Původní dotaz který nastartoval tu bouřlivou diskuzi byl myslím tento:
vero píše:
O odšťavňovači zatím neuvažuji (finance), ale vrtá mi hlavou, proč vlastně zahazovat vlákninu, co je na ní špatného? