Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv lis 28, 2024 12:16 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 102 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tibi krystalky-vodní kefír
PříspěvekNapsal: úte pro 01, 2009 7:22 pm 
Offline

Registrován: úte pro 01, 2009 6:33 pm
Příspěvky: 1
Dobrý deň pán Jarda,

prosím vás, aký je váš názor na tzv. vodný kefír?

Citace:
Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnka, rastú a množia sa celkom rýchle, stačí im k životu len voda a cukor .Zrna majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké ,preto ich je ľahko rozlomiť na časti. Žijú vo výživnom roztoku vody s cukrom a nejakým sušeným ovocím ,v ktorom postupne rastú a delia sa . Spotrebovávajú cukor a na výmenu uvoľňujú do roztoku cenné látky , ktoré pôsobia priaznivo na zdravotný stav.

Pre viac informácií: http://www.tibi-kombucha.szm.com/tibi.htm

Vďaka za odpoveď.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TIBI - vodný kefír
PříspěvekNapsal: úte pro 01, 2009 10:08 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Jozef píše:
Dobrý deň pán Jarda,

prosím vás, aký je váš názor na tzv. vodný kefír?

Citace:
Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnka, rastú a množia sa celkom rýchle, stačí im k životu len voda a cukor .Zrna majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké ,preto ich je ľahko rozlomiť na časti. Žijú vo výživnom roztoku vody s cukrom a nejakým sušeným ovocím ,v ktorom postupne rastú a delia sa . Spotrebovávajú cukor a na výmenu uvoľňujú do roztoku cenné látky , ktoré pôsobia priaznivo na zdravotný stav.

Pre viac informácií: http://www.tibi-kombucha.szm.com/tibi.htm

Vďaka za odpoveď.

Jediné, co o tomto produktu vím, je to co jste sem vložil. To je na nějaké smysluplné vyjádření docela málo, chtělo by to více informací a osobní zkušenost, kterou v tomto případě na rozdíl od pěstování a pití kombuchy nemám. Můj názor tedy berte jako pouhý názor bez potřebných podkladů. Pokud je pravda to, co je uvedeno v tabulce přítomných bakteriálních kultur, tak jsou naprosto reálné i ty široké léčebné vlastnosti. Vše v našem těle se odvíjí od stavu bakteriální skladby ve střevech a tímto by tedy bylo možné ji velice dobře regulovat do normálu, navíc za velice směšné náklady.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Tibi krystalky
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 8:42 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Též japonské krystaly - japonské řasy - vodní kefírek.
Díky těmto šikovným živým krystalkům snadno získáme klasický, ale i perlivý kefírek bez použití mléka. Je to velice zdravý, chutný a báječně osvěžující nápoj, kór v letních měsících neocenitelný / jak limonáda /, který se dá pít po celé dny.


Přílohy:
1tibi_citron_v.jpg
1tibi_citron_v.jpg [ 155.62 KiB | Zobrazeno 36856 krát ]

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Naposledy upravil Veverka dne sob bře 13, 2010 9:24 pm, celkově upraveno 2
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibi krystalky
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 8:45 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Jak si vodní kefírek připravíme ?

Když získáme tibi krystalky, važme si toho. Jsou celkem vzácné a hlavně : jsou živé !!!
Potřebujeme nejlépe skleněnou láhev, lžíce z umělé hmoty či skla, sítko skleněné, či umělohmotné a odšťavňovač-stačí malý skleněný, či umělohmotný.
NEPOUŽÍVÁME NIC KOVOVÉHO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sklenici, do které chci krystalky vložit pořádně vymyji, vypařím a nechám zchladnout.
Voda : ta je velice důležitá, abychom krystalkům neublížili.
Pokud nemáte jistotu stoprocentní - čisté vody, převařme ji a nechejme zchladnout.
Pokud máme vodu chlorovanou, necháme jí aspoň 3 - 4 hodiny ustát, aby z ní vyprchal chlór.
Průběžně promícháváme. Chlór krystalky zabíjí !!!!!!!!
-------
1. Vezmeme čistou láhev a nalijeme do ní studenou, či vychladlou , odchlorovanou vodu.
Láhev plním do 3/4 .
2. Přidáme cukr. Já dávám Stévii nebo hroznový cukr, ale může být i krystalový / ne moučkový /.
Krystalky si s ním dobře poradí. A počkáme až se cukr dokonale zozpustí => promícháme.
Množství cukru záleží na nás. Já dávám jednu rovnou lžíci na litr vody do nálevu.
3. Do sladké vody vložím ovoce, zeleninu, bylinky, čaj ....nač mám právě chuť a nechám
je klesnout ke dnu. Promíchám a nechám usadit.
4. Pak jako poslední vkládám pomalu krystalky - lžící. Neházím, ani nesypu je tam jak kamení.
5. Celou lavev přikrývám papírovým ubrouskem - kapesníkem a zavazuji provázkem.
6. Po chvíli to celé zlehka promíchám. Pracují rádi jak v teplé místnosti / 18 -20 ° /
tak i v temnotě a chladu / 8 - 10 °/.
Nestavte láhev na topení, na přímé sluníčko - na okno.

V teplejším prostředí máme ,,limču" hotovou za 24 hodin. V chladnější místnosti to trvá déle. To si musíte vyzkoušet sami. V naší komoře je to za 36 hodin, ve sklepu za 48 hodin.
A i tak záleží na ročním období a vložené surovině - pokaždé je to jináčí doba tvorby a chodím ochutnávat s brčkem, až je mi to na chuti akorát.
Každé ovoce - zelenina - bylinky - čaje mají trošku jinou přípravu a budu je popisovat každé extra. Snad to bude přehlednější a srozumitelnější.

Pokud máme ,,limču" zhotovenu, přelijeme si ji buď do skleněné, či umělohmotné láhve - džbánku a dáme vychladit, nebo rovnou pijeme. Báječný je za pokojové teploty i chlazený.

Přelévám velice opatrně přes skleněné, či umělohmotné sítko, které je poměrně husté.
Jak se krystalky množí, jsou jak drobotina rozsety u dna mezi velkými krystalky.
Dávám pozor, abych si je nevylila s limčou. Některá drobotina mi tedy také uteče a i ji vypiji a nejni to nikterak škodlivé.

Pokud chci bublinkový - perlivý nápoj, sliji hotový nápoj do pet lahví / plním opět pouze do 3/4 /
a petku zašroubuji víčkem. Takto ji postavím do ledničky a při použití otvírám opatrně - pomalu. Láhev je pod tlakem. Nechávám ji stát - nepokládám. Stačí pár hodin / 2 - 3 hodinky /.

Mezi starým a novým kefírkem vždy vypařuji láhev. Krystalky jako takové nemyji - neproplachuji.
Neplesnivěji, ani nijak neztrácejí na kráse. Naopak se rády a dobře množí. Pokud budete používat stále jen ovocný, či jen zeleninový..... prostě jednodruhový nápoj, není třeba láhev vymývat - vypařovat. Přitom ovoce můžete střídat, tam to nevadí. Jen je nepraktické dát do láhve nevymyté po zelenině ovoce. \":(\" Třeba chuť česneku, či křenu na ovoci nechá ,,pachuť" a to každému nechutná.

Přikládám fotečky : Po vložení všeho ,,za čerstva " je roztok čistý , průhledný. Po 12 hodinách je jakoby zkalený - správný jev. Po 12 hodinách promíchám zlehka lžící.
Na ochutnávku používám umělohmotná brčka.

Správná péče o krystalky - je dobré je jednou za dva měsíce na 3 - 5 dní nechat pouze naložené ve vodě bez jakýchkoliv příchutí, aby si odpočly od mých experimentů. Mám jich rozpěstováno více na několik způsobů, tak se nestává, že bychom kefírek některý den neměli. \":D\"

Nemám zkušennost s umělými sladidly. Pokud by jste měl někdo zájem, ozvěte se a zkusím na malém množství.


Přílohy:
tibi_citron_v1.jpg
tibi_citron_v1.jpg [ 23.55 KiB | Zobrazeno 36901 krát ]
tibi_citron_v2.jpg
tibi_citron_v2.jpg [ 19.92 KiB | Zobrazeno 36901 krát ]

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Naposledy upravil Veverka dne pon bře 22, 2010 2:15 pm, celkově upraveno 10
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibi krystalky
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 8:45 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Ovocné kefírky, které doma připravuji :
Možno použít jakékoliv ovoce, na které máme právě chuť.
Vždy dávám přednost ovoci, které si sama vypěstuji a nebo nasbírám na místech, kde je ,,zdravo". Nepoužívám ovoce kompotované, či upravené do džemů a marmelád.
Pokaždé je dobré ovoce ochutnat, abychom zbytečně nepřesladili. U některých vyzrálých druhů stačí i kávová lžička na litr vody.

