Jindra píše:
já třeba se v tomto klaním ke knížce "
Fit pro život" manželů Diamondových, kteří uvádí, že ještě neviděli nemocného s nedostatkem bílkovin, zato tisíce lidí s nemocí zapříčiněnou přebytkem bílkovin. Kolikrát jsem četl, že bílkoviny (aminokyseliny) si tělo snadno vyrobí samo, není-li jich přijímán potravou dostatek.
O bílkovinách je docela zajímavá zmínka i v
tomto krátkém povídání. Na základě řady knih si myslím, že nedostatek bílkovin řešit nemusíme.
Na druhou stranu přiznám, že řada mých známých, kteří se nedostatku obávají, to řeší jak píše NOWOCAYN_2, ovšem snaží se využívat domácí chovy slepic nebo koz apod., vyhýbají se průmyslovým velkochovům, to je - věřím - taky podstatnej rozdíl.
Jindra, pointa je v tom, že ľudské telo si nevyrobí bielkoviny SNADNO (ľahko) pri ich nedostatku v strave, ale naopak - VEĽMI, VEĽMI ŤAŽKO, a na ich produkciu bude musieť použiť kopu energie, vitamínov a minerálov ZO SVOJICH ZÁSOB....
Vieš čo je "voluntarizmus" ? Uvediem príklad : "Som presvedčený, že človeku mäso a vajíčka ŠKODIA... Viem, že prospešné pre neho nie sú ani zrná - a keď, tak v maličkom množstve.... Tak... idem tomu prispôsobiť teórie fungovania ľudského organizmu, lebo zas ani orechov človek nemôže jesť veľa, aby ho to "nezabilo".... Vymyslím si, že bielkoviny a aminokyseliny si telo ĽAHKO vyrobí samo (čo je totálny blud, keby to tak bolo, tak by ľudské spoločenstvá konzumujúce nízkosacharidovú stravu s veľkým množstvom tukov a bielkovín neboli tie najhúženvnatejšie a najzdravšie ľudské spoločenstvá... lebo by také boli aj tie, čo majú v strave málo bielkovín a málo tukov - ale NIE JE TO TAK...)...... Proste urobím VŠETKO PRE TO, aby som hanil väčšie množstvo bielkovín v dennom jedálničku, lebo ma "sere", že ak človek nechce byť VEĽKÝ ZRNOŽRÚT (a hlavne strukovinožrút a orechožrút) a ničiť si tak žalúdok, na rastlinnej strave (hoci s doplnkom kefíru alebo SP) proste NEMÁ ŠANCU konzumovať veľa bielkovín, tak............. TAK SI VYMYSLÍME TEÓRIE, ŽE SA DEJE TO, ŽE TELO SI ĽAHKO VYTVÁRA BIELKOVINY A AMINIOKYSELINY SAMO, A STAČÍ MU MÁLO BIELKOVÍN ZO STRAVY......... A potom sa môžeme diviť, Jindra, že existujú na svete stovky popierajúcich sa teórií ohľadom stravy...
Citujem z knihy Kwasniewskeho, ten sa k tomu vyjadruje.... :
Otázka pýtajúceho sa : Ale Japonci jsou štíhlí, zdraví, dlouhovecí,
v práci vysoce výkonní, disciplinovaní,
prestože jedí prevážné sacharidy (rostlinného
puvodu) a bílkoviny, bílkoviny práve
z ryb.
Odpoveď Kwasnieskeho : Bohužel ani japonská dieta, spocívající na konzumaci
3,2 g sacharidu a 0,65 g tuku na každý gram
bílkoviny, nechrání pred všemi nemocemi, napr.
pred novotvary. Nebot japonská dieta nemuže stoprocentne
pokrýt potreby tkání, zvlášte slabe prokrvených.
Krvácení do mozku, tak casté u Japoncu,
vzniká z kornatení mozkových cév, pricemž toto
kornatení naprosto nemá nic spolecného s aterosklerózou,
nebot
u Japoncu sacharidy obsažené
v potrave jsou spalovány pomocí velkého množství
bílkovin, vitamínu a minerálu, které dodávají ryby,
zvlášte treska, která je bez tuku. Nejsou tedy (sacharidy, pozn. NOWOCAYN_2)
premenované na tuky a cholesterol (pretože sa k sacharidom dodáva veľké množstvo bielkovín zo živočíšnych jedál, pozn NOWOCAYN_2). Pri spalování
živocišných tuku není treba tak velkého množství
bílkovin, vitaminu a minerálu (ale zas to ani neuškodí, hlavne, keď človek buduje svalovú hmotu, pozn. NOWOCAYN_2).
Vidíš, Jindra ? Knihy ako "Fit pre Život" sú VOLUNTARISTICKÉHO RAZENIA............ To je hľadanie dôkazov (a ich manipulácia) k presne určenému cieľu - a to DOKÁZAŤ (blud), že ľudské telo môže spoľahlivo roky PROFITOVAŤ na veľkom množstve sacharidov (hoci s absenciou zŕn), a ZÁROVEŇ malom množstve bielkovín a tukov, lebo INAK SA BEZ PREŽIERANIA STRUKOVÍN (s ich neblahými účinkami a fytátmi, atď...) na rastlinnej strave proste človek NEMÁ ODKIAĽ zobrať veľa bielkovín (napr. 1-1,5g / kg hmotnosti tela)... Takže NIE, to tak NEFUNGUJE (a rátaj s tým, že to tak musí byť, že niektoré z výživových smerov musia byť proste NEZMYSLOM...)
.... Keď už niekto má veľa sacharidov, tak musí mať v strave aj veľa bielkovín....lebo sacharidy sa spaľujú pomocou bielkovín. Ak ich nedodáš v potrave, začneš artrofovať... Takže - nič moc...
Napr. moja mama (denne zje v priemere zhruba 25g bielkovín... a má asi 65kg, 165cm), nie je "kosť a koža".... Vyzerá "normálne" (hoci nie pevne)... ale akonáhle jej masírujem chrbát, alebo chytím jej paže, je to "BLATO"...... Proste je to voda a nejaký "balast", ktorý tvorí "hmotu" jej chrbta...
Moje svaly sú zas "tvrdé ako skala".... A tvrdšie odvtedy, odkedy konzumujem zároveň veľa tuku, a málo sacharidov...
A na prekysľujúce účinky mäsa a vajec RÝCHLO ZABUDNI........ Je to už dávno VÝVRÁTENÝ BLUD........... Keď ich ješ s tukom, alebo so zeleninou a tukom (čiže NIE so zemiakmi, ryžou, chlebom, knedlíkom...), tak ŽIADNE PREKYSLENIE NEHROZÍ.......