Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 23, 2024 2:13 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 122  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon pro 09, 2013 8:00 am 
Offline

Registrován: úte kvě 22, 2012 2:15 pm
Příspěvky: 160
Deane píše:
Však je tam aj ľanové semeno. Za pokus by to stálo, len je otázka jestli to přendání den pred konzumáciou do chladničky neznehodnotí.

" cerstvo namelete l.semeno "
to proste zakon oxidacie nezastavite a neoklamete ani snad keby vyroba patlaniny prebiehala v kryptokomore. \":-)\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned pro 29, 2013 3:20 pm 
Offline

Registrován: ned úno 05, 2012 4:01 pm
Příspěvky: 33
dushan74 píše:
" cerstvo namelete l.semeno "
to proste zakon oxidacie nezastavite a neoklamete ani snad keby vyroba patlaniny prebiehala v kryptokomore. \":-)\"

To lněné semínko je samozřejmě čerstvě rozmixované.

Do mrazáku se nevejdu \":)\") Ale - ihned po výrobě plním uzavíratelné nádobky až po víčko a ihned do mrazáku.
Chuť je i po 14 dnech v mrazáku super.
Pravda, originál je jen jeden. Neřeším onko, jím preventivně a hlavně se na ní každé ráno těším. Dělat každé ráno 1 porci bych časově neřešil v případě onko problémů, to je jasný. Ale když připočítám šťávy, ořechové mléko, různá mletí, mixování, lisování apod..
Zjednodušuju jak se dá. A i to mě baví:)) Kdo nezkusí, neuvěří.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 03, 2014 2:32 pm 
Offline

Registrován: stř zář 25, 2013 10:57 pm
Příspěvky: 5
Dobrý den ve spolek,
prosím Vás, už to tu možná někde je, ale jsem teprve u str. 26, přesto si patlaninu dělám od pozdního jara s vyjímkou léta, kdy jsem byla ve světě.
Jak moc je nutné přísady mixovat, nebo šlehat?
Dělám si ji denně z kefírky a daří se mi přísady promíchat tak, aby byl olej zapracován do kefírky. Olej se neodděluje, ani nevystupuje na povrch, či okraj misky. Je to tak v pořádku i bez mixování?
Děkuji a přeji všem pevné zdraví a Jardovi hlavně za trpělivost a spoustu času, který tomuto fóru věnuje, kloubouk dolů!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 03, 2014 5:59 pm 
Offline

Registrován: pon bře 25, 2013 4:14 pm
Příspěvky: 126
horal píše:
Dobrý den ve spolek,
prosím Vás, už to tu možná někde je, ale jsem teprve u str. 26, přesto si patlaninu dělám od pozdního jara s vyjímkou léta, kdy jsem byla ve světě.
Jak moc je nutné přísady mixovat, nebo šlehat?
Dělám si ji denně z kefírky a daří se mi přísady promíchat tak, aby byl olej zapracován do kefírky. Olej se neodděluje, ani nevystupuje na povrch, či okraj misky. Je to tak v pořádku i bez mixování?
Děkuji a přeji všem pevné zdraví a Jardovi hlavně za trpělivost a spoustu času, který tomuto fóru věnuje, kloubouk dolů!

Já si dělám z tvarohu. A co se týká promíchání (používáním tyčový mixér), tak mixuji dokud není důkladně promícháno a nejsou žádné známky po oleji (žluté skvrkny či tak) cca 2-3min někdy déle podle množství.
S kefírkami nemám zkušenosti v patlanině, ty mixuji do kefíru nebo nechávám psům/kočce.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 03, 2014 8:07 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv srp 25, 2011 2:08 pm
Příspěvky: 46
Bydliště: Ostrava
johnns píše:
Podělím se o proces výroby a uskladnění patlanice.
Dělám vždy množství cca 2kg.

500g lněného oleje (Agro-el - kupuji 5l, mrazím v 0,5l lahvích)
1250g tvaroh plnotučný 38%
80g medu
140g lněného semínka
30g raw kakaa
Habanero papričky sušené dle chuti a výdrže \":)\"

Po zhotovení směsi ihned do kelímků od jogurtu, zavíčkovat a do mrazáku. Vznikne mi tak cca 12-14 porcí. Den před konzumací přendám porci do ledničky. Míchám před konzumací ještě s banánem.

Jím každé ráno po cvičení a do 13-14hod. mi stačí jen pít - nevím o hladu:))

Návod mne zaujal, tak jsem to vyzkoušela. Dělám tvaroh z domácího kefíru. Zamrazila jsem v kelímku patlanici (tvaroh rozmixovaný se lněným olejem dohladka), po rozmrazení jsem měla v plánu přidat rozemleté lněné semínko a další ingredience. Nechala jsem tedy asi týden v mražáku. Pak jsem večer přendala do lednice, ale ráno byla rozmrazená směs vysrážená \":(\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 17, 2014 7:59 pm 
Offline

Registrován: stř dub 21, 2010 2:24 pm
Příspěvky: 160
Dnes jsem poprvé dělala patlanici z tvarohu z obchodu (taková ta kostka - "měkký tvaroh na pečení"), 250 g.
Vůbec se mi nedařilo to spojit s olejem. Přilila jsem vodu, aby to mělo ideální konzistenci, bylo to pak i krásně hladké, avšak jak se točí ty metličky, tak pořád jakoby odněkud, pod ty metličky, minicestička žlutého oleje. Mixuju třičtvrtě hodiny, s několika přestávkama, vždy aspoň 3 minuty, pak nechám mixér odpočnout, aby se nezavařil. Může být chyba v oleji, nebo v tvarohu? Fakt čekám, až neuvidím nikde ani stopy po žluté barvě.
Tohle se mi ještě nikdy nestalo.
Děkuji za odpověď!!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 17, 2014 8:39 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
Lenka píše:
Dnes jsem poprvé dělala patlanici z tvarohu z obchodu (taková ta kostka - "měkký tvaroh na pečení"), 250 g.
Vůbec se mi nedařilo to spojit s olejem. Přilila jsem vodu, aby to mělo ideální konzistenci, bylo to pak i krásně hladké, avšak jak se točí ty metličky, tak pořád jakoby odněkud, pod ty metličky, minicestička žlutého oleje. Mixuju třičtvrtě hodiny, s několika přestávkama, vždy aspoň 3 minuty, pak nechám mixér odpočnout, aby se nezavařil. Může být chyba v oleji, nebo v tvarohu? Fakt čekám, až neuvidím nikde ani stopy po žluté barvě.
Tohle se mi ještě nikdy nestalo.
Děkuji za odpověď!!

Ja pouzivam http://www.chemievjidle.cz/tvaroh/milko ... e-mlekarny , at uz je tam vic nebo min chemie, neni tam tuk a krasne se rozmixuje s olejem za 1-2 minuty. Tycovy mixer me pred lety stal asi 300,- Kc a stale dokonale funguje. Ty metlicky jsou zrejme na nic, podle toho jak to licis. A delam a snim vzdy celou vanicku, davam do ni 4-5 lzic oleje.
Zkus se podivat na muj preklad viewtopic.php?p=37863#p37863. Tedy ja tam vetsinou nedavam zadny ovoce, protoze ho nemam, jen mleta seminka, cesnek a kajen.
Nicmene doporucuju procist ten vyse uvedeny navod, podivat se i na tam uvedene video, a nejak si to to pak sama prebrat.

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 17, 2014 9:39 pm 
Offline

Registrován: stř dub 21, 2010 2:24 pm
Příspěvky: 160
To by nemělo mít vliv, kolik má tvaroh tuku.... ? Dělávala jsem patlaninu už dříve, z kefíru, z jogurtu, a nikdy jsem tohle řešit nemusela.
Ještě bych dodala, že ve výsledku jsem nepotřebovala jar na umytí, nebyla nikde žádná mastnota - poukazuje aspoň to na to, že je hmota zhomogenizovaná?
Metličkama jsem to dělala i dříve, vždycky podle stejného návodu, na tom snad ani nejde udělat nic špatně \":-)\", a dobrý. dávám na nejvyšší rychlost, metá to dobře \":-)\", dělám to v úzké nádobě, aby to bylo všechno pěkně pohromadě.
No zkusím tyčový a dám vědět, jestli byl rozdíl.
Pak přijdu s dotazem, proč tvaroh 10% neuspěl \":-)\", když v prvé řadě se má používat právě tvaroh.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob led 18, 2014 11:58 am 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
Lenka píše:
To by nemělo mít vliv, kolik má tvaroh tuku.... ? Dělávala jsem patlaninu už dříve, z kefíru, z jogurtu, a nikdy jsem tohle řešit nemusela.
Ještě bych dodala, že ve výsledku jsem nepotřebovala jar na umytí, nebyla nikde žádná mastnota - poukazuje aspoň to na to, že je hmota zhomogenizovaná?
Metličkama jsem to dělala i dříve, vždycky podle stejného návodu, na tom snad ani nejde udělat nic špatně \":-)\", a dobrý. dávám na nejvyšší rychlost, metá to dobře \":-)\", dělám to v úzké nádobě, aby to bylo všechno pěkně pohromadě.
No zkusím tyčový a dám vědět, jestli byl rozdíl.
Pak přijdu s dotazem, proč tvaroh 10% neuspěl \":-)\", když v prvé řadě se má používat právě tvaroh.

Lenko, kolik ma tvaroh tuku asi na michani vliv nema, to me zajima kvuli Budwigove. Mozna ani neni problem v tech tvych metlickach, ale ze je ta tvoje tvarohova kostka sucha, nevim. A Budwigova to neredila vodou, ale mlikem. Tvaroh ve vanicce nemusim redit vubec a s olejem se snadno spojuje. Az pujdu do kseftu, tak zkusim koupit a rozmixovat tu kostku tvarohu, neco jako pises ty a pripadne dam vedet, jak se to spojilo s olejem. I kdyz delaji to i lidi s cottage cheese a ten je taky suchy.

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob led 18, 2014 7:05 pm 
Offline

Registrován: stř dub 21, 2010 2:24 pm
Příspěvky: 160
Dnes jsem dělala se selským jogurtem, a to stejné. Všimněte si těch žlutých cestiček. Že by nevadily?? Nejsem schopna je rozšlehat \":-)\"


Přílohy:
IMG_0500 kopie.jpg
IMG_0500 kopie.jpg [ 20.4 KiB | Zobrazeno 13950 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob led 18, 2014 7:17 pm 
Offline

Registrován: stř dub 21, 2010 2:24 pm
Příspěvky: 160
Posílám ještě jednu fotku. Omlouvám se za ten formát, posílám sem fotky poprvé \":-)\"


Přílohy:
IMG_0506 – kopie %28Kopírovat%29.JPG
IMG_0506 – kopie %28Kopírovat%29.JPG [ 23.41 KiB | Zobrazeno 13950 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob led 18, 2014 8:02 pm 
Offline

Registrován: ned led 27, 2013 12:30 pm
Příspěvky: 83
Bydliště: Praha
Lenka píše:
Dnes jsem dělala se selským jogurtem, a to stejné. Všimněte si těch žlutých cestiček. Že by nevadily?? Nejsem schopna je rozšlehat \":-)\"

To je divné, zkoušel jsem různé druhy tvarohů (neodtučněných), cottage cheese, kozí tvaroh a vždy se mi podařilo rozmixovat dokonale. Používám běžný mixér na koktejly, naleju olej, vykydnu tvaroh a nechám několik minut mixovat, někdy podle potřeby přiliju trochu vody. Dnes jsem to zkoušel s běžným tyčovým mixerem a po cca 1 minutě dokonale spojené, bez viditelného oleje. Nevím co myslíte těmi metličkami? Nástavce, kterými se šlehá bílek na sníh? Ty mi nepřipadají vhodné, zkuste obyčejný mixér.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob led 18, 2014 8:56 pm 
Offline

Registrován: pon bře 25, 2013 4:14 pm
Příspěvky: 126
Lenka píše:
Posílám ještě jednu fotku. Omlouvám se za ten formát, posílám sem fotky poprvé \":-)\"

To by nemělo být. Já jsem také jednou používal selský i domácí jogurt a vždy bez problému, jinak jsem používal javořický tvaroh nebo v těch vaničkách (vždy plnotuč) a ode dneška si dělám tvaroh z kefíru.

Na mixování používám tyčový mixér a jak píše Danny_70, cca 1min. a vše dokonale spojeno.

Jestli nebude v tom šlehači zakopaný pes, nebo taky jsem zjistil, že je vhodné aby jak jogurt/tvaroh a olej měli stejnou
teplotu. Ale spíš si myslím, že ten šlehač není ideál. máte tyč. mixér? (btw. já jsem koupil Braun za cca 500 a šlape jak hodinky).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob led 18, 2014 9:37 pm 
Offline

Registrován: stř dub 21, 2010 2:24 pm
Příspěvky: 160
A v oleji problém být nemůže? Třeba stačí, když je jen mírně zkažený? Poslali mi to Agro-el, druhý den jsem to měla, ale kdoví, co se s tím dělo na poště přes noc. Chutná to lehounce nahořkle, ale nepoznám, zda to tak má být či ne. Chuť mi nevadí. Nemám srovnání.
Zkusím příště s tím stejným tvarohem a stejným jogurtem tím tyčákem.
Děkuji za vaše názory.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned led 19, 2014 10:49 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 15, 2011 7:34 am
Příspěvky: 90
Bydliště: Sereď
Lenka ja denne pouzivam rucny mixer s metlickami, ako ingrediencie cottage chees z kauflandu, lanovy olej kupujem u nas na SK v Bratislave u Dr. Subotiča ako hromada slovakov a takyto problem som nikdy nemal . Za kratku chvilku mozno minutku je zmes krasne spojena bez viditelnych škvrn oleja....Ja ten olej z Agro-el.cz som prestal odoberat, jednoducho sa mi nepozdaval...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 122  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz