Kitti píše:
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na radu ohledně nadýmání, které je pravděpodobně způsobeno stravou. Na drobné nadýmání jsem trpěla vždy, ale zhruba poslední rok, rok a půl je opravdu velké (zvláště večer) a nepříjemné. Ráno se budím s plochým břichem a večer je jako balón. Před rokem se mi objevil ekzém, který se mi podařilo pomocí homeopatik výrazně zlepšit, v té době jsem tedy přešla na "zdravou stravu". Nejím již žádné polotovary, slazené limonády, omezila jsem sladkosti. Zařadila jsem do jídelníčku pravidelný příjem ovoce, zeleniny, některých obilovin a oříšků. Ovoce jím tak 5,6 kousků denně, zeleninu do 1 kousku denně, výrobky z mouky tak 1x týdně, maso zhruba 2-3x týdně, mléčné výrobky téměř minimálně (spíš jen třeba v bramborové kaši apod.). Začala jsem častěji než dříve jíst rýži, různé bezlepkové kaše a mussli. Sladkosti mi občas ujedou, ale spíše třeba jen ve zkouškovém období než vyloženě pravidelně. Od té doby jsem jednou podstoupila šanku, čas od času si dělám klyzma čistou vodou a minulý týden jsem začala vždy večer zavádět mikroklyzma čerstvou urinou. Přesto mě ale urputně trápí nadýmání, plynatost (nepříjemně zapáchající) a nafouklé břicho. Nejvíce mě ale zaráží to, že jsem v lednu byla v Egyptě, kde mi po dvou dnech břicho úplně splasklo a celý pobyt se vůbec nenafouklo, ani jsem netrpěla na větry (a to přestože jsem po celý pobyt trpěla zácpou) a ihned po příjezdu domů se opět začalo nadýmat. Přitom v Egyptě byla na hotelu tzv. mezinárodní kuchyně, kdy jsem v podstatě nijak extra zdravě nejedla, ovoce k dispozici moc nebylo - jen pár pomerančů a fíků, zeleniny minimálně, pila jsem tam pouze slazené limonády a jedla převážně palačinky a různé těstoviny. Navíc jsem tam byla ve zkouškovém období, takže jsem se během pobytu učila, takže na vymizení stresu to splasknutí také připadnout nemůže. Když jsem se o tom bavila s lékaři, tak nikdo na nic nepřišel, jak je možné, že normálně mám téměř neustále večer břicho jako balón a tam úplně splasklo a vždy mě odbyli pouze s tím, že v mém věku je jakákoli porucha trávicího systému nepravděpodobná. Žádná intolerance na potraviny mi také nebyla potvrzena. Přijde mi ale, že ničím jiným než jídlem to být nemůže, zvlášť když jsem si vyzkoušela ten úžasný pocit, že mé břicho zvládne být i nenafouklé, jen stále nemůžu přijít na to, kterým jídlem to je. Protože mi přijde, že se nafukuje téměř po jakémkoliv jídle. Naposledy jsem se včera nafoukla asi půl hodiny poté co jsem si v kavárně dala kapučíno (dávám si ho jen vyjímečně) a to takovým způsobem, že jsem myslela, že na místě porodím trojčata. Stolici mám přitom pravidelnou, 1-2x denně, občas tužší, většinou ovšem mazlavou.
Hledala jsem také, jaká jsou specifika egyptských potravin, ale nic jsem nedohledala a nikdo mi nebyl zatím schopen poradit, čím by to mohlo být způsobeno. Dřív jsem se spokojila s tvrzením lékařů, že někdo sní hrášek a hned se mu nafoukne břicho a myslela si, že to tak prostě je normální, ale poté co jsem v tom Egyptě naprosto splaskla a měla i úplně jiný pocit v břiše i v celém těle, se tím už ukonejšit nechat nechci a ráda bych opět břicho bez trávicích obtíží. Nenapadá Vás, čím by ten ohromný rozdíl v nadýmání mohl být způsoben? Budu vděčná za jakýkoli nápad.
Taky se může jednat o malabsorbci fruktózy. Zkuste na týden zcela vyřadit ovoce a vše kde je fruktóza. Pokud se nebudete nadýmat, je to jasné. Taky se dá na tu poruchu absolvovat medicínský test. A ten pohyb, to je opravdu základ správného fungování těla, to by měl být úplný základ.