MICHALA píše:
Xione, diskusi jsme se snažila pročíst celou a vím, že čerstvý lněný olej je základ, zatím ho ale nemám, ani kefírovou houbu a proto mě zajímá možnost použití ořechového, olivového,... oleje i názor víc zkušených než já, na tyto oleje, které jsem kupovala a používala s tím nejlepším přesvědčením.
Myslela jsem si totiž, že jídlo pro svou rodinu připravuji zdravě, ale po seznámení s těmito pro mě velmi přínosnými stránkama zjišťuji, že jsem úplný začátečník. Klasický kupovaný tvaroh s rozemletými semeny, banány a medem jsem svému synovi připravovala často. Semena jsem přidávala i do ostatních jídel, také by mě zajímalo, jak hodně se ztrácí jejich zdravý účinek tepelnou úpravou.
Jsem prostě začátečník a najíždím postupně, prozatím se řídím heslem : raději kompromis než nic. Myslíte, že můj kompromis nemá žádný smysl ? Buď pořádně nebo nic? Já nevím a nechám se ráda poučit.
Michala
Pouzitie ineho oleja sa tu uz urcite riesilo, lebo to napadlo viacerych ludi. Podla mna k reakcii dojde, medzi omega-3 kyselinami daneho oleja urcite, a medzi ostatnymi nenasytenymi kyselinami takisto. Pisala to totiz Budwigova v jej knizke. Nenasytene mastne kyseliny z lanoveho oleja maju vsak take vlastnosti, ze vyrazne prevysuju ostatne oleje, a takisto su jedine, ktore maju pomer omega-3 ku omega-6 vo vyraznej prevahe ku omega-3, cim sa idealne dorovna ich deficit, a zaroven rozhadzany pomer omega-3:omega-6. Ine oleje budu fungovat, ale nebudu robit to, co lanovy. Ci sa to oplati, neviem posudit, to by som musel vidiet podrobnosti vyskumu. Ja preto o inom ako lanovom oleji neuvazujem, mozno tak repkovom, ked by som si bol isty, ze mam omega-3 ku omega-6 1:3, len skutocne neviem, ako by som to mohol otestovat.