merti píše:
Je možné získat potřebné množství solí z čistě rostlinné syrové stravy? Zelenina přece nějakou sůl obsahuje taky...
Ohledně toho tlaku: Já mívala nízký a srovnal se mi až po přechodu na vita - čili po vyřazení všeho, co by mohlo obsahovat i jen špetku anorganické soli.
A ještě jeden dotaz: Působí běžně užívaná sůl přidaná do syrového jídla (např. salát nebo i sušené maso) na organismus stejně jako sůl, která je ještě dále v jídle upravována, např. vařením, pečením...? Po lovečáku jsem totiž nikdy žízeň nemívala, zato po celozrnném rohlíku jsem málem zdechla.
Já myslím, že žádnou dodatečně přidanou sůl strava nemusí obsahovat. Naši dávní předkové jedli sůl především pro chuť, je totiž atraktivní (stejně jako dnes cukr). Dělaly se s ní velké obchody.
Lovečák vám jistě chutná. Tam jsou ale jiné soli. Právě ty, co váží vodu, přidávají se i do masa, abyste v krámě koupila víc vody. Já třeba uzeniny nemohu, po požáru domu to nemohu ani cítit (a to to ani není poctivě uzené, jen navoněné tou marinádou).
Celozrnné rohlíky kupujete kde, v nějaké dobré pekárně? Nevím o žádné marketu, který by prodával tmavé, celozrnné, poctivě dělané pečivo (ono to je vše podvod, většina pekáren vůbec celozrnnou mouku nepoužívá, čerstvou již vůbec ne). Jíte vůbec celozrnné obilniny? Nu, celozrnná rýže z Penny to jistě nebude, tam není celozrnného nic.
Vezměme to rozumně.
Když si dám čerstvou, ze země vyhrabanou bramboru, pečenou v popelu s trochou čerstvého tvarohu z kravského mléka a přikousnu pár pampelišek, je tam nějaká sůl?
Obsahují jablka, švestky, třešně, rybíz, mrkev, květak, kapustičky, lilek, okurky ze zahrady nějakou sůl?
A jak jsou chutné!
On jde také o chutě a temperament, fysiologický typ člověka, a o jeho duši. Každý je jiný.
Kdo miluje hořkokyselé chutě, asi bude se solí souznít jinak, než ten, co se může utlouct po medu.