Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob zář 28, 2024 3:20 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 810 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 54  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: ned led 06, 2013 8:29 pm 
Offline

Registrován: pon říj 25, 2010 1:04 pm
Příspěvky: 46
Jindra píše:
to jsou dost elementární otázky, patrně o tom mnoho nevíte, dovolte abych Vám poradil stáhnout si knížku Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy od průkopníka Walkera, najdete třeba tady (je tam i víc jeho knížek - dole na konci seznamu literatury)

Díky moc.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: ned led 06, 2013 10:17 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
lev píše:
Pane Jardo, napadlo mě že bych mohla zacit odstavnovat celer a petrzel ( tvdou cast, mam jen obycejny ostavnovac). Chci se zeptat jestli je nejak omezene denni mnozstvi , treba jako u repy nebo se dá pít libovolné množství? A dale, je pravda, ze stava z celeru a petrzele dobre cisti organismus?

Tak celer bez omezení, ale petržel opravdu opatrně s tou už moc sranda není, což se dočtete v těch knížkách, co vám doporučili člen Jindra.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: pát led 11, 2013 11:37 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 09, 2012 7:29 pm
Příspěvky: 73
Dobrý den vespolek, měl bych tady jedno téma na víkend. Je-li kontroversní, věřte že mi jde především o Vaše zkušenosti a ne o „rejpání“.

Uvažuji o problematice šťáv, a to zeleninových (na ovoce moc nejsem, kromě jednoho jablka denně podle starodávného přísloví). V oboru zeleniny jsem na tom takto: před už více lety jsem se ve Španělsku seznámil ze zeleninovým nápojem (či polévkou, jak tomu oni říkají) gaspacho. Hodně mě to oslovilo, sehnal jsem si recepty a začal doma dělat. Kvality jako oni nedosahuju (obyčejný stolní mixér) ale chutná mi to stále a dá se říct, že už déle než 3 roky to je řekněme 5x týdně moje „večeře“. Množství - typicky 0,4-0,5 l denně.

Pod dojmem tohoto fóra jsem začal uvažovat o odšťavňování, Kladu si ale otázku, proč bych to vlastně dělal. Když nechám zatím stranou fakt, že odšťavňovat se dá i tužší materiál než klasická zelenina (v mém případě nejčastěji rajčata, okurky, cibule, řapíkatý celer, česnek, petržel, červ. řepa) - v čem vlastně spočívá výhoda šťávy oproti rozmixované zelenině?

Snad jedině, že se odstraní i to málo vlákniny, co v těchto druzích zeleniny je. To má být benefit? Dovolím si pochybovat - moderní populace má jak známo cca poloviční deficit vlákniny (podle velmi representativního výzkumu z 80. let v Čechách průměrně pouze 12 g denně, tedy ještě méně než ta půlka) a odstraňování právě této nejcennější formy vlákniny mi přijde sporné. Vím že nekritický obdiv k vláknině v posledních letech dost ochladnul. Ale to je řeč o umělém dodávání, nikoliv o přirozené vláknině. Je snad zdejší doporučení motivováno pouze tím, že fórum je přednostně určeno vitariánům kteří by až tak deficit mít nemuseli)? Pak by se ale lidí se smíšenou stravou doporučení odšťavňovat týkat nemělo. A to nechávám stranou nesporný fakt, že lidi, kteří si jako hlavní denní jídlo dávají sirnou patlaninu, jak tu čítávám, ti si dokonce i o těch 12 g můžou jen nechat zdát...

Jal jsem se tedy hledat a na tomto fóru jsem jedno vysvětlení našel - že šťáva je čistá energie, kdežto zeleninu musíme trávit a tak energii zas vydáváme. To zní uvěřitelně, ale je zde opět otázka. Je toto opravdu je špatně? Třeba v mém případě - celý den sedím v kanceláři, jediný pohyb který rutinně mám je občasné plavání a 0,5-1 km denně pěšky (potřeboval bych nejméně 3x tolik, ale procházky čekají na důchod). Nemyslím tedy, že mám moc důvodů s výdajem energie získané z přijaté stravy šetřit.

Pokračoval jsem v pátrání všestranně doporučovaným Walkerem, Zde jsou doslovné citace.
Hned z 1. strany: „Proč se místo přípravy šťáv nemají jíst ovocné plody, saláty a zelenina vcelku? Vláknina nemá žádnou výživnou cenu, ale působí jako "metla" v zažívacím ústrojí a podporuje trávicí pochod. Když projde vláknina žaludkem, dvanácterníkem a konečně asi sedm a půl metru dlouhým tenkým střevem, dosáhne tlustého střeva jako mikroskopicky malé části celulózy, které jsou pro něj i v této formě balastem a jako takový jsou použity. Bez vlákniny jako balastu se nemůže udržet tlusté střevo - a tělo jako celek - zdravé.“
Perfektní. Šťávám máme dát přednost, protože nemají vlákninu, kterou nezbytně potřebujeme. Nevím zda tohle psal v už hodně pokročilém věku anebo své pravdě prostě Věřil.
A další tvrzení, stále ovšem bez jakéhokoliv vysvětlení:
„Přeměnit ovoce a zeleninu v tekuté a polotekuté kaše, bez odstranění celulózy (vlákniny), nemá, ve srovnání se šťávami, žádnou velkou hodnotu.“
a o kousíček dále:
„Pití šťáv, ze kterých nebyla odstraněna vláknina, zatěžuje zažívací ústrojí více než jedení ovoce a zeleniny vcelku.“ (Doslova! Podle pana Walkera si tedy asi ubližujeme i rozmělňováním stravy zuby...)
Tak tohle snad číst ani nebudu, na to nemám dost času...

Mé otázky:
- Znáte někdo nějaký skutečný argument, proč by šťávy měly být lepší? (Opakuju, nemluvím teď o zelených nápojích z trav, listů apod.)
- Čtete toho Walkera někdo? Dokážete někdo aspoň některá jeho tvrzení vysvětlit a snad podepřít nějakými důvěryhodnými zdroji?
- Nebo existuje nějaká strategie týkající se čistě praktičnosti přípravy? (např. některé druhy je vhodné odšťavnit, jiné rozmixovat a smíchat) Protože třeba u mrkve volbu odšťavňování umím pochopit.

Díky zkušenějším za poučení


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: sob led 12, 2013 1:49 am 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 121
já bych viděl hlavně přinos ,že odštavněním do sebe dokážete dostat mnohem více živin,vit,min (gor při dnešním obsahu v zelenině a ovoci)
Než snist takové množství v celku.
Ale musí se jíst i k tomu celé potraviny.


On tuším to dělal také tak je to dlouho co jsem četl jeho knihy


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: sob led 12, 2013 9:01 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 01, 2011 7:36 pm
Příspěvky: 46
Bydliště: Košice
norman walker zil nad 100 rokov a stale bol aktivny...
pri traveni šťiav telo používa cca 25 percent celkovej energie, kdežto pri celej zelenine je to cca 50 percent... zvyšná voľná energia je automaticky použitá na opravu-liečenie organizmu. je lepsie pouzit energiu na samoliecenie ako na neustale travenie.
pri sedavom zamestnani je lepsie vela sportovat a trenovat spravne dychanie ako energiu minat na travenie jedal.
ja som schudol vdaka šťavám 20 kíl za rok, tým ze som ich zacal popijat každý deň doobeda.samozrejme treba jesť aj celu zeleninu a ovocie bez ohladu ci je clovek vitarian alebo nie je. nemyslim si ze tieto stranky su len pre vitarianov, skor naopak \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: sob led 12, 2013 11:18 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
zadane píše:
Dobrý den vespolek, měl bych tady jedno téma na víkend. Je-li kontroversní, věřte že mi jde především o Vaše zkušenosti a ne o „rejpání“.

Uvažuji o problematice šťáv, a to zeleninových (na ovoce moc nejsem, kromě jednoho jablka denně podle starodávného přísloví). V oboru zeleniny jsem na tom takto: před už více lety jsem se ve Španělsku seznámil ze zeleninovým nápojem (či polévkou, jak tomu oni říkají) gaspacho. Hodně mě to oslovilo, sehnal jsem si recepty a začal doma dělat. Kvality jako oni nedosahuju (obyčejný stolní mixér) ale chutná mi to stále a dá se říct, že už déle než 3 roky to je řekněme 5x týdně moje „večeře“. Množství - typicky 0,4-0,5 l denně.

Pod dojmem tohoto fóra jsem začal uvažovat o odšťavňování, Kladu si ale otázku, proč bych to vlastně dělal. Když nechám zatím stranou fakt, že odšťavňovat se dá i tužší materiál než klasická zelenina (v mém případě nejčastěji rajčata, okurky, cibule, řapíkatý celer, česnek, petržel, červ. řepa) - v čem vlastně spočívá výhoda šťávy oproti rozmixované zelenině?

Snad jedině, že se odstraní i to málo vlákniny, co v těchto druzích zeleniny je. To má být benefit? Dovolím si pochybovat - moderní populace má jak známo cca poloviční deficit vlákniny (podle velmi representativního výzkumu z 80. let v Čechách průměrně pouze 12 g denně, tedy ještě méně než ta půlka) a odstraňování právě této nejcennější formy vlákniny mi přijde sporné. Vím že nekritický obdiv k vláknině v posledních letech dost ochladnul. Ale to je řeč o umělém dodávání, nikoliv o přirozené vláknině. Je snad zdejší doporučení motivováno pouze tím, že fórum je přednostně určeno vitariánům kteří by až tak deficit mít nemuseli)? Pak by se ale lidí se smíšenou stravou doporučení odšťavňovat týkat nemělo. A to nechávám stranou nesporný fakt, že lidi, kteří si jako hlavní denní jídlo dávají sirnou patlaninu, jak tu čítávám, ti si dokonce i o těch 12 g můžou jen nechat zdát...

Jal jsem se tedy hledat a na tomto fóru jsem jedno vysvětlení našel - že šťáva je čistá energie, kdežto zeleninu musíme trávit a tak energii zas vydáváme. To zní uvěřitelně, ale je zde opět otázka. Je toto opravdu je špatně? Třeba v mém případě - celý den sedím v kanceláři, jediný pohyb který rutinně mám je občasné plavání a 0,5-1 km denně pěšky (potřeboval bych nejméně 3x tolik, ale procházky čekají na důchod). Nemyslím tedy, že mám moc důvodů s výdajem energie získané z přijaté stravy šetřit.

Pokračoval jsem v pátrání všestranně doporučovaným Walkerem, Zde jsou doslovné citace.
Hned z 1. strany: „Proč se místo přípravy šťáv nemají jíst ovocné plody, saláty a zelenina vcelku? Vláknina nemá žádnou výživnou cenu, ale působí jako "metla" v zažívacím ústrojí a podporuje trávicí pochod. Když projde vláknina žaludkem, dvanácterníkem a konečně asi sedm a půl metru dlouhým tenkým střevem, dosáhne tlustého střeva jako mikroskopicky malé části celulózy, které jsou pro něj i v této formě balastem a jako takový jsou použity. Bez vlákniny jako balastu se nemůže udržet tlusté střevo - a tělo jako celek - zdravé.“
Perfektní. Šťávám máme dát přednost, protože nemají vlákninu, kterou nezbytně potřebujeme. Nevím zda tohle psal v už hodně pokročilém věku anebo své pravdě prostě Věřil.
A další tvrzení, stále ovšem bez jakéhokoliv vysvětlení:
„Přeměnit ovoce a zeleninu v tekuté a polotekuté kaše, bez odstranění celulózy (vlákniny), nemá, ve srovnání se šťávami, žádnou velkou hodnotu.“
a o kousíček dále:
„Pití šťáv, ze kterých nebyla odstraněna vláknina, zatěžuje zažívací ústrojí více než jedení ovoce a zeleniny vcelku.“ (Doslova! Podle pana Walkera si tedy asi ubližujeme i rozmělňováním stravy zuby...)
Tak tohle snad číst ani nebudu, na to nemám dost času...

Mé otázky:
- Znáte někdo nějaký skutečný argument, proč by šťávy měly být lepší? (Opakuju, nemluvím teď o zelených nápojích z trav, listů apod.)
- Čtete toho Walkera někdo? Dokážete někdo aspoň některá jeho tvrzení vysvětlit a snad podepřít nějakými důvěryhodnými zdroji?
- Nebo existuje nějaká strategie týkající se čistě praktičnosti přípravy? (např. některé druhy je vhodné odšťavnit, jiné rozmixovat a smíchat) Protože třeba u mrkve volbu odšťavňování umím pochopit.

Díky zkušenějším za poučení

Tak ony šťávy nejsou lepší, nebo horší než normální strava, ale jde o koncentrovaný a velice rychle využitelný zdroj živin, což vám celé plodiny prostě neposkytnou a rozmixovaná strava také ne. Tady je asi špatně pochopeno to, že jedno nahrazuje druhé, nicméně i autor doporučoval a používal čerstvé zeleninové saláty o nichž napsal také knížku. Myslím, že vše je o zdravém rozumu, tedy právě o té vhodné kombinaci a studené polévky, no proč ne. Pokud vám chutnají a nedělají problém s trávením, nehledejte v nich něco špatného, stále jsou lepší jak polotovary s dvouletou záruční lhůtou a jiné šmejdy vyrobené chemicko-potravinářským průmyslem. Jinak mixovaná strava také není tak špatná i když si myslím vyžaduje větší nároky na trávení než rozkousaná a pak zuby trpí tou nečinností, čili se lze časem dopracovat k diskutabilním výsledkům dle hesla "Co nepoužíváš o to přijdeš".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: sob led 12, 2013 10:58 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
Zadane, zkusim sepsat par poznamek k tvemu obsahlemu prispevku z pát led 11, 2013 11:37 pm. Za prve asi oba chapeme, ze zelenina obsahuje vyzivove velmi cenne latky, vitaminy, mineraly, "micronutriens" (neco jako mikroziviny, dnes velice popularni termin), zahrnujici bioflavonoidy, antioxidanty, enzymy, phytochemicals a phytonutriens (nevim jak se to presne preklada). Zustava problem jak se k nim dostat. Pokud zeleninu nejdriv tepelne zpracujeme, tak o spoustu hodnot prijdeme, enzymy a pod. Mame tedy syrovou zeleninu a ted jde o to, jak z ni ziskat nejvic uzitecnych latek. Jak se leckde pise, neni ani tak dulezite co jis ale co z toho vstrebas. Priznam se, ze vetsinou poradne nekousu a nezvykam, takze predpokladam a obcas jsem si to i overil, ze casti listu a zeleniny, ktere jim ve forme salatu projdou skrz beze zmen a s jedinym vyuzitim, ze cisti strevo. Myslim, ze obdobne to je i po rozmixovani, jen s tim, ze ty kousicky co projdou skrz jsou mensi. Totez taky nekde tvrdil dr Mercola a dalsi, ze odstavnovac, on pouzival Omegu, vymacka stavu z bunek a ta se pak snadno vstreba. On to dokonce delal tak, ze to odstavil a pak opet tu stavu smichal s pevnou casti kde je vlaknina a oboji snedl, dostal jak vlakninu na cisteni strev, tak ziviny, ktere se ze stavy vstrebaji mnohem lip nez kousicku listu. Kdyz si das do googlu slova micronutriens a juicing, tak k tomu najdes spoustu clanku. A vetsinou to je o tom, ze jsou dulezite ty ziviny a ze se dostanou odstavenim.
Vsude se pise jak vynikajici hodnoty ma napriklad zeli a kapusta. Ale dostat toho do sebe vetsi davku neni aspon pro mne snadne. Dokonce ani snist kilo mrkve, i kdyz to zvladnu. Ale jako stavu to snadno vypiju behem minutz. V pripade mrkve mi to i chutna, odstavene zeli je horke a nic moc, ale vzdy ho aspon deci vypiju, rovnez velmi rychle. Kdezto zvykat zelne listy nebo se vyrabet se salatem kdyz vim, ze se to stejne poradne nevstreba, me nebavi.

Pokud by se nekdo chtel dat opravdu dohromady, i v pripade tezkych nemoci, tak velice doporucuju, na zaklade cetby a zkusenosti dcery, dzusovy pust. Ma obdobne vyhody jako pust s destilkou, tedy ze nezatezuje organizmus travenim takze se muze telo v klidu cistit, i kdyz ortodoxni pustari ho neberou, je mnohem lepe snesitelnejsi pro tezce nemocne protoze pri tom ma clovek dost energie, a doplni vsechno co cloveku chybi. A na rozdil od pust jen o vode, kde jakmile clovek cokoliv polkne se to pokazi, lze pri nem i brat prasky, nez se jich lidi uplne zbaveji. A tady odstavnovac mixerem nenahradis.

Co se tyka tveho patrani u Walkera, podle meho nazoru je trochu problem v tom, kdo knihy prekladal a delal grafickou upravu a soucasne v tobe ze vytrhavas vety z kontextu a pak je logicky prestavas chapat; a svedes to samozrejme na chudaka Walkera ("Nevím zda tohle psal v už hodně pokročilém věku anebo své pravdě prostě Věřil."). \":lol:\" Jinak i kdyby pusobeni spatne vysvetloval, jako ze ne, tak mi staci ze nekde pise ze se tim sam vylecil a radu dalsich. A jako celkem dobry argument pro stavy beru i ze on se tim dozil 118 let, coz dnes v oficialnim svete nema obdoby. To neni priklad Walkera, ale znam 2 lecitele, kteri dokazi vylecit rukama, treba behem pul hodiny zmizi bolest, a zduvodnuji to rekneme hodne divne. Ale mne staci, ze to funguje a jestli oni chapou proc je mi jedno. Nicmene Walker kdyz knihu psal dementni nebyl, jak tak trochu naznacujes.
Original knihy je napriklad na

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Naposledy upravil pv33 dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 89
q=norman%20walker&


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: stř led 16, 2013 10:52 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 22, 2012 2:15 pm
Příspěvky: 160
Práve som objednal knihu od Walkera pre lepšie pochopenie a informácie ohladne pitia štiav.
Viete mi poradiť či sa tam dočítam- Šťavy v tehotenstve !
Resp. viete mi poradiť ideálny recept pre manželku ?
Ďakujem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 8:31 am 
Offline

Registrován: pon srp 01, 2011 9:10 pm
Příspěvky: 143
zadane píše:
Dobrý den vespolek, ....

nevím kde jsem to četl, ale mám v hlavě uloženo, že jedna z výhod lisovaných šťáv oproti mixované zelenině je zjištění, že větší část nežádoucích složek (pesticidy apod) je uložena v pevné dužině, která se po lisování odloučí a ve šťávě pak zůstává část menší... to se při mixování neděje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 12:00 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 01, 2011 7:36 pm
Příspěvky: 46
Bydliště: Košice
fox píše:
nevím kde jsem to četl, ale mám v hlavě uloženo, že jedna z výhod lisovaných šťáv oproti mixované zelenině je zjištění, že větší část nežádoucích složek (pesticidy apod) je uložena v pevné dužině, která se po lisování odloučí a ve šťávě pak zůstává část menší... to se při mixování neděje.

ano, toto zistenie dokazal dr. walker svojimi testami a pokusmi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: ned led 20, 2013 5:21 am 
Offline

Registrován: čtv úno 09, 2012 7:29 pm
Příspěvky: 73
zadane píše:
Dobrý den vespolek, ....

Ještě se vrátím k tomuto tématu.

Díky všem za vaše názory, zdají se mi smysluplné. To poslední (o řešení znečisťujících příměsí, které zůstanou v odpadu), to jsem už někde četl, jen se mi to už vykouřilo z hlavy... Máte někdo tip (úvahu), která zelenina (snad přímo druh anebo jestli spíš listy nebo spíš plody nebo spíš kořeny) bude pesticidy a spol nejvíce zatížená?
Hypotéza, že odšťavňovač toho z buněk dostane víc než naše trávení, mi přijde dost odvážná. Nevím, jak to jde dohromady s myšlenkou "jednoduše jezte jako (pra)předci a minou vás civilizační nemoci" - ti nepochybně museli spoléhat na své vlastní trávení. Že by to mělo něco společného se špatnou kvalitou trávení nebo prostě nejsme k využití těchto složek konstruováni (na rozdíl třeba od krávy...)? Nicméně, tu úvahu beru v potaz (viz třeba chlorella, kde potřeba rozbití buněnčých stěn je známá).

