Petr22 píše:
Dobrý den pane Jardo,
někde tady na fóru jsem zahlédl Vaše vyjádření k dělání domácích šťáv (odšťavňováním ovoce a zeleniny), kde píšete, že není vhodné míchat do jedné šťávy ovoce a zeleninu. Můžu se zeptat proč? Co se stane? Jedná se jen o horší trávení takové smíchané šťávy, nebo to přináší i jiné problémy? Já nemám problémy s trávením prakticky jakéhokoli mixu. Dělám si šťávy každé ráno po probuzení cca v objemu 0,7 litru a to z jablek a mrkve (to je základ) a pak k tomu přihazuju co mám zrovna doma - červenou řepu, celer, petržel, rajčata, okurky, někdy i další ovoce jako pomeranč, grep, kiwi, hrušku.
Pokud je opravdu chyba míchat ovoce a zeleninu, budu si to šťavnit zvlášť, ale pak tu zeleninovou šťávu budu muset dát do lahve a uschovat na odpoledne (nemám možnost odpoledne odšťavňovat). Je v tom problém, když bude šťáva v uzavřené nádobě v lednici cca 10 hodin?
Poslední dotaz, trochu mimo mísu, vadí, když zaliju citrónovou šťávu horkou vodou? Dělám si občas "čaj" tak, že si vymačkám citrón a zaliju vařící vodou. Je to špatně? Mám dávat ten citrón až do vlažné vody?
Děkuji, Petr.
Pokud to snášíte, asi není problém, ale dost často dochází k nadýmání a špatnému trávení, prostě ta směs kvasí. Menší problém je s ovocem a listovou zeleninou, to již docela jde. Plná lahev a v chladu a temnu není velký problém, pokud je dobře uzavřena, ale vyplatí se i přidávat céčko. Citrón tím sice chuť moc nezmění, ale enzymy se zničí, nicméně v čaji bych to asi neřešil.