Šťávu získanou odšťavněním ovoce přidávám do hotového kefírku v láhvi
AŽ PO VYNDÁNÍ KRYSTALKŮ !! Vlastně tím doochutím, dobarvím daný kefírek


Citróny, limetky, pomeranče, mandarinky, grapefruity ... nejprve pořádně umyji. Poté oloupu šlupku -vrchní, barevnou.
Ovoce rozdělím na stroužky a pak vkládám do sladké vody.
Po 24 hodinách vyjmu z láhve ovoce a vymačkám z něj šťávu zpět do kefírku a promíchám lžící. Po 10 minutách je limča k pití.
Jeden stroužek vždy ochutnám, abych věděla, kolik budu potřebovat cukru pro tvorbu kefírku a upravuji tak současnou dávku cukru / množství lupínků Stévie /. Nepřekračuji však jednu lžíci na 1 litr vody. Je to sladké dost a krystalkům to k jejich práci stačí.

Ovoce, které má v sobě malé pecičky jako kiwi, fíky, někdy babány, hroznové víno, rybízy, angrešt, borůvky, brusinky, rakytník, granátová jablíčka, jeřabiny, trnky / ty přislazuji vždy více /.... vkládám do lahví vcelku jen omyté a oloupané / kiwi /. Po 24 hodinách vyjmu, vymačkám šťávu a naliji ji zpět do lahve. Používám větší plody, né drobotinu.

Ovoce s velkou peckou :
jako třešně, švestky, višně, ryngle.... stačí pořádně omýt a odpeckovat. Poté vložit do vody.
meruňky, broskve, avokádo, mango, liči.... je třeba omýt a někdy oloupat / avokádo vždy /, broskve jen někdy. Poté zbavit pecky a vetší velikosti plodů rozpůlit, či rozčtvrtit. Po 24 hodinách je hotovo. Vymačkám šťávu a vracím ji zpět do limonádky.

Ovoce sušené : meruňky, švestky, rozinky, fíky, datle, banány... ty co máme z ,,čistých" zdrojů stačí omýt a vložit do vody. U koupených s neznalostí výrobního postupu, raději počítám se sířením ovoce.
Síra do kefírku nepaří.
Proto ovoce odsíříme - přelijeme je vařící vodou, spaříme a propláchneme. Kefírek má tomto zásahu mírně štiplavou chuť, není to na závadu, ale raději se tomuto vyhýbám - nechutná mi to.
Výhodou sušeného ovoce je, že vydrží takto naložené i 5 - 7 dní a jen dolévám vodu. Poté je třeba jej vyměnit.

Jablka, hrušky, ananas - stačí pořádně omýt, rozkrojit a zbavit ovoce bubáků a šťopek. Podle velikosti rozděluji na poloviny - čtvrtiny. Kefírek tady trvá kousek déle. Někdy i 36 hodin. Chocím na ochutnávky. Po vyjmutí ovoce odšťavňuji a pak vracím zpět do limonádky.
Jablka a hrušky pokud použiji z letních stromů, měkčí, sladší a šťavnaté vkládám do krystaků v době, kdy mám v plánu jejich očistu. Ovoce se mi rozpadává a špatně se pak z krystalků vybírá.

Maliny, ostružiny, jahody / vybírám krásně červené bez ,,chlupů" - sbírám do nápoje těsně před dozráním. Jako plně zralé se rozpadají. A nechávám je v teple. Nakládám večer a v poledne druhý den už je hotovo. Po vyjmutí vymačkám šťávu a vracím zpět do nápoje.

Kokos jsem naložila oloupaný a vkládala jsem na malé kousky pokrájený. Samotný mi však příliš nechutnal a když jsem zkoušela i přilít kokosové mléko, nebylo to ono. Tedy pro nás. Jinému chutnat může.
Gdoule u nás také neměly moc úspěchu, ale ve směsích byly fajn.

Směsi ovoce, které do kefírku míchám :
Dobře se dá smíchat ovoce podle jak jsem je tu popsala podle jednotlivých skupinek. Záleží čistě na chuti, kterou právě mám.
Ale osvědčily se mi i banány jako přídavek ve všemu, co je drobet nakyslé. A zároveň je dobré ho přidat třeba ke švestkách, či hruškám. Dá se pít i po více hodinách a nepůsobí nijak běhavě.
Míchám i ovoce zahradní s lesním, podle jak co dozrává a mám nasbíráno.


Ovoce nemixuji, ani nestrouhám. Špatně by se mi vybíraly drobečky z malých miminek krystalků.
Vkládám celé a po ukončení práce krystalů vyjmu. Ovoce, které je bez peciček i rozmixuji / jablka, švestky..../ a vytvořím hustší kefírek. Je to dobrá změna. Napijeme se, ale i zasytíme a pro střevo si myslím, že je to též prospěšné.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Naposledy upravil Veverka dne pon bře 15, 2010 7:00 am, celkově upraveno 13

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibi krystalky
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 8:46 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Zeleninové kefírky, které doma připravuji.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibi krystalky
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 8:47 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Tibi kefírky z bylinek, čajů.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Naposledy upravil Veverka dne sob bře 13, 2010 9:14 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibi krystalky
PříspěvekNapsal: sob bře 13, 2010 8:57 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Veverka píše:
A jak Tibi krystalky prospívají našemu organismu ? V čem jsou léčivé ?

Nápoj Tibi je znám i pod názvem japonské mořské krystaly, živá zrnka, ale také vodní kefír. Krystaly Tibi jsou opravdu živá zrnka, rostou a množí se celkem rychle, stačí jim k životu jen voda a cukr. Jedná se o unikátní společenství kvasinek a bakterií, které používali lidé na celém světě už od pradávna pro výrobu zdravých kvasných nápojů a potravin, zejména různých kefírů. Nápoje, které se kvasným procesem vyrábějí, obsahují velmi vzácné a zajímavé látky, které se v běžné potravě téměř nenachází. Kvašené potraviny a nápoje představují prakticky elixír zdraví a právě kvasný proces je tím chemickým zázrakem, který to umí. Výsledný produkt tohoto unikátního souboru baktérií a kvasinek se po požití stará o udržování správného složení bakteriálních kultur v tlustém střevě. Tím je umožněna kvalitní defekace, což v konečném důsledku zajistí vysoce výkonný imunitní systém a odstraní velmi široké spektrum různých chorob.

Typické mikroorganismy izolované z kefírového zrna a nápoje
Lactobacill

Lb. alactosus
Lb. brevis
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. pseudoplantarum
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. casei subsp. tolerans
Lb. coryneformis subsp. torquens
Lb. fructosus
Lb. hilgardii
Lb. homohiochi
Lb. plantarum
Lb. pseudoplantarum
Lb. Yamanashiensis
Streptococci/lactococci
Streptococcus cremeris
Str. faecalis
Str. lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus damnosus
Kvasinky
Saccharomyces cerevisiae
S. florentinus
S. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibi krystalky
PříspěvekNapsal: sob bře 13, 2010 8:59 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Text doplním jak bude čas.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibi krystalky
PříspěvekNapsal: sob bře 13, 2010 9:00 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Veverka píše:
Též japonské krystaly - japonské řasy - vodní kefírek.
Díky těmto šikovným živým krystalkům snadno získáme klasický, ale i perlivý kefírek bez použití mléka. Je to velice zdravý, chutný a báječně osvěžující nápoj, kór v letních měsících neocenitelný / jak limonáda /, který se dá pít po celé dny.

Text doplním jak bude čas.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibi krystalky
PříspěvekNapsal: sob bře 13, 2010 9:00 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Veverka píše:
A jak Tibi krystalky prospívají našemu organismu ? V čem jsou léčivé ?

Text doplním jak bude čas.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tibi krystalky-vodní kefír
PříspěvekNapsal: ned bře 21, 2010 11:38 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Text doplním jak bude čas.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 10, 2010 12:20 am 
Offline

Registrován: pát dub 02, 2010 10:13 pm
Příspěvky: 78
aky mate nazor na tibi kristaliky alebo vodny kefir? nasiel som niake info na nete ze je este lepsi ako mliecny kefir..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 10, 2010 10:06 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Lubyx píše:
aky mate nazor na tibi kristaliky alebo vodny kefir? nasiel som niake info na nete ze je este lepsi ako mliecny kefir..

Je to výborná věc a sám si je pěstuji. Vyrábím toho nápoje celkem slušné množství a pije to celá rodina. Hlavně dětem to chutná, je to rozhodně mnohem zdravější, než jakýkoliv sajrajt z obchodní sítě a to se nebavím o špičkové ceně. Proti domácímu kefíru bych je vyhodnotil jako méně účinné, ale určitě se dají jednoznačně doporučit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 24, 2010 12:07 pm 
Offline

Registrován: stř úno 10, 2010 11:46 pm
Příspěvky: 15
Lze doporučit pití vodního kefíru při kvasinkovém onemocnění? Na rozdíl od mléčného kefíru se vyrábí z cukru a ačkoliv ten cukr slouží jako výživa pro krystaly, obávám se, aby tam nějaký "zbytkový" nezůstal a já tím zbytečně kandidu neživil.

Samozřejmě od pití mléčného kefíru ustoupit nechci, ale rád bych měl občas změnu a také tím nahradil šťávy (připravovaný ze sirupů z prodejní sítě) konzumované ostatními členy rodiny.

Děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 102 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz