Pavelka. píše:
Jasně.
Nějaké vyhledávání jsem už zkoušel. Doporučovali hlavně mléčné výrobky, tavené sýry, eidam apod....
Tak by to vypadalo hlavně na denní mák, sezam, případně ořechy, zelenina.
O té doporučené denní dávce 1400mg a obsahu vápníku 1000mg na 100g máku jsem četl v lékařské poradně.
Jinde zase bylo uvedeno že ve 100g je 1400mg.
Tak to vymenovali najhorsie zdroje vapnika, tavene syry su uplne najhorsi zdroj vapnika, telu ho doslova odoberaju.
Potreba vapnika zavisi od stavu prekyselenia, ked telo nema preco neutralizovat zaplavu prekyselenia, naco potrebuje prave vapnik, postacia ovela mensie davky. Odhadom 250-500mg na den. Uz pojedanie ovocia zabezpeci dostatok vapnika, a take pomarance v nom exceluju...napriklad ked jes denne iba pomarance, v pohode ziskas aj 1000mg vapnika, navyse je vapnik v nich dobre vstrebatelny, a kedze su alkalizujce, telo moze vsetok ten vapnik vyuzit a nemusi nim neutralizovat prekyselenie. Cize, staci pojedat ovocie, pit zeleninove stavy, a male mnozstvo semienok/orechov (do 50g denne), a nebude ti chybat takmer nic. Ono, keby nebola nasa planeta zaneradena, tak nechyba vobec nic, ale takto sa treba prisposobit dobe, a treba este zopar veci doladit.
Co sa tyka doporuceni lekarov, vsimaj, ako potreba vapnika narasta. Kedysi to bolo 800mg denne, nedavno 1000mg denne, a dnes sa uz vyjadruju skor o 1200-1500mg denne. Preco? Lebo ludia su stale viac prekyseleny, a mliecne vyrobky im vo vapniku vobec nepomahaju, preto si myslia, ze ich je treba stale viac a viac.