merti píše:
Nowocayne, Noeli i Kachně, ve všem, co píšete, s vámi víceméně úplně souhlasím.
Přejídání se bílkovinama je na houby a tělo tím trpí. "Klasického" svalovce, který má díky tomuhle (nebo nějakým chem. přilepšením) napuchlé balóny místo přirozených svalů, na tomhle fóru asi neobdivuje nikdo. Ale když si projdete pár webů zaměřených na bodybuilding nebo fitness, tak zjistíte, že příliš bílkovin se tam zrovna nedoporučuje.
Hormóny mají taky velký vliv, ale jejich hladiny právě hodně souvisejí i s tím, co jíme. Např. takový lepek údajně zvyšuje hladinu estrogenu - takže čím víc lepku (v čem dneska není?), tím víc estrogenu a tím víc buchtoidní postava.
Proti pohybu nelze mít námitky. Na druhou stranu myslím, že "běžné" sportování (tzv. rekreační, příp. oblíbené aerobiky, zumby...) není pro "běžně" se stravující lidi žádná velká záchrana. To by kolem nebylo tolik pupíčků, rosůlkovitých rukou, povislých zadků apod.
Asi jsem se blbě vyjádřila. Šlo mi o to, jestli není v důsledku větší problém s tím, že nám svaly nadměrně odcházejí (a třeba by nemusely), než s tím, že si je málo budujeme. To je to základní, o co mi šlo.
Je mi líto, jestli si někdo veganstvím uškodil. Mně zase naopak pomohlo, takže já na to lupení a spol. nedám dopustit.
Každopádně se netřeba hádat, každý ať následuje vlastní instinkt a na těchhle stránkách nechť je prostor pro různé názory a zkušenosti.
To s tím lepkem a estrogenem slyším prvně, ale spíš to bude problém přešlechtění pšenice a bílé mouky, obiloviny s obsahem lepku lidé konzumují po tisíciletí, i když tenkrát prej např. pšenice neměla vlivem přešlechtění tak vysoký obsah lepku jako dneska.
Co se týče těch rosolovitých pupků a zadků
tak prostě lidi jsou různých tělesných konstitucí, a u některých typů se přirozeně ukládají tuky než u druhejch a moc s tím na běžný stravě nenadělaj