Januš píše:
Dobrý den,
potřebovala bych potvrdit/vyvrátit, svoje úvahy:
Před cca rokem jsem se začala stravovat a chovat podle rad na tomto fóru, postupem času jsem si to modifikovala v závislosti na svých potřebách. Např. jsem krevní skupina 0 a při bezmasém stravováním jsem trpěla různými potížemi, které vymizely po znovuzařazení masa do jídelníčku...úplně zcela syrové mi také nesvědčí, potřebuji občas zařadit i jídlo vařené -quinoa, pohanka, brambory, rýže. Ale dál.
Při prvním krkacím testu před rokem jsem krkla po cca 5 minutách, tak jsem začala ve větším konzumovat potraviny na zvýšení tvorby HCl v žaludku - pomohly. Během měsíce se trávení srovnalo a krkací test byl ukázkový, po 2 minutách říhnutí jak blázen. To trvalo až do před 14 dny. Posledních pár týdnů mě trápí bolesti žaludku po některém jídle, ovocný/zeleninový salát jsou OK, maso v kombinaci se zeleninou vařenou i syrovou OK. Rýže v kombinaci s čímkoliv, vajíčko v jakékoli podobě jsou vstupenka do 2h bolestí, které povolí po vypití mátového čaje, včera mi bylo zle i po vařené mrkvi se strouhaným kozím sýrem...Srazila jsem to vypitím mandlového mléka = zásady. Nechci do sebe ládovat moc sody, abych si zase tvorbu HCl nenarušila.
Ráno jsem si dělala krkací test - do minuty po vypití jsem krkala jak blázen, to znamená nadbytek HCl že?
Napadlo mě, jestli jsem si to nezpůsobila nadměrnou konzumací pomerančové šťávy - před vánoci mě trápila chřipka, tak jsem zvyšovala pH pomocí pomerančů a to 3dny pouze monodieta pomerančová. Na chřipku to pomohlo a protože jsou ty pomeranče sladké, pokračovala jsem s jejich konzumací dosud, ne sice už v takovém množství, ale do ranní šťávy jsem je přidávala téměř denně. Mohla jsem si tím podráždit žaludek a co s tím? Stačí jen přestat jíst citrusy? Jsem taky "chytrá" když vím, že se k nám dováží nezralé a plné kyselin, že mě to netrklo, že dlouhodobá konzumace nebude OK.
Co myslíte?
No nevím, teoreticky by to takto fungovat i mohlo, ale moc se mě to nezdá. Vysazením těch pomerančů nic nepokazíte a uvidíte, ale patrně bych vyřadil všechny potraviny podporující tvorbu HCl, to by pak stav srovnat mělo.