user22 píše:
Mám několik otázek k patlanině potažmo k lněnému oleji, budu vděčný za jakoukoliv reakci...
1/ včera mi dorazil lněný olej, dal jsem ho tedy do mrazáku, jak se tu doporučuje, ale zarazilo mě, že je na něm napsáno: skladujte do 20°C a trvanlivost dva měsíce, jak to tedy s tou trvanlivostí je? Litr jsem totiž nechal v ledničce, takže by tam mohl chvíli vydržet, nebo ne?
2/ koupil jsem v agro-el i zlaté lněné semínko 1kg, jak ho mám skladovat a jak je to s jeho trvanlivostí?
3/ nerad bych si způbil nějaké vnitřní krvácení, jaká je bezpečná denní dávka samotného lněného oleje a jaká je bezpečná denní dávka oleje navázaného na sirné proteiny v patlanině? (ve většině verzí diety Budwig je dávka oleje 2-5 polévkových lžic, tady někdo doporučoval 100ml, což je teda o dost víc)
4/ může se patlanina jíst dlouhodobě? je nutné udělat po nějakém čase přestávku?
5/ jsou nějaké potraviny, které se při konzumaci patlaniny nesmí jíst, aby nanastal průser?
Pokud se tu už něco z toho řešilo, tak se omlouvám, ale fakt nezvládnu přečíst všech 1300 příspěvků v tématu.
1)Je-li olej čerstvý, vydrží v mrazáku min.4 měs. kvalitní( osobně několikrát ověřeno; beru vždy 5l), ovšem po přendání do lednice je potřeba spotřebovat do 10-14 dnů.
2)Mám ho ve sklenici s víčkem na stálém místě(nepůsobí změny vlhkosti a teploty), ale proč ZLATÉ - má vysoké omega 6 a nízké omega 3?! Do patlaniny patří hnědé.
3) Beru patlaninu(4-5 lžic denně) už druhým rokem, kontrola krve bez problémů, naopak mám hodnoty jako za mlada. Podle info z AgroEl je olej zbaven lignanů , které by u citlivějších, ale ve velkém množství mohly udělat problém se srážlivostí; naopak lignany jsou dobrý antioxidant a pro další dobré vlastnosti( zvláště pro onkologicky nemocné) se přidává HNĚDÉ lněné semínko do patlaniny(já 3 PL denně)
4) Naopak, pravidelná konzumace je doporučována, neznám žádnou informaci, která by doporučovala pauzu.
5) Nevím, ale dle doporučení J.B. se může konzumovat široká paleta potravin; je jistě dobré, aby byla patlanina nejúčinnější, jíst ji časově samostatně.
Závěrem, pokud se vážně zajímáte o patlaninu, je dobré projít(postupně) všechny příspěvky, píší zde lidé, kteří jsou více informovanější než já, z počátku jsem se zde dozvěděl mnoho podnětného a nemohu jinak, než opětovně vyjádřit dík Jardovi,
že takové forum vede.