Jógin píše:
....
skořice - na ovoce a sladké
muškátový oříšek, šafrán, hřebíček - do sladkých mléčných výrobků
bobkový list, šalvěj - na sýry
kardamon - do kávy a čaje
kajenský pepř,křen - na syrové
Pro vátu dobrý také adžvain – celerová semínka
3) koření bys měl dávat ve formě prášku, pokud vlastníš hmoždíř tak drtit.
4) Rýže není rozhodně nejmenší zlo. Chápu, že neobsahuje lepek tak je považována za zdravou potravinu. Pro nás v republice je opravdu nevhodná a hlavně ji nejde vdechnout život. Pokud si naklíčíš kvalitní obilí tak se v něm shromáždí obrovské množství prány(životní energie) ze které pak vyroste rostlinka! A ty tuto energii můžeš poté přijmout. (nejlépe špalda, nebo staré odrůdy jako je dvouzrnka )
Pohanka je pro Váty opravdu nevhodná, hlavně ta která se běžně prodává není ani česká a hlavně je nedozrálá. Jáhly jsou pro Váty ok pokud se při vaření přidá lžička tuku (ghí) to samé platí pro ječmen nebo ječné kroupy. Oves je také vhodný je těžký a zahřívá a to váta potřebuje.
5) Jogurtovač nemám, vyrábím tak že koupím kvalitní jogurt ve zdravé výživě, ohřeji nepaster. mléko tak na 50 stupňů a přidám lžíci (případně víc podle množství mléka) jogurtu z obchodu a pořádně promíchám. Poté přeliji do skleniček a dám pod peřinu kde mám dvě pet láhve s vroucí vodou. Nechám cca 8 hodin prostě dokud není jogurt dostatečně kyselý a tuhý.
6) Pokud se budeš držet sezónního ovoce tak nemůžeš téměř udělat chybu. Příroda dává to co tělo potřebuje.. Syrové hrušky a jablka nejsou moc vhodné, ale dá se to obejít tím, že jablka případně hrušky povaříme s hřebíčkem, na takový kompot a to je pro vátu hotové tonikum. A jak už jsem psal dřív není vhodné sušené ovoce. To lze opět obejít tím, že se namočí přes noc a ráno povaří.
U zeleniny bych byl opatrný se zelím, kapustou, květákem, bramborem. Ředkvičky, kedluben příležitostně. Brokolice pokud je dobře okořeněná tak taky harmonizuje. Rajčata bez slupky a semínek, jinak nebrat. Doporučil bych ti jednu věc vytisknout si seznam potravin (zeleniny) a zkoušet na sobě jak se cítíš a zapisovat si to. Pokud ti to udělá špatně počkat týden zkusit znova, pokud stále tak počkat měsíc a zas zkusit. A tímhle si vytvoříš v hlavě seznam a budeš vybírat zcela automaticky bez přemýšlení.
7) Goji není superpotravina je to jen reklama, pokud bys ho jedl čerstvé v Himalájích kde přirozeně roste tak je blahodárné tak asi jako naše borůvky. Ale to co se prodává v supermarketech tak je pěstováno na plantážích v Číně v mrtvé půdě a dá se to účinkem srovnat s rozinkami – tohle není můj poznatek mám to od známého co se věnuje mnoho let TCM a fytoterapii.
....
Jogurtům jsem se zatím spíše vyhýbal...ale může se to změnit... :
Čerstvý, bílý yogurt a lassi jsou podle Ayurvédy jedinými fermentovanými sattvickými pokrmy, a proto i doporučovány k pravidelné konzumaci coby základní zdroje zdraví prospěšných bakterií.
- Nejvhodnější jsou díky své kyselé chuti
pro vyrovnání energie Vata typů, ale s použitím správného koření a teploty jej mohou všechny ayurvédské typy.
- Pro uklidnění Pitta typu se například doporučuje přídavek: sladkého ovoce anebo růžové vody.
- Pro Kapha a Vatta typy spíše přídavek
špetky soli a zázvoru.
Ayurvéda doporučuje podávat lassi
před anebo v průběhu jídel a vždy nejlépa ta
čerstvě připravená.
Přídavkem špetky kurkumy ke slanému lassi připravíme terapeutický nápoj vhodný ke konzumaci i při zánětu střev anebo žaludku.
Slané lassi je vhodné ke každému jídlu, a ta sladká spíše jako samostatné svačiny.
Přídavkem koření jako např. skořice, kardamonu, hřebíčku, muškátového květu anebo vanilky vždy energeticky vyrovnáváme chladivost nápoje. Příklady receptů:
http://www.jogamagazin.cz/ayurvedsky-jo ... -sami.html(jen nesouhlasim s kombinací jogurt - jahody....je to nevhodná kombinace! , taky ten cukr..., a ten poměr ředění jogurtu vodou by dle jógina byl vhodnější 1:1 ...)