NOWOCAYN píše:
No, od včera už mám "kefírové hubky" vyzerajú ako karfiolky.... zatiaľ ich mám v obyčajnom pasterizovanom mlieku, no už zajtra mi dovezú do KE ( zatiaľ ) 1 liter kozieho mlieka, nakoľko tí od ktorých ho budem odoberať, idú nakupovať nejaké veci do KE. Teším sa... Chcem sa opýtať, či si mám vypýtať rovno 2 litre ( liter stojí 1,5 Eur ), ale to by som musel dať z toho asi 1,2 litra do mrazničky... ( do pohárov, aby som rozmrazoval iba raz také množstvo, aké potrebujem ).. nakoľko mám asi len dve polievkové lyžice "kefirákov"... Mám teda zobrať dva litre ? Za aký približný čas sa mi môžu rozmnožiť kefiráci do takého množstva, aby som mohol naraz "kefírovať" 2 litre mlieka ? Nebude vadiť, ak mlieko pred "kefírovaním" zamrazím ? Nezničia sa jeho enzýmy ?
Cesta tam ( na Ružín ) a späť ma totiž bude stáť nejakých 2(celá)3 Eur autobusom.... a tak ma potom mlieko vyjde draho... preto rozmýšľam o tom mrazení, kým ešte nemám dostatočné množstvo kefirákov, vďaka ktorým by som ani nemusel mraziť hoci aj 4L mlieka, kebyže ich mám plno... čo raz bude.
Ďakujem za odpoveď.
Dve polievkové lyžice kefirákov sú tak na cca 1/2 až 3/4 l mlieka. Urobia z tohto množstva kefír za 24h v izbovej teplote. Je pitný už po 12-ich hodinách, ale nemá ešte tú silu.
Kúp si toho mlieka viac, ale nedávaj ho do mrazničky. Mlieko z mrazničky sa správa čudne, otestovali sme v minulosti a nerobím to. Mlieko nechaj v ľadničke, kozie vydrží ak bude dobre utesnené. Pokiaľ nechceš piť kefír každý deň, rob ho v ľadničke, tam to trvá dlhšie aj 5 dní, ale kefír je lepší, aspoň podľa našej chuti. V ľadničke sa však kefiráčky nemnožia tak rýchlo.
Ako ošetrovať kefiráky, tu niekde povyše nechal Jindra odkaz na web stránky, kde to nájdeš.