K Walkerovi už jen krátce: souhlasím, že ty překlady jsou mizerné (i když ne "špičkově" - zaregistroval jsem "přeložené knihy" na netu, kdy přímo komolí a mění smysl; zde jde spíš o špatnou srozumitenlnost). Do jaké míry je překlad na vině, k tomu ale jednu poznámku: kdybych se tam dočetl to, co mi zde píšete vy, asi bych se tolik neptal. Tohle jsou ty argumenty, po kterých jsem pátral, a ne dvacetkrát opakované totéž bez vysvětlení. Prostě, takhle se to myslím psát nedá, to není reklamní leták se závěrečným shrnutím pro nejméně chápavé. To pak není divu, že lidi, kteří jsou zvyklí číst fundované studie, se alternativní kumunitě vysmvají...

Suma summárum: Rozhodnul jsem se, že šťávy a večeře=gaspacho se nevzájem nevylučují a koupil jsem si odšťavňovač. Pro začátek Rohnson R-450. Než se rozbije, budu už vědět , jestli mám investovat do lepšího.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: ned led 20, 2013 5:45 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 01, 2011 7:36 pm
Příspěvky: 46
Bydliště: Košice
Pite ovocné a takisto zeleninové šťavy vylisované na nízkootáčkovom odšťavovači ktorý uchováva enzýmy doobeda na prázdny žalúdok do 15 minút po vylisovaní. ja osobne tú šťavu ešte cedím cez sitko. Za mesiac si telo na to zvykne a už to bude ako droga \":)\" A sám uvidíte tie zmeny. Krásne sa odkyslíte, schudnete tuk, zmizne únava a postupne aj choroby \":)\" Ja alebo moja manželka sme jasný príklad \":)\" Teraz sme si objednali angel juicer za 880 eur a pred dvoma rokmi sme začínali na centrifúge z lidl za 20 eur \":)\" Mojej žene by sa vtedy ani nesnívalo že dá toľko penazí len za nejaký odšťavovač \":)\" V dnešnej dobe je pôda chudobná na minerály, vitamíny atď, nestačí bohužial zjesť jednu uhorku a cibuľu ako pred 20-30 timi rokmi. pôda údajne obsahuje 20 x menej živín ako pred 20 timi rokmi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: ned led 20, 2013 11:53 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 09, 2012 7:29 pm
Příspěvky: 73
rawjozi píše:
Pite ovocné a takisto zeleninové šťavy vylisované na nízkootáčkovom odšťavovači ktorý uchováva enzýmy doobeda na prázdny žalúdok do 15 minút po vylisovaní...

