Vševěd píše:
Tím jsem nechtěl říct, že nemá smysl užívat větší množství, jen to, že se to nedá komerčně vyrobit a garantovat.
Jinak, dlouhodobě vymlácenou mikroflóru nejde podle mně doplnit jiným způsobem než tam ty bakterie dodat zpátky
a kefír mi přijde poněkud zdlouhavý.
Ale proboha! Já jogurty, kefíry, a různé zákysy MILUJU!!!! Strašně mi to chutná. Jenom to prostě není to nejlepší pro candidu.
Nebudu určitě rozporovat, že pro tebe kefír není vhodný, nicméně že není vhodný pro kandidozu obecně je tvrzení, které neobstojí. Je to potravina, která není stoprocentně vhodná pro každého, vzhledem k zbytkové laktoze a kaseinu, nicméně studie a zkušenosti lidí hovoří o tom, že zde benefity převažují nad možnými negativy.
Nevím do jaké míry chodíš na zahraniční fóra a dostávají se ti do ruky studie v angličtině, spíše mi tady přijde že jsi si nastřelil do hlavy představu že to pro tebe vhodné není nebo jsi se z toho 2x pos... a je pro tebe hotovo.
Sleduji pravidelně několik zahraničních fór, nejvíce
http://www.curezone.com a
http://www.thecandidadiet.com. Můžu s jistotou říci, že velká většina lidí (ne ale úplně všichni)
reportují o mírném nebo výrazném zlepšení stavu po zavedení správně připraveného kefíru. Dole najdeš také výpis z jedné z mnoha studií, které potvrzují tyto zkušenosti (je jich mnoho, je možné dohledat). Jedná se o mnoho stovek lidí, ne jednotek nebo desítek jak zde. Vzorek je tedy poměrně průkazný. I já do tohoto vzorku patřím.
Pokud lidé mají při zavádění kefíru do diety problém, kromě toho že nesnáší kasein nebo jej nedokáží dobře strávit, je častou příčinou zhoršení stavu to, že
kefír má schopnost spustit die-off efekt - tedy fázi vybíjení dysbakterií ve střevech. A to je další důkaz o jeho funkčnosti. Tady je třeba postupovat tak, že se zavádí pomalu (z počátku třeba jen doušek či dva) a až pár týdnů nebo měsíců po zahájení tvrdé diety.
Je jasné že vypitím litru kefíru nenastane ve střevech zázračná změna, ale dohromady s probiotiky je to cesta jak znovu osídlit střeva tím co tam patří. Probiotika mají větší množství bakteriía u těch dobrých není riziko, že je zničí HCL, kefír má zase podstatně větší množství kmenů (
http://www.yemoos.com/milkstrains.html)
Přínosem pro lidi kteří řeší problém o kterém se tu bavíme je také, že kefír obsahuje bílkoviny a tuky pomáhá udržovat často klesající váhu. Výzkumy potvrdili, že snižuje cholesterol a tlak.
Valná většina z nás s kandidozou má anémii. Kefír obsahuje lactoferin, který se významně podílí na vstřebávání železa. Obsahuje řadu dalších minerálů a v tomto období těžko dostupný vitamín D a další vitamíny.
Kromě toho že obsahuje benefiční bakterie v obrovském množství kmenů, dokáže likvidovat přímo řadu dysbakterií.
Jestli kmeny dokáží přímo likvidovat i c. albicans je zatím zdá se předmětem sporu (níže uvedená studie tvrdí že ano, jsou však názory že ne). Vzhledem k tomu, že zřejmě ve stoprocentech nemáme jen přemnoženou kandidu ale potýkáme se s kompletní dysbakteriźou ve střevech, je tohle důležitá informace tak jako tak.
Tohle je ze studie uveřejněné v Phytotherapy Research Journal v roce 2006.Quote: “Kefir also demonstrated antifungal activity against Candida albicans, Saccharomyces, Rhodotorula, Torulopsis, Microsporum and Trichopyton species. The results demonstrate that kefir possesses antibacterial, antifungal and antineoplastic activities, and provides credence to the folkloric use of kefir for a variety of infectious.”
V další zprávě kopíruji i další studie k tomuto tématu
Vzhledem ke zmíněným výhodám a faktu, že se jedná o levnou, snadno dostupnou a snadno připravitelnou surovinou, která je živou a komplexní potravinu se skvělou chutí a mnoha možnostmi přípravy - je sní tedy možno výrazně zpestřit omezený jídelníček při protikvasinkové dietě - není mnoho důvodů proč časem aspoň nezkusit opatrně zavést dobře fermentovaný kefír do svého jídelníčku a sledovat jak reaguji. Pokud nevýhody převáží, je vždy možné přestatOpravdu si myslím, že tady tvůj názor stojí proti faktům a zkušenostem většiny lidí, kteří se tímto problémem zabývají. Být proti všem se však zdá být tvým koníčkem a životním postojem, takže vím, že pro tebe asi argumentuji zbytečně. Snad to však bude užitečné pro ostatní, aby si sami vytvořili názor na tuto věc.