Dobrý den pane Jardo a ostatní uživatelé,
Předem se omlouvám za dlouhý příspěvek, ačkoli se snažím psát stručně, nechci nic důležitého vynechat.
Nevím, zda se jedná o candidu, ale podle množství informací, co už nějakou dobu hledám a srovnávám na internetu myslím, že se (až tak moc) nemýlím, a minimálně nějaký druh plísně to bude, když uvedu, že mám tzv. mapovitý jazyk, zřejmě je Vám jasno, možná máte nějakou zkušenost a tak budu vděčna za radu.
Od začátku:
Nikdy jsem se moc dobře nestravovala, většinou fastfoodová jídla, sladké bublinkové nápoje, chodila pozdě spát, ráno brzo vstávat, snídaně nestíhala a až na oběd se nacpala, pak i večer, i přesto jsem vypadala a cítila se zdravě, rok před tím jsem i darovala krev, během 1 roku 3x, krevní obraz na poprvé výborný, doktorka mě chválila, jednou mi chybělo železo, ale to zpravily tabletky na jeho doplnění a darovala jsem vesele dál. Ale na podzim 2011 se mi objevily fleky na jazyku (vyhlazená políčka bez papil ohraničená vyvýšenou vrstvou papil, zbytek jazyku s mírným povlakem, po ránu se silnějším), zprvu se stěhovaly a zvětšovaly po celém jazyce, pak zcela vymizely, měla jsem na 2 týdny pokoj a pak to jelo nanovo cca týden. Po 2/3 měsících se to ustálilo a nyní se mi dělají podél levé strany jazyka až ke špičce, kde mizí. Jsou to třeba 3 flíčky podél, postupně se zvětšují, až se spojí a začnou mizet ale v tomtéž momentu se uprostřed původního flíčku začne dělat nový a to stále dokola. Zatím je to pro mě jen "estetická" vada (nebolí to nijak) jak jsem se i všelikde dočetla, že je to snad i běžné, ale tomu se mi věřit nechce, myslím, že jsem tím prošpikovaná celá a že to nic není, nevěřím
Snažím se nyní (od prosince 2012 - ale pravda že o vánočních svátcích jsem se neudržela a porušila na 2 týdny úplně) držet alespoň částečně protikvasinkovou dietu, což je ale snad nemožné, proto píšu částečnou..... Např. v práci si dám alespoň oběd, kde je ale občas omáčka, zahuštěné zelí, zahuštěné polévky, ale vybírám si už jen jídla, kde je max. brambor nebo rýře...po zbytek dne dietu dodržuji, ale taky to asi není ono. Nicméně musím říct že se to zlepšilo, od té doby co jsem nastolila tuto částečnou protikvasinkovou dietu, vyhlazená políčka už nejsou tak zarudlá, políčka se netvoří tak rychle, ale stejně mě neopustily. Tak mám pocit, že postupuji snad správně a můžu se dočkat, že budu brzy bez nich? Díky této dietě jsem zhubla 4,5 kg, což až tak na škodu nebylo, ale víc už bych nechtěla.
Před 2 dny jsem neměla na jazyku políčko vůbec žádné, což je jako zázrak, když se většinou při jejich mizení zároveň tvoří nové.. A možná vím čím to je, již jednou jsem měla pocit, že to prospělo a tak jsem o víkendu tuto "medicínu" aplikovala ve větším množství při vhodné příležitosti a sice slivovici a to vnitřně, no zkrátka jsme se trochu víc napili a ejhle, sice mi bylo celý druhý den špatně, ale třetí den jazyk bez chybičky! Opravdu po roce a půl se nemusím s někým bát mluvit aby neviděl co mám za nepěkné věci na jazyku.. no ale včera a dnes už se mi začíná opět dělat vyhlazené políčko, zatím je na kraji vzadu, tak nejde vidět, ale pomalu ale jistě se zvětšuje, možná pomaleji než dříve, ale přesto.
Od pondělí kloktám 5 kapek výtažku z grapefruitových semínek v 50 ml vody + to pak polknu (odpoledne nebo večer)
ráno buďto 20 ml šťávy z aloe vera rozmíchané ve vodě anebo výluh z přes noc odstátého zeleného jílu (od Vánoc nepravidelně)
1 x denně ostropestřec mariánský v tabletě po jídle (od Vánoc nepravidelně)
1x tableta laktobacily
piju jen vodu se šťávou z citronu a zelené čaje, občas čaj lapacho - od Vánoc
včera jsem začala a budu pokračovat 1x tabletu česneku - allicor super
pořídila jsem si také tibetskou houbu, ale nějak se mi ten kefír protiví a mám nutkání to vyhodit ven, když to piju, mamka si tam přidává zavařený rozmačkaný rybíz, tak jí šmakuje, což ale v mém případě nelze kvůli cukru v zavařenině...
Když pominu ty nezdravé obědy v práci, tak jím převážně: zeleninu (paprika, ledový či čínský salát, rajčata, mrkev, cibule, pórek), tzv. "polystyreny" - chlebíčky Rýřový natural, kuřecí vývary, občas pomeranč a kiwi, kokos jsem si koupila no a z pečiva jen to tmavší a to s máslem ke zmíněné zelenině, mozzarellu, kys. zelí kupované, vejce na různé způsoby, kuř. maso.
Čím asi hřeším, ale říkám si že to snad občas nevadí je především sýr cottage, chléb, občas salám, nudle v polévce.
Zároveň by mě zajímalo, zda při protikvasinkové dietě, kdy se nedoporučuje pečivo, ale jen to "zdravé" je vhodný z rohlíků grahamový či žitný a právě ty "velmi hnědé" rohlíky/housky ??
A ještě: byla jsem před půl rokem na kožním, doktorka se z bezpečné vzdálenosti podívala, řekla že je to asi nějaká infekce, předepsala antimykotika, 14 dnů po dobrání jsem šla na kontrolu, beze změny jazyka, řekla že neví co s tím, že se to trochu zlepšilo (ačkoli prvně se mě ptala jestli se to zlepšilo = vůbec nevěděla) ale je tam asi "něco dalšího" a tak mi vypsala žádanku na jakési vyšetření jinam, na cestu mi dala ještě jeden recept na antimykotika a už nechtěla odpovídat na další dotazy, takže jsem na ono vyšetření nešla, totálně tímto přístupem ztratila mou důvěru a to i v další doktory při pomoci s mým problémem a od té doby jsem se začala pídit po "nelékařeské" pomoci.
Předem moc děkuji a budu se těšit na Váš názor a doufám i pomoc s mým mapovitým jazykem