Vsichni tady diskutujeme zdravi nas dospelych, tak jsem si rekla, ze bych mohla zalozit tema ohledne zivotospravy deti (jestli uz tu tedy nekde neni..), ktere je pro me stejne tak dulezite, jako zdravi moje. Ja bych rada nejake typy a rady ohledne balotat (1 1/2 roku), treba priklady denniho jidelnicku, potravinovych doplnku a recepty. Priklad jidelnicku pro meho syna je napr.
RANO - syrove kozi mleko (doplnene kokosovym olejem, cerstvou mrkvovou stavou, 4 kapkami rybiho tuku, acerola (pro vit. C) a nutricni/lahudkove kvasnice = odaktivovane kvasnice plne vitaminu, predevsim nekolika vitaminu B)
SVACINA - 2-3 kousky ovoce, kazdy den neco jineho, ted v zime se to toci spis kolem jablek, hrusek, papayi a zmrazenych mistnich malin. Obcas kiwi. (ja sama v zime ovoce nejim, ale myslim si, ze on trochu cukru potrebuje a je to jeho jediny prisun cukru)
OBED - ryba predevsim losos (2x tydne)/cerstva vajicka(2 1-2x tydne) s dusenou zelenou nebo korenovou zeleninou, anebo mame vegansky den fazole se zeleninou, nekdy smoothie (listova zelenina, okurka a avokado) a nekdy Budwikovka (s tou si nejsem moc jista s tim olejem, dam mu trochu jogurtu anebo tvarohu s cca 10ml lneneho oleje(je to moc?? Davam to tak 2x tydne), 10g lneneho a 5g chia seminka, obcas tam misto chia dam treba mak, stava z mrkvi a celeru rapikateho anebo okurky a pak nejake ovoce - papaya anebo maliny.
VECERE - 100% zitny chleb bez kvasnic a pridavku s avokadem anebo orechovym maslem (pekan nebo macadamia), nebo nejaka obilnina (hneda basmati, jahly, quinoa) se zeleninou a olivovym olejem, nebo peceny skadky brambor s cizrnovym humousem a zeleninou. V lete jsem mu davala jenom ovoce.
PRED SPANIM - mu obcas dam jeste ovesne mleko mixle s cerstvou mrkvovou stavou, kdyz ma malou veceri, anebo nejak citim, ze ma zizen (slozeni mleka: oves, morska sul a voda, je to sice kupovane, ale myslim, ze to neni uplne nejhorsi, nevim, cim jinym bych to nahradila, nechci mu davat zivocisne mleko na noc).
Nesmazim, olej olivovy, kokosovy a lneny pouzivam pouze za studena, pridavam to do jidla az po uvareni a vychladnuti na taliri. Curky krome ovocnych primo z ovoce neji zadne, obcas jako lahudku dostane ke zvykani fik anebo datel.
A do koupele, coz je tak 3-4x tydne mu pridam trochu horciku.
PS: kdyby chtel nekdo poslat recept predevsim na ty lusteniny, tak jsem si nejake ulozila a rada poslu, jsou super!!