Berticee píše:
Dobrý den, děkuji za odpověď. Na gaps dietu se podívám. Rybí tuk a lňený olej bych mohla vyzkoušet, probiotika a domácí jogurty také. Zeleniny mohu dávat více, ikdyž ovoce a hlavně jablka malému moc chutnají. Je možné cukr nahradit tmavým řepkovým? Med nedávám, ale objevila jsem agávový sirup ,byl by vhodný? Čokoládu, sušenky, limonády nic takového mu nedávám.. Snažím se nu dávat bílé jogurty, neochucenou lučinu a sýry bez barviv.. Nevím zda je možné vyloučit že stravy mouku, rýži, obiloviny, těstoviny a brambory. Maso jí jen cca 2-3x týdně, takže spíš jí ty přílohy.. Nedovedu si představit co bych mu dávala ke snídani, obědu a k večeři .. Ovesné vločky taky nejsou vhodné, že? Můžete mi dát prosím tipy jaké potraviny jsou tedy vhodné? .. Na ten ostropestřec se zeptám lékaře. Nekojím, pije kozí mléko..Děkuji!
Hnědý cukr je stále jenom cukr, není tam rozdíl. Agávový sirup je také cukr, jediné možné sladidlo pro takto malé díte je přiměřené množství stévie, možná malé množství xylitolu a časem, až se stav výrazně zlepší, může přijít na řadu med, agávový nebo javrorový sirup a trocha ovoce - vždy ale v přiměřeném množství a sledovat příznaky - jakmile se kůže zhorší, objeví se suchost, vyrážky, škrábaní a psychícké obtíže, ihend danou potravinu odstavit a vrátit se k ní po mnoha týdnech či pár mšsících.
Ohledně vhdoných potravin se podívejte do tabulky v mém podpisu a do gaps diety, tam nejdete mnohé inspirace. Řešitelné to je, obejtít bez zmíněných potravin se dá poměrne pohodlně a navíc můžete rozšířit jídelníček o hodně zajímavé a prospěšné potraviny.
Děti si zpravidla oblíbí například kefír s tibetské houby, oslazený stévií a ochucený třeba skořící a strouhaným kokosem. Podobně se dá zacházet s domácím jogurtem
Pokud budete chtít nechat nějaké ovoce, nechte malé množství borůvek, malin, či ostružin, případně malý kousek kyselého jabka. Vše tohle ale může v mnoha případech zhoršit stav kůže. Je však potřeba vyzkoušet a vysledovat.