sakul píše:
K tomu co píšete mě napadá ještě jedno zamyšlení. Zkuste se podívat na principy a indikace GAPS diety. Je to podobná dieta, kterou zde zmiňuji se stejnými cíly. Rozdíl je, že je hlavně zpočátku stavěna na vysokém příjmy bílkovin a želatiny z dlouho vařených vývarů z masa a kostí. Kromě minerálů - a hlavně u vás železa příjmáte řadu protizánětlivých látek a tyto vývary budou mít schopnost dostat dostatek bílkovin pro rekonstrukci nadledvinek a obnovu poškozené střevní stěny.
Klíčové také je, že jsou extrémně dobře stravitelné (a trávení bude váš problém) a takřka nikdy nezpůsobují zánětlivou nebo alergickou reakci.
Postupně se přidává vařená zeleniny, vejce, ořechy, domácí jogurt a kefír, za delší čas i med ovoce apod. Nicméně vynechávají se složité cukry jako obilovainy, brambory, škrobnataá zeleniny apod. Reakce lidí s podobnými problémy jako máte vy a kterří tohle dlouhodobě podstoupili jsou velmi pozitivní
GAPS dieta pracuje s málo doplňky, důraz klade snad jen na kvalitní probiotika a pár dalších
Cílem je likvidace dybakterií ve střevech, obnova pozitivní mikroflory, prohřátí těla, dodání klíčových minerálů, poskytnutí aminokyselin na obnovu tkání a orgánů a restart trávení a imunity. A o tohle tu jde.
Podle příznaků co máte to rozhodně stojí za zkoušku a neliší se to příliš od toho co jste již začala. Zkuste to prozkoumat
Ta zmiňovaná trojkombinace na mě rozhodně sedí, nemyslím si, že by to bylo nějak vážný, dříve bych si podobných věcí ani nevšimla, ale díky těmhle stránkám jsem se naučila se hodně pozorovat a všímat si změn.
Rozhodně ta Vaše doporučení prostuduju, o GAPS dietě slyším poprvé. Budu teď pár dní bez rodiny, jen s malým prckem, takže pro mě ideální podmínka zkusit nějakou dietu. Dost by mi pomohlo, kdyby jste mi napsal, co jíst, řekněme 14 dní, pokud chci, aby to mělo, co největší efekt. Nechci po Vás jídelníček na každý den, ale vždycky mi trvá, než to prostuduju, vyhodnotím, pak vyzkouším a stejně postupně zjistím, že dělám chyby a pomalu to upravuju. Teď mě čeká 14 dní, kdy nebudu muset vařit pro zbytek rodiny a mohu si jídelníček upravit podle sebe. Celkem mi nedělá problém se přizpůsobit čemukoliv, vůli na to mám, ale mám obavu, že to bez hlubších znalostí budu těch 14 dní zbytečně kazit. Pokud s tím máte zkušenosti, tak by mi to opravdu dost pomohlo. Čím jednodušší, tím lepší, klidně každý den to samé, 14 dní to zvládnu bez problémů. A samotnou mě zajímá, jaký to bude mít efekt.
Probiotika mám tyhle - pearls yb,
http://www.probio-pearls.cz/pearls/ - jsou dostačující, 2x denně?
v nabídce mají dokonce s laktoferinem.
Laktoferin, podle toho, co jste psal, je ke koupi v Colostru. Nebo se dá koupit i něco jiného? Máte vy osobně nějaký typ, v jaký formě ho koupit?
A poslední, myslíte, že mám úplně vynechat všechny doplňky? Tím myslím jód, selen, taky teď doplňuju molybden, bór, mangan. Béčko, Céčko, hořčík asi bude v pohodě.
Kromě toho už od Vás doporučená Maca, Aschwaganda, lékořice, piju kotvičník, po jídle někdy lichořeřišnice.
Řekla bych, že celkem fachají ty trávicí enzymy, ze dne na den zlepšení ve vyprazdňování. Dobrej typ. Dík Pavluša