anjelikpn píše:
na sone mi zistili, ze mam v zlcniku kamene,kedze jedinym riesenim lekarov je odobratie zlcnika a to ja nechcem,preto som sa teraz cez vikend odhodlala a prvy krat som spravila ocistu pecene.vyslo zo mna 36 kuskov zelenej zelatinovej farbe.po 3hodinkach ma zacal bolet zlcnik podobne ako pri kolike akurat ze to nevystrelovalo do chrbta tabral teply termofor a klud na lozku a uvareny zemiak som dzobala lebo od hladu sa mi aj hlava tocila.boli tie kamienky zelene zlcnikove?a co ta bolestzlcnika a za aku dobu to mozem zopakovat.dakujem za odpoved
K odebrani zlucniku. Nevim, kolik za to maji doktori penez, ale evidentne to preferuji. Zajimave bylo na jedne diskuzi, asi na doktorka.cz, ze tam nekdo propagoval, ze lze bylinama kameny rozpoustet. A byl tam i nejaky doktor a psal, ze medicina umi kameny rozpoustet rovnez, mozna uvedl i nejake prasky. Tak jsem se ho ptal, proc teda misto odstraneni zlucniku ty kameny nerozpousteji. Neodpovedel. Zluc se tvori v jatrech, ale zlucnik je zasobarna a presny davkovac, ktery v pripade potreby, tucne jidlo, uvolni presne spravnou davku. Kdyz ho uriznou, tak bude traveni min kvalitni a na to postupne navaze spousta zdravotnich problemu.
Bolest zlucniku mohla znamenat, ze sel vetsi nebo tvrdy kamen. Zrejme byl vyborny napad s tim termoforem.
Andreas Moritz, ktery bere ocistu jater jako nejdulezitejsi soucast temer jakekoliv lecby uvadi pro pripad koliky nekolik moznosti:
- vypit sklenici vody s 1 lzici epsomky
- vypit sklenici stavy z cervene repy soucasne s jidlem
- vypit stavu z poloviny nebo celeho citronu v 240 ml vody 2x denne
- pit jablecnou stavu nebo jist jablka
- hermankovy caj
- kombinace vyse uvedenych metod
Jeste uvadi, ze obcas se stane, ze je pri ociste nekomu spatne, ale ze je to mnohem lepsi nez si nechat zlucnik odstranit. Jemu pry bylo spatne pri jedne z 10 ocist. (Mne nikdy).
Podle nej ty kameny zlucnikove byly. Ja bych to bral za neprosto jiste predevsim pokud byly nektere s tvrdou skorapkou nebo byly pevne a nesly rozmacknout. Ja jsem mel asi pet vytazenych, nicmene zrejme jich bylo vic, s takovou skorapkou, ze kdyz jsem je zmacknul, tak to trochu kruplo. Uvnitr byly mekke. Ale vzhledem k toalete nevim, jestli ze mne nesly i uplne zvapenatele kameny, protoze jsem testoval jen to co plavalo na hladine.
Moritz pise, ze trva 2 tydny nez se dalsi kameny posunou k vychodu. Takze opakovani aspon po dvou tydnech, vic to neupresnuje. Ale pise, ze vsechny problemy spojene s kameny odezni az po uplnem vyprazdneni zlucniku. Doporucuje pokracovat v ocistach dokud se nestane, ze 2x za sebou nevyslo nic. Potom doporucuje delat ocistu jednou za pul roku. . Ja jsem delal ocistu po 3 tydnech, celkem asi 7-8x a ted po pul roce.