tato vyrážka a začali mne svědět nohy (lýtka, tak moc, že jsem měl tendenci je rozdrapat až do krve) dlouhou dobu mi trvalo než jsem se dopracoval k tomu, že mi zřejmě chybí železo a přestal jsem uživat zinek až před asi třemi týdny. Byl jsem na jaterních testech i na imunologii, ale tam nic neobjevili, já sám je na nic neupozorňoval "myslím s tím zinkem atd", protože mi to samotnému ještě v té době kdy jsem byl na testech nedocházelo. Také se mi výrazně zhoršila v této době alergie, která do té doby byla téměř neznatelná. Například při kontaktu s prachem je to opravdu silná reakce a předtím na tom sámém místě mi to téměř nevadilo. Také jsem užíval, ale to už půl roku neužívám glutamin v dávce 2 - 6g denně. Rád bych slyšel váš názor případně, jak to řešit? Snad jsem to popsal dostatečně. Snažím se jíst dostatek zeleniny i ovoce, ale jinak jím i maso, mouku atd... alergii na potraviny nemám. Bohužel se všemi starostmi atd... jsem asi před šesti měsíci přestal i s tím sportem jen občas něco podniknu, ale nic pravidleného, jako předtím. Viděl bych jako největší problém s tím zinkem, protože jsem měl i poruchy s trávením, se spánkem a se stresem. Zhubl jsem asi 10 kg za poslední čtyři měsíce, ale to bude asi taky z toho stresu. Tak nějak nevím co s tím, rád bych se zbavil té vyrážky, stresu a zase se dal do normálu. Nyní vážím 77 kg. Měď jsem neužíval vůbec. Jen jsem brával pangamin v kterém je měď ale to ještě dlouho před těmito problémy. Teď vážně nevím v čem je problém... v kvasinkách? V rozhozené krvetvorbě z toho oslabená imunita? Úspěšně jsem absolvoval i očistu střev podle vás Sankhapraksalana, zhruba před dvěma měsíci. Nyní uživám jen vitamín C v dávce 1,5 - 2g, železo 15 mg, melasu + citron a jedlou sodu rozmíchanou ve vodě 1x až 2x za den, laktobacily 1 tobolku denně. Po vysazení toho zinku a užívání železa ustalo svědění kůže. Vyrážka zatím vypadá, že se nezlepšuje. Uvědomuju si, že výsledek není hned a že v tom mám trochu guláš a že vy nejste vševědoucí a neřeknete mi přesně, co potřebuju. Přesto budu vděčný i za drobnou radu nebo nápad na řešení. Určitě to bude lepší než rada lékaře..."kupte si tuhle a tamtu mast za tisícovku a možná to pomůže" za prvé je to dost drahé a z 90% pravděpodobností i vůbec neúčinné řešení....
Tak nevím kolikrát jsem zde již psal, že problém na pokožce se musí řešit od střeva a ne patláním nějakého svinstva na kůži. Zinek by nic komplikovat neměl, ale ta dávka nebyla zrovna nízká a jde tedy o dobu po kterou jste tu vysokou dávku bral. Patrně nejednodušší je dojít si do laborky a nechat si vyšetřit zinek a měď, což stojí cca 200,-Kč u Synlabu a víte na čem jste, já si myslím, že zde problém nebude. Spíše ho vidím ve stresech a snížené tvorbě HCl v žaludku, což má katastrofální vliv na činnost střeva a to zase na pokožku, udělejte si krkací test a uvidíte.