zuzis píše:
Dělal tu někdo ten džusový půst? Nikde na netu jsem nenašla diskuzi, kde by se hovořilo jaká by měla být návratovka. Jsem na 8smém dni a zatím se mi jíst nechce, je neuvěřitelné, kolik energie člověk může mít, je to paráda. Jen ten úbytek váhy mě znepokojuje. Už by se to mohlo zastavit. Tak jsem přemýšlela, že bych pak první den stravy zkusila jedno malé jídlo, něco co nemá trvdou slupku, třeba banán nebo něco podobného. Samozřejmě v pití štáv pokračovat. A pak každý den zkusit přidat jedno ovoce nebo zeleninu navíc. Jelikož to není klasický půst o vodě, tak předpokládám, že napařená zelenina to být nemusí
Já bych banán jako první jídlo nedával, bývají v něm plísně, různě se průmyslově doupravuje (aby zežloutl) a je lepší preferovat místní plodiny.
Zelenina jako první jídlo by tepelně upravená by měla (já dávám přednost lehce povařené), jinak může nadýmat a být zátěží (na druhou stranu mám podezření, že malé dobře rozkousané sousto může složit jako budič trávicích šťáv).
Zeleninu a ovoce (včetně šťáv) je dobré konzumovat s dostatečným čas. odstupem.
Ačkoli se šťávovým půstem mám zkušenosti malé, tak mi připadá, že návratovka je stejná, ale zkrácená o první návratové dny klasického půstu (tudíž riziko dietní chyby je menší).
Možná byste mohla zkusit pít šťávy jako během půstu, ale s větším podílem tuhých částic (použít hrubější síto) čili postupně zvyšovat obsah vlákniny v tekuté stravě. Nenásilně pokračovat v zaběhnutém směru, který vám evidentně dělá dobře.
Návratovka je nejdůležitější část půstu, tak ať to zbytečně nepokazíte. Rozhodně nedoporučuji (z vlastních neblahých zkušeností) se rozhodovat, co a kolik budete jíst během konzumace jídla. Je dobré si třeba navečer naplánovat zítřejší stravu podle toho, jak mi strava sedla během dne (a nejlépe mít v ledničce jen toto množství) a přes to vlak nejede.