Anna1 píše:
Vážený pane Zajíčku,
čtu si tu již několik hodin příspěvky a Vaše odpovědi na ně a uvrhlo mě to do hluboké deprese. Nevím co jíst. Moc Vás prosím, jestli sem nemůžete napsat váš týdenní jídelníček.
Za druhé bych se chtěla zeptat, jestli kupujete bio zeleninu, nebo jaký máte názor na příjem pesticidů v ní.
Ještě bych k mým dvěma otázkám připojila jednu:
Uvádí se, že by člověk měl denně přijmout okolo 1000 mg vápníku v půl kilu jogurtu (stejně jako mléka či tvarohu) je ho asi 900 mg, což si umím představit, že lze za den zkonzumovat, ale vy píšete, že tyto produkty (až na čerstvé kozí mléko a domácí kozí jogurt, přičemž by mě zajímalo, v čem je kozí pro tělo lepší než kravské) jsou pro tělo nezdravé. Zajímalo by mě proč. Nevařené mléko asi zahleňuje, ale v čem je špatný jogurt, sýr, kefír a tvaroh? Dále bych se moc ráda dozvěděla, kde mám nabrat zmiňované doporučenné denní množství vápníku, když například v doporučovanných mandlích jeho ve 100 g 250 mg, a tolik by se denně asi sníst nemělo (jaké je jejich doporučenné množství?). Nejvíce v zelenině je v brokolici, kde ve 100 g je ho asi 100 mg. V sojových bobech je ho ve 100 g asi 250 mg. Abych to shrnula, když jsem si četla tabulku s obsahy vápníku, jednoznačně mi přišlo, že bych toho musela denně sníst veliké množství, abych do sebe dostala doporučenné denní množství vápníku bez mléčných výrobků.
Mockrát děkuji za odpovědi.
Anna
Když jsem se před cca 4 lety rozhodovala jak se vyznat v jídelníčku, co jíst a co nejíst, měla jsem v tom také pěkný zmatek. Ustálila jsem se na nějakých obecných principech, které jsou pilířem mé stravy :
- pěstuji si zeleninu a ovoce pro konzumaci na zahradě bez postřiku a bez umělého hnojení, hnojím pouze vlastním kompostem, půda by si měla po několika letech utvořit rovnováhu a zajistit větší přísun minerálů a vitamínů do výpěstků
- ovoce a zeleninu nakupuji ve velkém množství v akci, které odšťavňuji /pesticidy a pod. zůstanou ve vláknině a ne ve šťávě/
- k doplnění minerálů používám koloidní minerály a himalajskou sůl, z doplňků ještě kolagen
- k pití voda z vodovodu, + citron, čaj bylinkový, zelený, vymražená voda
- v zimě vlastní sušené ovoce sušené do 40°C
- vlastní ořechy a semena /mandle, lískové, dýně a pod./, konzumace po namočení /odstraní se inhibitory klíčení/, mák, neloupaný sezam, dýně, slunečnice, mandle, lískáče
- dle ročních období konzumace místních a domácích produktů + jarní očistná kůra kopřivy, používání divokých rostlin při odšťavňování, v zimě přidávám zázvor do šťav/zahřeje/
- nakličování čočky, špaldy, oves, řeřicha, pohanka a pod.
- dopoledne čistím tělo - voda, voda+citron, zelený, bylinkový čaj, odšťavněné ovoce jednodruhové nebo + mrkev, ovoce co mi zrovna roste, dodržuji zásadu, než konzumuji další až je žaludek prázdný
- popoledni běžné jídlo se zásadou dělená strava nebo + více jak 50% syrové zeleniny
- odpoledne zeleninové šťávy, kefír, zelenina + zakysaná smetana, kozí nepasterizované mléko a sýry z něj a pod, namočené ořechy, domácí cuketová buchta, samožitný chléb + máslo + zelenina /např. rychlokvašené okurky..../
- večer ovoce, zelenina, domácí vejce a pod.
- od rána dle potřeby aplikuji urinoterapii
- občas si dám něco moc dobrého, domácí králík, domácí kuře nebo slepice, na oslavě běžné jídlo, na zabíjačce moc dobré produkty
- co jím se snažím používat i vně, koupele bylinkové, soda, nerafinovaná mořská sůl, urina a pod.
- na pleť urina, okurková šťáva, místo krému vypuštěné vnitřní sádlo vepřové nebo přepuštěné máslo, na tělo olivový olej s bylinami
Na doplnění denní dávky organického vápníku asi postačí dvě polévkové lžíce namočeného máku rozmixovaného s mrkvovou šťávou.
Stav těla sleduji občasným měřením tlaku, který po 30letech dosti nízkých hodnot je teď po 4roky ideální
, dále jestli mi nesvědí pokožka hlavy po konzumaci nějakého jídla, jestli mi nepadají vlasy /po deseti letech mi kštice zhoustla, což překvapilo kadeřnici/, jestli je pokožka vláčná, lesklá, hebká, pěkné nehty a jestli se netvoří na nohou plíseň.
Teď je na mé zahradě období hroznů, broskví, cuket, rajčat, malin a ostružin, švestek, celerové natě, jetele a mrkve.....