mikeborecek píše:
Zdravím,
tak v poslednom období som začal tiež riešiť zmenu jedálnička. Začal som prehľadávať weby (množstvo), kde som dostal do hlavy toľko nových informácii (niekedy až protichodných), že sa čudujem, že mi z toho neruplo v bedni (zistil som, že človek by mal byť "biochemik" alebo neviem čo aby pochopil všetky tie procesy zmeny atď)... Skončil som pri knihách p. Walkera (pripadalo mi to ako ideálny jedálniček). A nejakým zázrakom som sa dostal na toto fórum (za čo ďakujem všetkým okolnostiam, ktoré ma sem dostali).
Ešte pred nedávnom som nevedel ako presne je uložené hrubé črevo, a či je hrubé pred tenkým alebo tenké pred hrubým (možno je to pre niekoho nasmiech, ale keď beriem do úvahy, že je mi 27, tak mi je zo seba do plaču!). Postupne sa dozvedám určité veci o potravinách a plánujem si prejsť celé fórum. Dokonca som sa "dokopal" do praktizovania klystíru /1-2x za mesiac/ (s urinou - ak ju nezabudnem počas dňa zozbierať) a k praktizovaniu DŽALA NÉTI /každé ráno/ (občas aj s urinou).
Ale nie o tom som chcel.
Samozrejme aj mňa zaujíma ako sa najesť za čo najmenej tak, aby telo dostalo všetko čo potrebuje. Dozvedel som sa, že je dobré zjesť denne aspoň 1 surový zemiak so šupkou. Nie som prieberčivý a radšej zvolím kvalitu potraviny ako jej chuť. V poslednej dobe pijem ráno chlorrelu /prášok/ s čistou vodou (a poviem vám, že je to jedna z najhnusnejších chutí akú som kedy mal.).
Momentálne raňajkujem ovocie, desiatujem ovocie, obed ešte stále varená strava v školskej jedálni, desiata ovocie, večer zeleninový šalát (tu som sa dočítal, že paradajka by sa mala jesť samostatne - ja som ju dával do každého zeleninového šalátu), občas som si kúpil mrkvovú šťavu cca 2,50€ za 1l a tu som zistil, že to asi nič moc nebude keďže je to balené(a musí to vydržať určitú dobu) a pri cene cca 0,7€ za kg mrkvy ma odšťavenie vyjde lacnejšie (ešte zohnať odštavovač).
Preto by som chcel nájsť ten "najideálnejší" jedálniček čo možno najlacnejší s čo možno najväčším využitím všetkých látok ktoré človek potrebuje a ktoré ho zasýtia. Neviem, či tu na fóre je taká to téma (ak áno, ospravedlňujem sa, táto téma je asi piata ktorú som prešiel), ale ak nie, bolo by dobré ju založiť. Myslím si, že nejaký základ by mal existovať - sú proste veci v určitom množstve, ktoré je potrebné do tela denne/týždenne dostať aby telo fungovalo tak ako má. Určite by to pomohlo mnohým ľudom ktorí začínajú so zmenou v stravovaní (osobne sa ľahšie učím, anjprv niečo praktizovať a popritom si o tom čítať a zhánať informácie). Napríklad mi bolo do hlavy tlačené, že človek by mal jesť 5-6x denne, a tu som sa dočítal, že je pre telo lepšie jesť 1-2x denne.
Vidíte a přitom je to tak jednoduché, prostě prohledejte antikvariát, kupte si místní kuchařku starou tak cca 300 let a nemusíte zkoumat nic. Bude to napasované na místní podmínky, levné a zdravé, jenom ty suroviny bude možná trochu složitější sehnat v adekvátní kvalitě.