Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv zář 19, 2024 6:58 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 7:49 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Ještě mi napadlo, zkoušela jsem houbičku i zamrazit pro případ, že bych ji nechtěla používat / jen pokus na malém kousku / a nebylo to ono. Trvalo jí potom strašně dlouho, než se zmátořila a byla ,,zdravá " tak jak má být. Pokud jí mám více a nepotřebuji zrovínka všechno, dávám jí mezi lidi, co mají zájem. Nebo ji nechám jen odpočívat. Nějak mi to mražení u živého moc nejde.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 9:06 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to Veverka : Vieš... hubička totiž nie je šváb... \":wink:\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 9:19 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28369
Bydliště: Poděbrady
Veverka píše:
Ještě mi napadlo, zkoušela jsem houbičku i zamrazit pro případ, že bych ji nechtěla používat / jen pokus na malém kousku / a nebylo to ono. Trvalo jí potom strašně dlouho, než se zmátořila a byla ,,zdravá " tak jak má být. Pokud jí mám více a nepotřebuji zrovínka všechno, dávám jí mezi lidi, co mají zájem. Nebo ji nechám jen odpočívat. Nějak mi to mražení u živého moc nejde.

Normální zmražení moc vhodné není, lepší je houbičky opláchnout převařenou vodou a necháme je usušit v přežehleném bílém papírovém či plátěném pytlíku na dobře větraném místě tři až pět dnů (dle velikosti). Poté vložíme zrna do nádoby s těsným uzávěrem (můžeme je i zasypat sušeným mlékem) a uložíme do lednice, nikoli do mrazáku. Vydrží tak až jeden a půl roku. Pro oživeni je stačí dát opět do mléka, které každý den měníme, dokud mléko – kefír nezíská čistě nakyslé aroma. Trvá to od 4 do 10 dnů.
Zamraženi uchová zrna dva měsíce nejvýše. Houbičky opláchnout převařenou vodou jako u sušeni vložíme zrna do nádoby, nebo do sáčku posypané sušeným mlékem tak, aby byla kompletně pokryta, a dáme do mrazáku. Pro znovuoživení je potřeba vložit zrna na pár minut do sklenice se studenou vodou, a poté z nich v cedníku opláchnout zbytky sušeného mléka. Následně je stačí vložit do čerstvého mléka v poměru 1 : 3 a každých 24 hodin mléko vyměnit, (vždy o trochu větší množství), až bude mléko – kefír cítit čistě a kysele.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 11:11 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Jarda píše:
Normální zmražení moc vhodné není, lepší je houbičky opláchnout převařenou vodou a necháme je usušit v přežehleném bílém papírovém či plátěném pytlíku na dobře větraném místě tři až pět dnů (dle velikosti). Poté vložíme zrna do nádoby s těsným uzávěrem (můžeme je i zasypat sušeným mlékem) a uložíme do lednice, nikoli do mrazáku. Vydrží tak až jeden a půl roku. Pro oživeni je stačí dát opět do mléka, které každý den měníme, dokud mléko – kefír nezíská čistě nakyslé aroma. Trvá to od 4 do 10 dnů.
Zamraženi uchová zrna dva měsíce nejvýše. Houbičky opláchnout převařenou vodou jako u sušeni vložíme zrna do nádoby, nebo do sáčku posypané sušeným mlékem tak, aby byla kompletně pokryta, a dáme do mrazáku. Pro znovuoživení je potřeba vložit zrna na pár minut do sklenice se studenou vodou, a poté z nich v cedníku opláchnout zbytky sušeného mléka. Následně je stačí vložit do čerstvého mléka v poměru 1 : 3 a každých 24 hodin mléko vyměnit, (vždy o trochu větší množství), až bude mléko – kefír cítit čistě a kysele.

Tak to je supr. Díky. Já potřebuji pro nás od oka 1,5 kg houbičky a zbytek prostě rozdávám, když mám pocit, že se holka přemnožila. \":D\" Ale je to dobrý nápad. Už se mi na to i někdo ptal a tento způsob mi nenapadl. Já s těma mrazákama moc nekamarádim. \":(\" Mám to tu ve smyslu žij a nechej žít.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 10:19 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
No, od včera už mám "kefírové hubky" vyzerajú ako karfiolky.... zatiaľ ich mám v obyčajnom pasterizovanom mlieku, no už zajtra mi dovezú do KE ( zatiaľ ) 1 liter kozieho mlieka, nakoľko tí od ktorých ho budem odoberať, idú nakupovať nejaké veci do KE. Teším sa... Chcem sa opýtať, či si mám vypýtať rovno 2 litre ( liter stojí 1,5 Eur ), ale to by som musel dať z toho asi 1,2 litra do mrazničky... ( do pohárov, aby som rozmrazoval iba raz také množstvo, aké potrebujem ).. nakoľko mám asi len dve polievkové lyžice "kefirákov"... Mám teda zobrať dva litre ? Za aký približný čas sa mi môžu rozmnožiť kefiráci do takého množstva, aby som mohol naraz "kefírovať" 2 litre mlieka ? Nebude vadiť, ak mlieko pred "kefírovaním" zamrazím ? Nezničia sa jeho enzýmy ?
Cesta tam ( na Ružín ) a späť ma totiž bude stáť nejakých 2(celá)3 Eur autobusom.... a tak ma potom mlieko vyjde draho... preto rozmýšľam o tom mrazení, kým ešte nemám dostatočné množstvo kefirákov, vďaka ktorým by som ani nemusel mraziť hoci aj 4L mlieka, kebyže ich mám plno... čo raz bude.
Ďakujem za odpoveď.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 10:40 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
NOWOCAYN píše:
No, od včera už mám "kefírové hubky" vyzerajú ako karfiolky.... zatiaľ ich mám v obyčajnom pasterizovanom mlieku, no už zajtra mi dovezú do KE ( zatiaľ ) 1 liter kozieho mlieka, nakoľko tí od ktorých ho budem odoberať, idú nakupovať nejaké veci do KE. Teším sa... Chcem sa opýtať, či si mám vypýtať rovno 2 litre ( liter stojí 1,5 Eur ), ale to by som musel dať z toho asi 1,2 litra do mrazničky... ( do pohárov, aby som rozmrazoval iba raz také množstvo, aké potrebujem ).. nakoľko mám asi len dve polievkové lyžice "kefirákov"... Mám teda zobrať dva litre ? Za aký približný čas sa mi môžu rozmnožiť kefiráci do takého množstva, aby som mohol naraz "kefírovať" 2 litre mlieka ? Nebude vadiť, ak mlieko pred "kefírovaním" zamrazím ? Nezničia sa jeho enzýmy ?
Cesta tam ( na Ružín ) a späť ma totiž bude stáť nejakých 2(celá)3 Eur autobusom.... a tak ma potom mlieko vyjde draho... preto rozmýšľam o tom mrazení, kým ešte nemám dostatočné množstvo kefirákov, vďaka ktorým by som ani nemusel mraziť hoci aj 4L mlieka, kebyže ich mám plno... čo raz bude.
Ďakujem za odpoveď.

Ty brďo. Nemrazila bych - kdysi mi to tam děti strčily a šlo to slepicam. Mám pocit, že tím zlikviduješ co tam je dobré. Asi spíš bych to šupla do lednice, tam je zima dost a pokud je mléko kvalitní vydrží dobře i dva týdny. Časem tedy ztrácí na kvalitě co do obsažnosti \":(\" ale bude k použití na kefír taky. Ono aj čerstvé mléko je dobré a lahodné. Houbiček máte zatím malonko, ale jak jich vložíš do mlíčka a necháš při teple na lince, skříni...........tak se rostou celkem rychle ze dne na den. Jsou šikovní. Pak si je můžete rozházet po domě na vícero míst a naložené při různé teplotě a světelnosti a budou dozrávat pomaleji a k užitku budou na vícero způsobů.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 11:17 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
NOWOCAYN píše:
No, od včera už mám "kefírové hubky" vyzerajú ako karfiolky.... zatiaľ ich mám v obyčajnom pasterizovanom mlieku, no už zajtra mi dovezú do KE ( zatiaľ ) 1 liter kozieho mlieka, nakoľko tí od ktorých ho budem odoberať, idú nakupovať nejaké veci do KE. Teším sa... Chcem sa opýtať, či si mám vypýtať rovno 2 litre ( liter stojí 1,5 Eur ), ale to by som musel dať z toho asi 1,2 litra do mrazničky... ( do pohárov, aby som rozmrazoval iba raz také množstvo, aké potrebujem ).. nakoľko mám asi len dve polievkové lyžice "kefirákov"... Mám teda zobrať dva litre ? Za aký približný čas sa mi môžu rozmnožiť kefiráci do takého množstva, aby som mohol naraz "kefírovať" 2 litre mlieka ? Nebude vadiť, ak mlieko pred "kefírovaním" zamrazím ? Nezničia sa jeho enzýmy ?
Cesta tam ( na Ružín ) a späť ma totiž bude stáť nejakých 2(celá)3 Eur autobusom.... a tak ma potom mlieko vyjde draho... preto rozmýšľam o tom mrazení, kým ešte nemám dostatočné množstvo kefirákov, vďaka ktorým by som ani nemusel mraziť hoci aj 4L mlieka, kebyže ich mám plno... čo raz bude.
Ďakujem za odpoveď.

Dve polievkové lyžice kefirákov sú tak na cca 1/2 až 3/4 l mlieka. Urobia z tohto množstva kefír za 24h v izbovej teplote. Je pitný už po 12-ich hodinách, ale nemá ešte tú silu.
Kúp si toho mlieka viac, ale nedávaj ho do mrazničky. Mlieko z mrazničky sa správa čudne, otestovali sme v minulosti a nerobím to. Mlieko nechaj v ľadničke, kozie vydrží ak bude dobre utesnené. Pokiaľ nechceš piť kefír každý deň, rob ho v ľadničke, tam to trvá dlhšie aj 5 dní, ale kefír je lepší, aspoň podľa našej chuti. V ľadničke sa však kefiráčky nemnožia tak rýchlo.
Ako ošetrovať kefiráky, tu niekde povyše nechal Jindra odkaz na web stránky, kde to nájdeš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 12:49 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to Veverka, to Sybilla : o kefíre viem dosť, mám všetko o ňom vytlačené, len sa tam nespomínala rýchlosť množenia ( len rozdieli medzi chladničkou a izbovou teplotou, no nie čas... ) ďakujem. Totiž som sa pýtal cez telefón tej pani, ako dlho vydrží kozie mlieko v chladničke. Povedala, že asi tri dni... to mlieko bude kvalitné, kozy sa pasú na slniečku, má tam veľmi pekne ( videl som fotky ), takže špekulácie že je to nekvalitné mlieko, sa tým hneď vyvracajú. Tak ako ? Tri dni, či do dvoch týždňov ? Stačí, ak týždeň...ale tri dni sú málo... mraziť teda to mlieko nebudem...ale keď vydrží len tri dni v chladničke, tak sa mi neoplatí kupovať viac ako liter... a s cestou ma potom vyjde liter na 3,8 Eur - a na to sa môžem z vysoka potom VYKAŠĽAŤ. Takže mi ostáva jediné - zistiť ako dlho to mlieko vydrží v chladničke... ( kým ešte nie je spracované ako kefír, lebo ten vydrží habadej... ale ešte je málo "kefirákov"... )...

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 1:08 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
NOWOCAYN píše:
to Veverka, to Sybilla : o kefíre viem dosť, mám všetko o ňom vytlačené, len sa tam nespomínala rýchlosť množenia ( len rozdieli medzi chladničkou a izbovou teplotou, no nie čas... ) ďakujem. Totiž som sa pýtal cez telefón tej pani, ako dlho vydrží kozie mlieko v chladničke. Povedala, že asi tri dni... to mlieko bude kvalitné, kozy sa pasú na slniečku, má tam veľmi pekne ( videl som fotky ), takže špekulácie že je to nekvalitné mlieko, sa tým hneď vyvracajú. Tak ako ? Tri dni, či do dvoch týždňov ? Stačí, ak týždeň...ale tri dni sú málo... mraziť teda to mlieko nebudem...ale keď vydrží len tri dni v chladničke, tak sa mi neoplatí kupovať viac ako liter... a s cestou ma potom vyjde liter na 3,8 Eur - a na to sa môžem z vysoka potom VYKAŠĽAŤ. Takže mi ostáva jediné - zistiť ako dlho to mlieko vydrží v chladničke... ( kým ešte nie je spracované ako kefír, lebo ten vydrží habadej... ale ešte je málo "kefirákov"... )...

Mě tu mlíko vydrží týden dobře. A když s ním nehnu seberu i kousek smetany. Té tedy u kozího moc nejni, ale šikne se taky. Zkuste podle teploměru nastavit lednici tak, aby byla nad nulou. Aspoň 1 - 2 stupínky a mělo by to týden zvládnout. Pokud chcete rychle namnožit tibeťáčky tak při teple. Né tedy zahříváním, ale strčit je do cimry, kde je přes 20 stupňů. Nebo aj k topení a otáčet s nimi a promíchávat. Porostou daleko rychleji. Čím mají chladněji, trvá vše déle.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 4:20 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
NOWOCAYN píše:
to Veverka, to Sybilla : o kefíre viem dosť, mám všetko o ňom vytlačené, len sa tam nespomínala rýchlosť množenia ( len rozdieli medzi chladničkou a izbovou teplotou, no nie čas... ) ďakujem. Totiž som sa pýtal cez telefón tej pani, ako dlho vydrží kozie mlieko v chladničke. Povedala, že asi tri dni... to mlieko bude kvalitné, kozy sa pasú na slniečku, má tam veľmi pekne ( videl som fotky ), takže špekulácie že je to nekvalitné mlieko, sa tým hneď vyvracajú. Tak ako ? Tri dni, či do dvoch týždňov ? Stačí, ak týždeň...ale tri dni sú málo... mraziť teda to mlieko nebudem...ale keď vydrží len tri dni v chladničke, tak sa mi neoplatí kupovať viac ako liter... a s cestou ma potom vyjde liter na 3,8 Eur - a na to sa môžem z vysoka potom VYKAŠĽAŤ. Takže mi ostáva jediné - zistiť ako dlho to mlieko vydrží v chladničke... ( kým ešte nie je spracované ako kefír, lebo ten vydrží habadej... ale ešte je málo "kefirákov"... )...

rýchlosť množenia si musíš vypozorovať sám, nie všetky kefírky sa usilujú rovnako. Dala som zo svojich kolegyni a mala flašu položenú v špajzi na kachličkách, bolo tam dosť chladno a tak sa tiež ponosovala, že im to pomaly ide. Akonáhle vytiahla fľašu na linku, množia sa pekne ďalej. Ale o aký kus denne, to ti nikto nepovie, lebo to nikto merať nebude. \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 5:27 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28369
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
No, od včera už mám "kefírové hubky" vyzerajú ako karfiolky.... zatiaľ ich mám v obyčajnom pasterizovanom mlieku, no už zajtra mi dovezú do KE ( zatiaľ ) 1 liter kozieho mlieka, nakoľko tí od ktorých ho budem odoberať, idú nakupovať nejaké veci do KE. Teším sa... Chcem sa opýtať, či si mám vypýtať rovno 2 litre ( liter stojí 1,5 Eur ), ale to by som musel dať z toho asi 1,2 litra do mrazničky... ( do pohárov, aby som rozmrazoval iba raz také množstvo, aké potrebujem ).. nakoľko mám asi len dve polievkové lyžice "kefirákov"... Mám teda zobrať dva litre ? Za aký približný čas sa mi môžu rozmnožiť kefiráci do takého množstva, aby som mohol naraz "kefírovať" 2 litre mlieka ? Nebude vadiť, ak mlieko pred "kefírovaním" zamrazím ? Nezničia sa jeho enzýmy ?
Cesta tam ( na Ružín ) a späť ma totiž bude stáť nejakých 2(celá)3 Eur autobusom.... a tak ma potom mlieko vyjde draho... preto rozmýšľam o tom mrazení, kým ešte nemám dostatočné množstvo kefirákov, vďaka ktorým by som ani nemusel mraziť hoci aj 4L mlieka, kebyže ich mám plno... čo raz bude.
Ďakujem za odpoveď.

To množství co máte stačí tak na 0,5-1 litr, množí se celkem rychle a v pokojové teplotě každých 17 dní zdvojnásobí svůj objem, takže potom jich budete mít najednou moc a zase je rozdáte. Čerstvé mléko je nesmysl zmrazovat, to vám několik dní, až dva týdny v lednici vydrží zcela bez potíží, čili i ty dva litry pohodlně zpracujete bez zmrazování.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 9:30 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to Jarda : Neviem prečo mi potom tá pani povedala, že vydrží v chladničke tri dni.... možno to povedala len tak, pre istotu...alebo pre jej strach z toho, žeby mohla byť omylná... ? \":)\" ... Ja totiž nezistím, kedy to mlieko skysne... nemám s ním žiadne skúsenosti. Ale myslím, že keď budem neskôr odoberať 3-4 litre týždenne ( "nainfikujem" aj mamu so sestrou ), tak bude všetko o.k., cestovné nebude až tak "bolieť"...
Mimochodom, máme doma starú ( ale málo používanú a v dobrom stave ) akoby "konvicu" z materiálu smalt... má aj drevenú rúčku ( na prevážanie z miesta na miesto ) a pokrievku.... vojde sa tam asi dva litre tekutiny... dalo by sa to používať na "kefírovanie" ( zmenu kozieho mlieka na kozí kefír ) ? Či radšej v sklenených nádobách od zaváranín ? Tie sú ale škaredé... viem, že nejde o vzhľad... proste sa len pýtam \":D\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 9:40 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
NOWOCAYN píše:
to Jarda : Neviem prečo mi potom tá pani povedala, že vydrží v chladničke tri dni.... možno to povedala len tak, pre istotu...alebo pre jej strach z toho, žeby mohla byť omylná... ? \":)\" ... Ja totiž nezistím, kedy to mlieko skysne... nemám s ním žiadne skúsenosti. Ale myslím, že keď budem neskôr odoberať 3-4 litre týždenne ( "nainfikujem" aj mamu so sestrou ), tak bude všetko o.k., cestovné nebude až tak "bolieť"...
Mimochodom, máme doma starú ( ale málo používanú a v dobrom stave ) akoby "konvicu" z materiálu smalt... má aj drevenú rúčku ( na prevážanie z miesta na miesto ) a pokrievku.... vojde sa tam asi dva litre tekutiny... dalo by sa to používať na "kefírovanie" ( zmenu kozieho mlieka na kozí kefír ) ? Či radšej v sklenených nádobách od zaváranín ? Tie sú ale škaredé... viem, že nejde o vzhľad... proste sa len pýtam \":D\"

U nás mlíko nevydrží víc jak dva dny že se vypije. \":(\" ale vím, že ho v pohodě uskladním i 2 týdny, když jsem měla koz hodně.
Přechovávám v hrnci buď skleněném, nebo i smaltovaném podle množství, které zrovínka je.
Jen se vyhněte železu a pokud chcete přikrýt, tak na smaltovaný hrnec dávám buď puklici, co stoprocntně nedolíhá a má škulinku a nebo přikrývám ubrouskem-papírovým kapesníkem a používám kousek provázku.
Není to nic složitého. Nebojte se toho. Je to jen o poprvé. \":D\"

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 10:07 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to Veverka : tak tá ženská asi riadny "brept" povedala... o.k., takže díky, budem chodiť po mlieko asi každých 10 dní, bez strachu, a zoberiem o to viac... super \":)\" . A urobím si aj výlet...

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 10:22 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28369
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
to Jarda : Neviem prečo mi potom tá pani povedala, že vydrží v chladničke tri dni.... možno to povedala len tak, pre istotu...alebo pre jej strach z toho, žeby mohla byť omylná... ? \":)\" ... Ja totiž nezistím, kedy to mlieko skysne... nemám s ním žiadne skúsenosti. Ale myslím, že keď budem neskôr odoberať 3-4 litre týždenne ( "nainfikujem" aj mamu so sestrou ), tak bude všetko o.k., cestovné nebude až tak "bolieť"...
Mimochodom, máme doma starú ( ale málo používanú a v dobrom stave ) akoby "konvicu" z materiálu smalt... má aj drevenú rúčku ( na prevážanie z miesta na miesto ) a pokrievku.... vojde sa tam asi dva litre tekutiny... dalo by sa to používať na "kefírovanie" ( zmenu kozieho mlieka na kozí kefír ) ? Či radšej v sklenených nádobách od zaváranín ? Tie sú ale škaredé... viem, že nejde o vzhľad... proste sa len pýtam \":D\"

Paní o tom asi nic neví, ale i když vám náhodou mléko zkysne, tak se nejedná o žádný problém. Uděláte si z něho potom tvaroh a syrovátku můžete vypít, čili problém v tom rozhodně nehledejte. Ve smaltu se to dělat určitě dá, ale sklo je sklo.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz