Aldaaa píše:
Dobrý den, mám otázku. Je tu psáno získat pouze šťávu bez vlákniny pro dobrou vstřebatelnost. V pořádku. A pak mám člověk dopltit tělo adekvátním množstvím vlákniny. Selský rozum říká: vymačkáním získám šťávu, zbyde mi hodně vlákniny, tu nevyhodím a pak ji tedy sním. Přece kvalitní vlákninu např. z ovoce nevyhodím do koše a připravím si vlákninu jinou.
Uvažuji špatně?
Po jaké době po vypití šťávy se má vláknina domlnit? Čili za jak dlouho se přibližně šťáva vstřebá do organizmu?
Děkuji za odpověď.
Také přeji pěkný den,
vždy se snažím používat selský rozum, pokud možno mé babičky. Proč pít šťávu a pak se snažit pozřít a prohnat trávicím ústrojím vylisované zbytky, které ani králici snad nežerou, a zatěžovat tak tělo a zejména celý střevní trakt ? Proč bych měl energii získanou ze šťávy a svoje tělo používat jako "odpadkové služby" ?
).
Během odšťavňování zůstává většina škodlivých látek (míněno chemie z moderního zemědělství) ve vylisovaných zbytcích. O kvalitě a prospěšnosti vláknin hovořit tedy v tomto případě je diskutabilní.
Vstřebání šťávy organizmem probíhá velice rychle, uvádí se kolem 30 min (míněno v případě na lačno). Proto se některými výživovými systémy doporučována jako (i jediná) snídaně.
K otázce doplnění vlákniny ve stravě, opět "selským rozumem mé babičky": vláknina se "nedoplňuje", tělo ji neskladuje, tudíž ani není co doplňovat. Vláknina je tělu z pohledu nutričních či jiných výživových hodnot k ničemu. Slouží dobře jako koště k vymetání odpadků z našeho trávícího traktu a to díky podpoření správné činnosti střev. Což se dá zajistit i jakoukoliv jinou vlákninou. A pokud je člověk zdravý, má v pořádku trávicí trakt, tak otázku množství vlákniny ve stravě asi vůbec neřeší (já tedy rozhodně ne).
Správné pití šťávy, kromě dalších doporučení, říká, že se má pít minimálně 20 minut před jídlem. To, společně s předchozími poznámkami věřím odpovídá na Vaši otázku jak a kdy a zda vůbec se zajímat o vědomé " doplňování vláknin ".
Doufám, že jsem trochu objasnil. S pozdravem