zadane píše:
pv33, inženýr, sakul - díky pánové za vaše reakce.
Budu-li chtít pokračovat v diskusi, především bych se zastavil u toho eventuálního převaření. Jsem rád, že mi potvrzujete, že to půjde i takto. Nehrnu se do toho - je to práce navíc. Ale nechce se mi přisvědčit na ten příkrý odsudek "zvěrstvo mlíko ničit" takhle obecně. Při šetrném převaření se kasein koaguluje na velmi malé částečky, je to něco jiného než pasterizace (kaseinový koláč z pasterizovaného mléka se v žaludku zdržuje až 3 hodiny). A to nejcennější, co v syrovém mléku je (mléčný tuk), se převařením neničí.
Jinak k věci samé - uklidnili jste mě, že s tím problém nebude.
- Jedna varianta je pokračovat vlastně ve stejném režimu jako dosud - zpracovat všechno mléko (klidně až na týden) najednou.
Dá se o kefíru říct totéž co o jogurtu, tedy že chuťově nepoznám rozdíl mezi čerstvě právě hotovým jogurtem a tímtéž ze stejné várky, který ležel týden v lednici?
(To tam musí ležet dva týdny, aby byl kyselejší, či jak to říct, chuťově "hrubší" než je příjemné, i když ne o moc)
- Druhá varianta pak je dělat várku každý den, jak jsem to uvažoval pod dojmem zdejších diskusí. Napřed vyzkouším klidně je nechat navinout - nic jiného než kefír se z něj dělat nebude a houbě to nevadí, jak chápu z vašich rad.
- Na třetí možnost (dát jen malou houbičku a nechat ji pracovat třeba týden) si případně troufnu asi až budu zkušenější.
Zatím
Tak odpovědí se vám již dostalo docela dost a dobrých, ale k těm dotazům, rozdíl v době skladování určitě poznáte, čerstvý kefír se chová naprosto jinak než starší i z hlediska stavu stolice, první projímá a druhý staví. Dělat si várku denně je ideální, ale dost pracné a kefírky zpracují opravdu skoro každé mléko. S tou malou houbičkou to vidím jako největší problém, tam se vám může pomnožit nějaká konkurenční potvora a to je pak akorát tak dobré proti zácpě.