Jarda píše:
Ono u piva je spousty důvodů proč ho nepít a to i nealkoholické, ale hlavní je vysoký obsah sacharidů a kvasinek, případně i plísní. Negativní názor na pivo mělo více známých léčitelů a asi bych souhlasil. Navíc dnes je kvalita mnoha piv opravdu žalostná a jsou jak ve filmu Postřižiny vhodná tak akorát proti zácpě. Osobně si kvalitní točené pivo dám občas v letních měsících, jako rehydratační nápoj a jinak bych raději doporučoval kvalitní suché červené víno, které nijak neodmítám a v rozumné dávce ho vidím jako lék.
Nepodařilo se mi zde najít příspěvek obecně ohledně alkoholu. Jen zkratkovitě, že tvrdý alkohol vůbec, víno v rozumných dávkách a pivo jen jako rehydratace. Tak se pokusím podělit o své zážitky.
Do svých 21 let jsem nepil alkohol, snad s výjimkou deci vína při narozeninách v rodině. Pak jsem příležitostně po tréninku dal 2 piva 2x týdně. Během studia jsem zkusil i tvrdý alkohol, který mi moc nejel. Nyní mám různá období, kdy mi více chutná víno, jindy pivo a jindy tvrdý alkohol. Mám asi 3 zkušenosti, kdy se mi stalo, že jsem pracoval tvrdě fyzicky a přitom si dal panáka slivovice. Místo očekávané únavy se dostavilo něco jako palivo pro mají sílu a nejen, že jsem měl pocit, že mi to jde lépe, ale po celodenní práci jsem necítil ani únavu. Od té doby po velkém fyzickém výkonu (práce či sport) si dám 2-3 panáky a druhý den jsem fit. Když to neudělám, tak nemohu vstát z postele a jsem celý rozlámaný. Mám sedavé zaměstnání, takže ta větší fyzická námaha je spíše občasná. Při normální práci na zahradě nebo sportování to samozřejmě nedělám
V současné době je mi už přes 50 piju jen zásadně alkohol z kvasu, který jsem si dělal (meruňky, jablka, švestky). Je pravda, že jsem přibral a chci to změnit. Proto jsem rád, že jsem našel tuto stránku. Při čtení o potravinách jsem zjistil svůj velký omyl, že mám jíst hodně masa. Vždy se z toho pak cítím unavený. Ale alkohol na mne určitě nepůsobí nějak špatně, kromě piva, kde necítím takovou pohodu ač mi chutná. Při pohledu na kalorické tabulky je mi ale jasné, že těch kalorii do sebe soukám víc než je zdrávo a je to vidět i na mé váze BMI 36. Naštěstí se cítím pořad dobře a ani lyžování či jízda na kole mi nedělají zle. Užívám si to, samozřejmě úměrně věku
Kamarádi v mém věku už někteří nelyžuji, protože je bolí kolena.
Fakt je, že mám vyšší tep, než bych rád a to mi dělá asi největší starosti. Ale spíše to spojují s nadváhou a potřebou srdce obsloužit tak velké tělo. Je mi jasné, že časem se to může zhoršit. Zajímal by mne Váš názor na alkohol, i když ho máte negativní. Rád poslouchám svoje tělo a nemám pocit, že by se tomu bránilo...