Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř lis 27, 2024 8:46 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 474 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 32  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: stř dub 09, 2014 2:59 pm 
Offline

Registrován: stř lis 20, 2013 2:01 pm
Příspěvky: 13
NOWOCAYN_2 píše:
Kašli na raw food.... Aj z tejto stránky stále viac a viac ľudí prechádza na nízkosacharidovú stravu s vysokým množstvom bielkovín.... už im docvaklo. NIE SME Z OPICE. Opici keď odstrániš z tela slinivku, prežije takmer rovnako dlho ako opica s neodstránenou. Ak ju odstrániš človeku, zomrie do dvoch týždňov. Tráviacu sústavu máme viac podobnú šelmám, než opici. Maj sa... \":wink:\"

No, to je složitý. Já se nepřikláním k žádnému směru stravování, ale od každého si vezmu něco. Ale mám knihu, co napsal slovenský kulturista-vegan a maso nejí a je slušně nabouchanej. Podle mě je stres, pečivo a bílý cukr horší, než maso.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: stř dub 09, 2014 10:00 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Noel píše:
takže pocházíme z šelmy? \":D\"

Nepocházíme z ničeho, prostě jsme. Jest zbytečno se připodobňovati k tomu či onomu, lidé jsou zcela specifická a ničemu nepodobná kategorie žití. NOWOCAN plaší, on to má rád.
Člověk je zcela pánem svého stravování, může jíst doslova cokoliv.
Je to na každém.
Bez slinivky se samozřejmě žít dá, ale je to orgán exokrinní i endokrinní, má funkce všelijaké a horkotěžko se nahradí, resp,. nedostatečnost kompensuje. Ale nějak se to dá. Stejně to ale nemá cenu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: sob dub 26, 2014 7:52 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Lukas89 píše:
Dobrý den, už jsem tedy začal jíst ovoce a zeleninu, měřit Ph a sbírám všude možně informace a zapisuji si je. Piju a používám šungitovou vodu. a mám 2 dotazy.

1. Uvažuji si na snídani nebo třeba dopoledne dělat koktejl, kde rozmixuji mandlové mléko, banán, namočená chia semínka,namočené Goji, případně RAW kakao. Jen mě zajímá jestli ta kombinace není nějak divná pro tělo. A ohledně mandlí, viděl jsem video, kde jeden pán říká, že by se měly mandle namočit aspoň na 24 hodin a vodu slévat, že ty mandle vyloučí látky(Enzyme inhibitor, něco jako brzda enzymů), která se váže na enzymy a snižuje jejich aktivitu. Je s ním hodně videí na netu - Lou Corona

2. Co si myslíte o arabské pochoutce Hummus? Dá se doma vyrobit. Rozmixuje se naklíčená cizrna, namočené sezamové semínko, Himalájská sůl, česnek, kmín, olivový olej, mořská řasa Nor... může se přidat cokoliv, ale základ je ta cizrna(vařená, naklíčená) a sezamové semínko nebo pasta tahini. Příjde mi to jako dost výživná pomazánka.

1)Nejde o to jakou kombinaci použijete, ale jak dobře ji strávíte, vždy je třeba sledovat prdíky a pokud vás to bude nadýmat, je to blbě.
2)Platí totéž co u bodu jedna.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: úte kvě 20, 2014 8:18 am 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 2:22 pm
Příspěvky: 286
Bydliště: Roudnice nad Labem
Četla jsem pár raw receptů, že ořechy namočí přes noc a pak je buď zmrazí nebo zase na chvíli vysuší na
sluníčku a pak teprve s nimi pracují. Dá se to takhle udělat? Nebo se enzymy opět uzavřou a před každou
konzumací opět namočit? Taky jsem četla, že ořechy mohou být v lednici namočené i klidně tři dny. Zkoušel
to někdo?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: úte kvě 20, 2014 1:45 pm 
Offline

Registrován: pon bře 25, 2013 4:14 pm
Příspěvky: 126
zuzis píše:
Četla jsem pár raw receptů, že ořechy namočí přes noc a pak je buď zmrazí nebo zase na chvíli vysuší na
sluníčku a pak teprve s nimi pracují. Dá se to takhle udělat? Nebo se enzymy opět uzavřou a před každou
konzumací opět namočit? Taky jsem četla, že ořechy mohou být v lednici namočené i klidně tři dny. Zkoušel
to někdo?

Běžně nechávám namočené mandle v lednici.....po namočení vodu použiji do šťávy nebo vypiji a mandle nechám oschnout a dám do lednice...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: sob čer 07, 2014 8:19 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
zuzis píše:
Četla jsem pár raw receptů, že ořechy namočí přes noc a pak je buď zmrazí nebo zase na chvíli vysuší na
sluníčku a pak teprve s nimi pracují. Dá se to takhle udělat? Nebo se enzymy opět uzavřou a před každou
konzumací opět namočit? Taky jsem četla, že ořechy mohou být v lednici namočené i klidně tři dny. Zkoušel
to někdo?

Tak předpokládám, že po vyschnutí zase celý proces oživení zlikvidujete, ale nikdy jsem to nezkoušel, nicméně předpokládám, že tak příroda bude chránit vznik nového života. Také bych si je nemáčel nějak dlouho dopředu, může dojít ke kvašení, což sice tolik nevadí, ale každému pak nemusí chutnat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: sob črc 12, 2014 2:47 pm 
Offline

Registrován: čtv říj 04, 2012 4:50 am
Příspěvky: 17
Ráda bych preventivně posílila

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: sob črc 12, 2014 8:28 pm 
Offline

Registrován: ned bře 25, 2012 9:57 pm
Příspěvky: 501
Bydliště: NMnV
[quote="topolovka":kki9xg71]Ráda bych preventivně posílila

_________________
Prosím ctených mudrlantov aby na moje komentáre nereagovali.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: ned črc 13, 2014 9:15 am 
Offline

Registrován: čtv říj 04, 2012 4:50 am
Příspěvky: 17
Děkuji, nějak to naplánuji, abych nebudila sousedy. Chtěla bych namáčet předem kvůli aktivaci enzymů.
Chia semínka jenom půl hodiny namáčím.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř črc 16, 2014 11:49 am 
Offline

Registrován: stř črc 16, 2014 9:29 am
Příspěvky: 3
Jsou pražené a solené mandle zdravé?
Přesvědčuji rodinu, aby s nimi nahradili chipsy a říkám si jestli vůbec dělám dobře. \":lol:\"
A nepražené / nesolené jist nechtějí...

_________________
Všem krásný den! Když hledám levné prací prášky zvolím velkoobchod drogerie Xantea.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř črc 16, 2014 5:44 pm 
Offline

Registrován: ned črc 08, 2012 10:28 am
Příspěvky: 734
Podla mna orechy a semena NIE SU ZDRAVE. Jediny ich prinos su kaorie ktore obsahuju, a to, ze tie kalorie pochadzaju z tuku (hoci nehodneho typo tuku). Okrem toho su plne fytatov, a nie velmi kvalitnych bielkovin....
SMELO SA OBIDES AJ BEZ NICH.... AK NIE SI VEGANKA (boze chran...).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: pon črc 21, 2014 10:42 pm 
Offline

Registrován: stř srp 17, 2011 5:02 pm
Příspěvky: 124
zuzis píše:
Četla jsem pár raw receptů, že ořechy namočí přes noc a pak je buď zmrazí nebo zase na chvíli vysuší na
sluníčku a pak teprve s nimi pracují. Dá se to takhle udělat? Nebo se enzymy opět uzavřou a před každou
konzumací opět namočit? Taky jsem četla, že ořechy mohou být v lednici namočené i klidně tři dny. Zkoušel
to někdo?

Ořechy namáčím cca 20 hodin a hned zpracuju. Po delčí době(i když je dáte sušit) začnou uvnitř hnědnout a plesnivět. Semínka ale neplesniví a enzymy v nich vydrží až 2 týdny(vyzkoušeno).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: čtv črc 24, 2014 11:11 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2012 4:49 pm
Příspěvky: 87
zuzis píše:
Četla jsem pár raw receptů, že ořechy namočí přes noc a pak je buď zmrazí nebo zase na chvíli vysuší na
sluníčku a pak teprve s nimi pracují. Dá se to takhle udělat? Nebo se enzymy opět uzavřou a před každou
konzumací opět namočit? Taky jsem četla, že ořechy mohou být v lednici namočené i klidně tři dny. Zkoušel
to někdo?

Takto pripravene orechy se ve svete prodavaji jako "aktivovane", proste namocenim dojde k odbourani inhibitoru a pote jsou orechy zase vysuseny aby mohly byt skladovany lepe nez namocene. Nevim do jake miry to ma smysl, je to spis pro lidi co na to nemaji cas ci tak.
Ja orechy zasadni namacim v mnozstvi jako se pise zde na foru (2 lzice omega 3 -chia/len a k tomu stridam kombinace vseho mozneho do celkoveho mnozstvi 6 lzic) - tohle namocim na 6 hodin do 2 deci, zamrazim a potom rozmixuju v 3dc mrkvovy stavy. Mrazim to z duvodu, ze mame brutalni mixer a je schopnej po minute mixovani presahnout teplotu 40 stupnu. A v lete to vychlazeny mlicko chutna naprosto luxusne \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: pát črc 25, 2014 11:59 pm 
Offline

Registrován: pon úno 10, 2014 7:37 pm
Příspěvky: 857
Jarda píše:
1)Nejde o to jakou kombinaci použijete, ale jak dobře ji strávíte, vždy je třeba sledovat prdíky a pokud vás to bude nadýmat, je to blbě.
2)Platí totéž co u bodu jedna.

Kdyz jsem pracovala v Raw Food Cafe, tak jsem macela mandle pres noc, staci je macet 8-12 hodin,
pak vydrzi v lednici 3-5 dni, ale nesmi se je zapomenout pravidelne proplachovat.
Jinak se rano po namoceni zcedily, proplachly se poradne v ciste vode a bud se ususily v dehydratoru a nasypaly se do sklenic, zatahly se vickem, nebo se zamrazily. Pak se pouzivaly do cookies (drtily se v processoru) a nebo jsem z nich delala ihned rano (z tech mokrych) syr. Slupky a to co zustavalo po vyrobe mandloveho mleka jsem susila taky v dehydratoru. To se pridavalo bud do korpusu na pizzu, nebo do raw testa na chleba, do krekru a tak ruzne.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned črc 27, 2014 6:07 am 
Offline

Registrován: pon úno 10, 2014 7:37 pm
Příspěvky: 857
OŘECHY A SEMENA JAKO ZDROJ ŽIVIN
7. srpna 2013 v 18:05 | návrat k přírodě a zkušenostem našich předků
Většina ořechů s výjimkou kokosu obsahuje 15-20 % bílkovin, 50-65 % tuků a 2-3 % vlákniny. Dále je významný obsah vitaminů skupiny B, přičemž mandle vynikají mimořádně vysokou hodnotou vitaminu B3 (niacin), zato nemají skoro žádný vitamin B6 (pyridoxin). Arašídy zase vyndají vysokým obsahem vitaminu A a kyseliny pantotenové. Všechny ořechy mají vysoký obsah vitaminu E. Kromě toho jsou bohaté na hořčík, vápník a zinek. Lískové ořechy vynikají obsahem železa a mědi.
Hodně důležité je konstatování, že ze všech druhů ořechů pouze lískové a mandle (obojí s osemením) jsou zásadotvorné.

Teoretické výhody
► Vysoký obsah energie díky vysokému obsahu tuků.
► Vysoký obsah esenciálních mastných kyselin.
► Relativně vysoký obsah všech tří živin.
► Vysoký obsah draslíku.
► Minimální obsah sodíku.
► Nulový obsah cholesterolu.
► Vysoký obsah některých důležitých stopových prvků.
► Relativně vysoký obsah vápníku.
► Vysoký obsah vitaminů skupiny B, D a E a cholinu a lecitinu.
► Relativně vysoký obsah železa.
Teoretické nevýhody
► Riziko alergie.
► Riziko dráždění žlučníku a žaludku.
► Riziko žluknutí obsažených tuků.
► Riziko plesnivění.
► Omezený sortiment.
► Velmi vysoká cena.
► Často velmi nízká kvalita.
► Obecně nepříliš vhodné pro výživu dětí
Zdroj: Petr Fořt - Tak co mám jíst, nakladatelství Grada
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/orechy ... roj-zivin/
Jak jíst semena

Jediný způsobem, jak získat živiny ze semen, je konzumace za syrova. Semena vystavená vysokým teplotám produkují toxické látky a vitamíny, minerály a esenciální oleje jsou denaturovány.
Pečením semen se z živé stravy stává mrtvá strava. Neexistují na zemi semena, která by pečením či ohřevem neztratila živiny. Vždy si pamatujte, že semena je potřeba jíst syrová. To však znamená, že semena mohou být namáčena, drcena či rozemleta (např. tahini -sezamový krém z rozemletého sezamu), zejména pokud je skořápaka ši slupka semen příliš tvrdá pro zuby.
Vybírejte si pouze syrová a neslaná semena
Vyhýbejte se praženým či obalovaným semenům
Vyhněte se slazeným semenům
Semena a ořechy - aktivace enzymů

Proč před konzumací namáčet ořechy nebo semena do vody?

Namáčení ve vodě předtravuje, znásobuje a stabilizuje živiny, transformuje Esenciální Mastné Kyseliny a bílkoviny v tuky rozpustné ve vodě a volné aminokyseliny - a tím zvyšuje jejich buněčnou asimilaci. Tak zvýšíme jejich výživnou hodnotu - probudíme v nich dřímající enzymy, které jsou uspané díky inhibitorům. Po namočení se inhibitory deaktivují a tím se enzymy probudí. Informace o důležitosti a nenahraditelnosti enzymů naleznete v článku ENZYMY

Pro aktivaci enzymů v ořechách a semenech existuje velmi jednoduchý postup:

Ořechy a semena očistíme a propereme ve vodě. Jakákoliv nečistota by mohla začít fermentovat a tak by nepříjemně změnila chuť.

Pak už je pouze vložíme do nádoby s destilovanou nebo přefiltrovanou vodou a to nejlépe v poměru 3 až 4 díly vody na 1 díl semen/ořechů. Nechte je namočené něco mezi 8 ( drobná semena - slunečnice, mungo ap. ) a 36 hodinami ( mandle, lískové ořechy ap ). Nezapomeňte vyměňovat vodu každých 6 hodin (v teplejším prostředí častěji). Zdroj: http://www.vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2004022901

Další o semenech:

http://annabea.blog.cz/1202/dynova-semena
http://annabea.blog.cz/1101/lneny-olej- ... srdce-cevy
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/10-nej ... na-semena/
http://www.sportvital.cz/zdravi/vyziva- ... ak-zdrave/

Proč bychom je měli častěji zařadit do našeho jídelníčku:
Lískové ořechy obsahují hodně vitamínu B3, B6, kyseliny listové a hlavně vitamín E 23,9 mg, hořčík 285 mg, fosfor 312 mg, fosfor 312 mg na 100g. Mají také vyšší obsah kyseliny listové. Obsahují až 62% tuků a 13% bílkovin a nemají téměř žádné sacharidy.
Protože lískové oříšky dodávají tělu velké množství energie, jsou vhodné jako součást na svačiny turistů nebo cyklistů. Je vhodné je kombinovat s rozinkami, sušenými fíky nebo datlemi, jenž je doplní potřebnými sacharidy.
Lískové oříšky jsou lehčeji stravitelné než mandle nebo vlašské ořechy. Poskytují tolik energie, že pouhých 50 g doplní výdaj za hodinu tělesné aktivity.
Nejoblíbenější druhy oříšků

Vlašské ořechy
Plody ořešáku jsou velmi populární především před blížícími se Vánoci, kdy jsou takřka nepostradatelné při pečení cukroví. Ale chutnají výborně i samotné. Obsahují kolem 70 % tuků a zdravé nenasycené mastné kyseliny, převážně omega-3-mastnou kyselinu. Ta pozitivně působí proti vzniku kardiovaskulárních chorob. Ale pozor na množství, které sníte. Spolu s para ořechy mají vlašáky nejvyšší obsah kalorií.
Lískové oříšky
U nás tolik populární lískové keře jsou tradičně spojovány s plodností a také s moudrostí. Lískové oříšky obsahují kolem 60 % tuků. Pomáhají rozpouštět ledvinové kameny a jsou vhodné pro celkové posílení organismu a při nervových chorobách. Pokud jste v poslední době ve velkém pracovním nebo rodinném vypětí, lískové oříšky by vám měly pomoci se uvolnit a zbavit napětí.
Burské ořechy
Buráky neboli arašídy pocházejí z podzemnice olejné, která je velmi ceněna především v Jižní Americe. Buráky bývají spolu s ovocem a sladkostmi oblíbeným dárkem k Mikuláši. Obsahují velké množství bioaktivní látky s názvem resveratrol. Ten působí jako prevence proti stárnutí, zlepšuje výkon organismu a celkovou vytrvalost. Používá se při léčbě neuróz a proti depresím. Navíc se traduje, že loupání buráků prý uklidňuje.

Kešu ořechy
Obsahují hodně vitamínu B, který pomáhá k lepší funkci nervů, svalů a také k udržení dobrého psychického stavu. Kešu oříšky jsou bohaté na stopové prvky, které podporují růst buněk. Zajímavé je, že se podílí i na tvorbě spermatu. Pokud plánujete otěhotnět, určitě doporučte partnerovi zahrnout do svého jídelníčku i kešu oříšky.
Para ořechy
Výživné plody s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin jsou výborné pro krásnou pleť bez vrásek. Navíc para ořechy pomáhají zlepšovat paměť a soustředění. Jejich konzumace se doporučuje při velkém psychickém vyčerpání. Takže jestli vás čeká důležitá porada, dejte si před ní několik para ořechů. Uklidní vás.
Pistáciové oříšky
Vědci z bostonské univerzity zjistili, že pistácie obsahují látku zvanou fytosterol, která má preventivní účinek proti různým nemocem. Dokonce jsou využívány v protirakovinné dietě. Oříšky jsou velmi syté, ale protože výborně chutnají, jen těžko se nedojedený pytlíček odkládá.
Dalšími oblíbenými odrůdami hojně využívanými i v české kuchyni jsou třeba ořechy kokosové, kolové, maledivské, pekanové, makadamské nebo piniové.

Autoři: pro iDNES.cz , Dagmar Dand
Zdroj:http://ona.idnes.cz/chroupejte-orechy-jsou-vyborne-na-nervy-i-pro-krasu-fy2-/recepty.aspx?c=A101202_105017_recepty_job

moje poznámka :
Po skončení namáčení ořechy a semena osušíme - v přikryté misce vydrží v chladničce 3 - 5 dnů a mírně nakličují
Nenamáčejte společně drobná semena s velkými ( slunečnice, dýně x s mandlemi nebo jinými většími oříšky ( liší se délka namáčení )
Jezte v malém nožství. denně např. 4 mandle, 4 lískové oříšky, lžičku dýńových semen a lžičku sluneč. semen ap
V čem namáčet? Existzují nakličovací misky, ale jsou drahé. Potřebujete jen zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem. Do víčka uděláte díry, čím víc tím líp. Pak po dobu cca 2- 3 dnů semena už jen pravidelně proplachujete ( vodu vždy slijete ) a zavíčkované necháte stát v kuchyni. Pokud budete mít tvarově zajímavé sklenice může jít i o pěkný a zároveň účelný doplněk kuchyně.


Ideální způsob použití je do zeleninových salátů, cereálních kaší, jogurtu, pomazánek, apod. Dehydratovaná naklíčená semínka je možné je mlsat i samotná, protože mají chutnou křupavou konzistenci.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 474 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 32  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz