alerter píše:
Asi pred rokom som mal prvý žlčníkový záchvat, potom ešte asi dve a po treťom so skončil v nemocnici so zápalom žlčníka. Na sone mi nezistili nič, až na CT mi zistili 2 cm kameň. Podľa doporučenia som kameň začal rozpúšťať /horčík, chanca piedra , B6/. Pár mesiacov bol pokoj a potom som dostal záchvat, ktorý trval skoro dva dni a bolo to niečo strašné, nezaberali ani inekcie z pohotovosti ani žiadne rady tu z fóra a nakoniec som zase skončil v nemocnici so zápalom. Súhlasil som s operáciou, lebo toto som už viac nechcel žažiť. Vyoperovali mi nakoniec 5 kameňov cca 1 cm , ktoré sa mimochodom vôbec nepodobajú tým, ktoré sú tu na fóre /vyzerajú ako normálne tmavé kamene/. Týždeň som držal dietu a potom som začal skúšať všetko, 2 týždne po operácii som už na oslave jedol všetko od vypr. mäsa, cez majonezový šalát až po koláče bez žiadneho problému. Ani jedna potravina , alkohol ... proste nič mi nerobí žiadne problémy. Ja osobne som rád, že som išiel na operáciu, ktorá bola moja prvá a nebolo to nič straštné, skôr naopak.
No a proc jste je sem nedal ty vase kaminky? Mohli jsme se podivat na to jak vypadaji. Mate je jeste?
Žlučové kameny
Cholecystolitiáza
Takzvané "pravidlo 5 F" (Fat - Female - Fertile - Forty - Fair) popisuje typického pacienta trpícího žlučovými kameny. V překladu označuje těchto "5 F" největší rizikovou skupinu pro vznik žlučových kamenů (konkrementů): Jsou to obézní blond ženy po čtyřicítce ((no ktery vul (s prominutim) toto napsal???
)), které již porodily dítě. Řidčeji trpí žlučovými kameny muži a zcela výjimečně také děti. Celkově se v populaci žlučové kameny vyskytnou u každého desátého až patnáctého člověka.
Žluč se tvoří v játrech a do střeva je odváděna žlučovodem. Ve střevě se žluč podílí na trávení tučné potravy. Jako rezervoár žluče slouží žlučník, který se nachází na spodní straně jater. Uskladňuje žluč a v případě potřeby ji dodává do dvanácterníku. Žlučové kameny vznikají tehdy, když se složení žluči nenachází v ideální rovnováze. K předpokladům jejich vzniku patří těhotenství, užívání antikoncepčních pilulek, cukrovka (diabetes mellitus), tučná strava a obezita. Žlučové kameny bývají rozdělovány na častěji se vyskytující cholesterolové kameny (asi v 80% případů se žlučové kameny skládají z kombinace cholesterolu, žlučového barviva a vápna) a na vzácnější kameny pigmentové.
http://www.anamneza.cz/nemoc/Zlucove-ka ... litiaza-92