Jak si vodní kefírek připravíme ?
Když získáme tibi krystalky, važme si toho. Jsou celkem vzácné a hlavně : jsou živé !!!
Potřebujeme nejlépe skleněnou láhev, lžíce z umělé hmoty či skla, sítko skleněné, či umělohmotné a odšťavňovač-stačí malý skleněný, či umělohmotný.
NEPOUŽÍVÁME NIC KOVOVÉHO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sklenici, do které chci krystalky vložit pořádně vymyji, vypařím a nechám zchladnout.
Voda : ta je velice důležitá, abychom krystalkům neublížili.
Pokud nemáte jistotu stoprocentní - čisté vody, převařme ji a nechejme zchladnout.
Pokud máme vodu chlorovanou, necháme jí aspoň 3 - 4 hodiny ustát, aby z ní vyprchal chlór.
Průběžně promícháváme. Chlór krystalky zabíjí !!!!!!!!
-------
1. Vezmeme čistou láhev a nalijeme do ní studenou, či vychladlou , odchlorovanou vodu.
Láhev plním do 3/4 .
2. Přidáme cukr. Já dávám Stévii nebo hroznový cukr, ale může být i krystalový / ne moučkový /.
Krystalky si s ním dobře poradí. A počkáme až se cukr dokonale zozpustí => promícháme.
Množství cukru záleží na nás. Já dávám jednu rovnou lžíci na litr vody do nálevu.
3. Do sladké vody vložím ovoce, zeleninu, bylinky, čaj ....nač mám právě chuť a nechám
je klesnout ke dnu. Promíchám a nechám usadit.
4. Pak jako poslední vkládám pomalu krystalky - lžící. Neházím, ani nesypu je tam jak kamení.
5. Celou lavev přikrývám papírovým ubrouskem - kapesníkem a zavazuji provázkem.
6. Po chvíli to celé zlehka promíchám. Pracují rádi jak v teplé místnosti / 18 -20 ° /
tak i v temnotě a chladu / 8 - 10 °/.
Nestavte láhev na topení, na přímé sluníčko - na okno.
V teplejším prostředí máme ,,limču" hotovou za 24 hodin. V chladnější místnosti to trvá déle. To si musíte vyzkoušet sami. V naší komoře je to za 36 hodin, ve sklepu za 48 hodin.
A i tak záleží na ročním období a vložené surovině - pokaždé je to jináčí doba tvorby a chodím ochutnávat s brčkem, až je mi to na chuti akorát.
Každé ovoce - zelenina - bylinky - čaje mají trošku jinou přípravu a budu je popisovat každé extra. Snad to bude přehlednější a srozumitelnější.
Pokud máme ,,limču" zhotovenu, přelijeme si ji buď do skleněné, či umělohmotné láhve - džbánku a dáme vychladit, nebo rovnou pijeme. Báječný je za pokojové teploty i chlazený.
Přelévám velice opatrně přes skleněné, či umělohmotné sítko, které je poměrně husté.
Jak se krystalky množí, jsou jak drobotina rozsety u dna mezi velkými krystalky.
Dávám pozor, abych si je nevylila s limčou. Některá drobotina mi tedy také uteče a i ji vypiji a nejni to nikterak škodlivé.
Pokud chci bublinkový - perlivý nápoj, sliji hotový nápoj do pet lahví / plním opět pouze do 3/4 /
a petku zašroubuji víčkem. Takto ji postavím do ledničky a při použití otvírám opatrně - pomalu. Láhev je pod tlakem. Nechávám ji stát - nepokládám. Stačí pár hodin / 2 - 3 hodinky /.
Mezi starým a novým kefírkem vždy vypařuji láhev. Krystalky jako takové nemyji - neproplachuji.
Neplesnivěji, ani nijak neztrácejí na kráse. Naopak se rády a dobře množí. Pokud budete používat stále jen ovocný, či jen zeleninový..... prostě jednodruhový nápoj, není třeba láhev vymývat - vypařovat. Přitom ovoce můžete střídat, tam to nevadí. Jen je nepraktické dát do láhve nevymyté po zelenině ovoce.
Třeba chuť česneku, či křenu na ovoci nechá ,,pachuť" a to každému nechutná.
Přikládám fotečky : Po vložení všeho ,,za čerstva " je roztok čistý , průhledný. Po 12 hodinách je jakoby zkalený - správný jev. Po 12 hodinách promíchám zlehka lžící.
Na ochutnávku používám umělohmotná brčka.
Správná péče o krystalky - je dobré je jednou za dva měsíce na 3 - 5 dní nechat pouze naložené ve vodě bez jakýchkoliv příchutí, aby si odpočly od mých experimentů. Mám jich rozpěstováno více na několik způsobů, tak se nestává, že bychom kefírek některý den neměli.
Nemám zkušennost s umělými sladidly. Pokud by jste měl někdo zájem, ozvěte se a zkusím na malém množství.