pokora píše:
Mnohé zdroje doporučují oddělovat bílkoviny od sacharidů. Jiné zase uvádí, že by naopak bílkoviny měly být jezeny společně se sacharidy, protože se mimo jiné vzájemně doplňují co se týče aminokyselin. Dále bílkoviny umožňují pozvolnější uvolňování energie ze sacharidů, což v podstatě odpovídá teorii, že se vzájemné trávení S a B zpomalí díky tomu, že obojí vyžaduje jiné prostředí. Je tedy pro organismus až takový problém, když při takové kombinaci u někoho nedochází třeba k nadýmání? Je z pohledu dělení špatná i kombinace kefíru třeba s pohankou nebo kustovnicí?
Pokud si dám sacharidové jídlo ze samotné rýže, brambor, pohanky nebo luštěnin či samotné ovoce, obvykle mi to příliš energie pro běžné denní fungování nepřinese. Když ale třeba celý den nejím, jen popíjím čaje, tak se vyjma ochlazení organismu cítím dobře až do večera, i když zase musím jít dřív spát. Je možné, že můj organismus líp jede na uložené tuky než na přijaté sacharidy, byť s nízkým GI?
Já zkouším kombinace dle ajurvedy například luštenin+obilovina+koření a sedí mě to perfeltně ,žádné nadymání.
To samé ořechovosemínkové mléko s odštavněnym jednodruhovím ovocem.(zde si kombinaci nejsem jisty ,ale nedělá mě žadný problém a dodá mě mnoho ener.a i zasytí ,že do oběda pak nemám hlad)navíc ořechy jsou i prezentovany jako neutrálni potravina někde zase jako bilkovina
(ted v zimě)
U dělené stravy hlavně dodržuji ovoce -zelenina ne (odstup aspon 3 hodiny)jím vždy jen jeden druh ovoce
Ml.vyrobky a vejce-sacharidy ne (krom másla,smetany)
Myslim si ,že nebezpečí je hlavně v kombinaci ovoce-zelenina a poté v kombinaci Masa a ziv.bilkoviny (vejce,mlec.vyrobky) s cimkoliv jinym než se zeleninou.