jopal píše:
Ja by som predsa len vyjadril trochu obavu. Dlhe roky chovam kozy, bohuzial vacsinou len mlieko a syr. Mlieko som zo zaciatku pijaval vylucne surove, ale po "skolabovani" znamej, ktora bola primarka na infekcnom, ked som je oznamil, ze ho pijem surove a neznamym povodcom mojej nakazy boreliozou, som zacal toto mlieko prevarat. Mlieko som pijaval aj pri svojej 50-ke kazde rano, len mi zacal stupat v poslednej dobe cholesterol, kedze neviem z coho, tak som ho vysadil a jedavam len syry z neho. Dalsiu obozretnost vyvolala u mna dost silna invazia kliestov na miestach, kde kozy pasiem (i ked na koze som ich nikdy nenasiel, ale zo psov na jar ich nestiham vyberat...).Dostal som doporucenie, dat mlieko vysetrit, ale nezda sa mi to velmi doverihodne, pretoze pokial sa moze realne nejaka infekcia preniest zo suroveho mlieka, uz 5 minut po nadojeni moze byt nezavadnost mlieka zmenena.
Takze rad by som teda nazor ohladne rizika konzumacie suroveho mlieka (i ked Jarda do vystihol velmi dobre...), popripade ci niekto uz zaznamenal, alebo pocul o nejakom pripade nakazy po surovom kozom mlieku. Ja mam este v pamati, ked herec Adamovic choval kusok od nas kozy a nakazila sa tam pol dediny od ich suroveho masa.
Ale samozrejme na ten kefir idem!
Já jsem nikdy při konzumaci syrových potravin žádná opatření nekonal a pokud vím, tak jsem přes potraviny nikdy nic nechytil. To sice ještě neznamená, že to není možné, ale pokud je ta pravděpodobnost nižší než, že se jako řidič zabiju v autě, tak to beru, protože riziko je prostě minimální. Já se domnívám, že riziko bude dokonce mnohem menší, než pravděpodobnost nákazy nějakou breberkou z kvalitních potravinářských výrobků a teprve příslušný mediální humbuk z toho udělá opravdový problém, který vlastně možná ani neexistuje. Já jsem se za mnoho let nikdy nesetkal s člověkem, který by se něčím z potravin nakazil a to jich vídám opravdu hodně. Samozřejmě do toho počítám i syrové mléko a vejce, což většina mých pacientů konzumuje. Možná by bylo vhodné vytvořit statistiku a bylo by po problému, protože pravděpodobnost by byla patrně tak malá, že by to nestálo za řeč.