Díky za reakci. Ještě bych poprosil o pár praktických zkušeností. Asi bych na ně přišel časem sám, ale liná huba...
Napřed mě zajímá ta čtvrthodina. Rozklad? Enzymů? Závisí to na teplotě? Problém je v tom, že mi to víc chutná vychlazené. Chtělo by to tak hodinu nebo aspoň půl. Je to už moc, v chladu?
Dále kůra. Normáně zeleninu neloupám, jen pořádně omyju (a vytřu - postřiky bývají olejovité konsistence a pouhé umytí to nemusí odstranit). Když teď budu zkoušet i ovoce, mám dotaz k citrusům. Bude to v pořádku ostrouhat jen tu barevnou část kůry (do bílého)?
A ještě kousek nerozhodnosti. Prvně jsem vyzkoušel mrkev (a je výborná). Co byste mi jinak poradili, odšťavňovat, totéž co používám k mixování (jak jsem psal nahoře - rajčata, okurky, cibule, řapíkatý celer, česnek, petržel, červ. řepa) anebo zařadit něco dalšího, speciálně k odšťavňování vhodného?
Edit: Ještě jsem chtěl doplnit, že rada "vše co najdeš na zahrádce" mi nepomůže - zahrádku nemám a farmářský oibchod je v zimě prázdný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: pon led 21, 2013 3:55 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 01, 2011 7:36 pm
Příspěvky: 46
Bydliště: Košice
zadane píše:
Díky za reakci. Ještě bych poprosil o pár praktických zkušeností. Asi bych na ně přišel časem sám, ale liná huba...
Napřed mě zajímá ta čtvrthodina. Rozklad? Enzymů? Závisí to na teplotě? Problém je v tom, že mi to víc chutná vychlazené. Chtělo by to tak hodinu nebo aspoň půl. Je to už moc, v chladu?
Dále kůra. Normáně zeleninu neloupám, jen pořádně omyju (a vytřu - postřiky bývají olejovité konsistence a pouhé umytí to nemusí odstranit). Když teď budu zkoušet i ovoce, mám dotaz k citrusům. Bude to v pořádku ostrouhat jen tu barevnou část kůry (do bílého)?
A ještě kousek nerozhodnosti. Prvně jsem vyzkoušel mrkev (a je výborná). Co byste mi jinak poradili, odšťavňovat, totéž co používám k mixování (jak jsem psal nahoře - rajčata, okurky, cibule, řapíkatý celer, česnek, petržel, červ. řepa) anebo zařadit něco dalšího, speciálně k odšťavňování vhodného?
Edit: Ještě jsem chtěl doplnit, že rada "vše co najdeš na zahrádce" mi nepomůže - zahrádku nemám a farmářský oibchod je v zimě prázdný.

šťava oxiduje, ničí ju kyslík. ja ju preto pijem do 10 minút. tiež pijem vychladenú šťavu a to tak že použijem ovocie zeleninu rovno z chladničky studenú, šťava je potom tiež studená \":)\" moja dcéra chce zasa teplú pomarančovú. môžte si tú šťavu ešte ochladiť v chladničke tak že si ju nalejete do sklenenej fľaše a dáte do chladničky alebo na chvíľu do mrazáku ale naplnte tú fľašu na maximum aby neoxidovala.samozrejme dobre dotiahnite viečkom.
moja žena napríklad chce len z ošúpanej mrkvy šťavu, predpokladám že v tej kôre je maximum chemikálii lebo to cítiť v šťave ten rozdiel. ale ja osobne si mrkvu len umývam v teplej vode.citrusy tak ako píšete by mohlo stačiť, predpokladám že tá biela kôra ale ovplyní ešte troška chuť tej šťavy.akurát ešte treba brať do úvahy ze tie chem. postreky z citrusov sa pri lúpani dostanú na ruky, preto ja dám dole kôru, umyjem ruky s mydlom a potom pokračujem ďalej.
teraz v zime používam mrkvu, pomaranče, jablká, rapik.zeler. to je základ momentálne. manželka miluje jablko+mrkva, dcéra pomaranč a ja zeler+pomaranč \":)\" ale tiež čisté jablko je super. ja to miešam rôzne. cvikla je dosť silná ale tých 2 deci denne je ok. ten zeler je fakt dobrý, zdá sa mi že výborne odkysluje telo. pomaranče osviežia, jablká prečistia. všetky šťavy sú super. teším sa na žíhľavu a ďatelinu, to bude sila \":)\"
cesnak a cibulu som skúšal ale bola to katastrofa. nevypil som to.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: pon led 21, 2013 10:30 am 
Offline

Registrován: stř zář 26, 2012 10:50 am
Příspěvky: 76
rawjozi píše:
šťava oxiduje, ničí ju kyslík. ja ju preto pijem do 10 minút. tiež pijem vychladenú šťavu a to tak že použijem ovocie zeleninu rovno z chladničky studenú, šťava je potom tiež studená \":)\"

Nejlepší je pít šťávy hned po vylisování,ale celkem dobře funguje vitamín C ,stačí jedna lžička na litr,dolít do petky,vymačkat vzduch a v lednici to pár hodin vydrží.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 810 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 54  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz