inzenyr píše:
Tak strouhany kokos je vyzkouseny. Zacal jsem ho lisovat bez predehrati lisu, abych videl, jake nastanou problemy.
Lis chvili vrzal, nez se trochu zahral a pak uz jel bez problemu.
Stacilo pouze dosypavat kokos.
Strouhany kokos ma opravdu hodne oleje.
Z jedne vrchovate lzicky strouhaneho kokosu jsem mel asi rovnou lzicku oleje.
Zajimave bylo, ze v podstate okamzite ve sklenicce tuhnul.
Jinak teda vune i chut vyborna.
Mnam.
Snedl jsem hned vsechno, co jsem na zkousku vylisoval a jeste jsem vylizal sklenicku.
Inzenyr
To je skvělá zpráva, díky.
Měl bych samozřejmě velký zájem o lis který navrhujete. Mám Omegu i Angel, takže pak i o redukci na Angel. Držím palce aby se to podařilo. Na trhu nic podobného není, jedině ruční Piteba, a to je tak pro srandu, pracné, za chvíli to omrzí. Jak jsem psal, mám lis na olej k Omega, je to udělátko, musel jsem ho upravit. Něco s ním jde dobře, s něčím je problém. Stejně to stáhli z prodeje kvůli problémům.
Zaráží mě ale jedna věc, a to je někdy mírně šedý odstín vylisovaného kokosového tuku. Bral bych to u pokrutin, ty procházejí pod velkým tlakem výstupní štěrbinou v hliníkovém odlitku. Ale uvniř tělesa je nerezová vložka, a šnek je taky z nerezu. Mám podezření, že ve strouhaném kokosu může být někdy na vylepšení bělosti titanová běloba (E171), v potravinářství hojně používaná. Ta by působila jako brusný prášek. Nevím, na obale to uvedené nebylo.
S tím kokosem jste měl spíš štěstí, taky se mi to hned napoprvé podařilo. Ale později jak jsem zjistil, vlhkost semen má rozhodující vliv na úspěch.
Ganesa