[quote="bludicka":13p8fpvv]Najlepší "superfood" hovädzia pečeň?
Ma zaujímalo, že ako je to vlastne s príjmom živočíšnych zdrojov u Gersonovej protirakovinovej diéte (sú to chorí ľudia, ktorí sa riadia striktným protokolom, takže tam by sa najskôr ukázala škodlivosť alebo prospešnosť nejakého produktu), kedysi používali hodne lisovanú surovú teľaciu pečeň, dnes používajú väčšinou surový pečeňový prášok v kapsuliach, denne užívajú približne 3x3 kapsule, čo je celkom slušné množstvo, jedia množstvá až do tolerancie, čo znesie ich žalúdok. Tieto výťažky používajú jednak pre regeneráciu pečene a jednak v podstate ako superfood, pretože zdravá nekontaminovaná pečeň najmä zo zvierat prežúvavcov - kravy, ktoré sa voľne pasú je asi najlepší superfood, čo existuje, nemá žiadnu konkurenciu v rastlinnej ríši, minimálne čo sa týka tukorozpustných vitamínov A, D, K, ďalej B12, kyselina listová, je to prírodný b komplex, úložisko minerálov železo, meď, zinok, chróm, obsahuje dokonca aj CoQ10, dokonca obsahuje aj DHA, ak je zo zvierat voľne pasúcich, napr. pre porovnanie s rastlinami:
http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfoodTakže možno by to stálo za zváženie pre chorých ľudí ako doplnok, aj pre anemické ženy (pečeň je totiž lepšia než akékoľvek železo a výživový doplnok na anémiu), dnes sa dajú tieto výťažky kúpiť z hovädzieho dobytka z prísne kontrolovaného, ktoré sa voľne pasie napr. z Nového Zélandu:
http://www.iherb.com/Nutricology-Liver- ... -Caps/3445http://www.iherb.com/Now-Foods-Liver-Po ... -340-g/656Ja si všetky zvieracie výťažky, čo používam, hlavne adrenálne dám na dva týždne vymraziť na -25 stupňov, to spoľahlivo zlikviduje všetky parazity a zárodky, tie výťažky sú totiž surové. A asi vyskúšam tie pečeňové výťažky, lebo mám vďaka otrave ortuťou stále problémy s anémiou a pečeňou.
Zaujímavé, že pri tých dávkach, čo konzumujú pacienti Gersonovej diéty, si nejak nelámu hlavu s toxicitou vitamínu A a obsahom purínov, tu je o tom viac popísané, ale ešteže existujú kapsule, lebo z toho receptu, čo tam je, nastrúhať surovú pečienku, zmiešať so surovým žĺtkom a rajčinovou šťavou, tak by ma asi naplo, aj keď....Gersonovi pacienti popisujú surovú lisovanú pečienku ako vraj celkom chutnú záležitosť, ak sa zmieša s mrkvovou šťavou, takže asi je to skôr o predsudkoch:
http://homeschoolblogger.com/jones9387/630406/[/quote:13p8fpvv]
Tak naše babička, pokud vím, nám dávala syrová naškrabaná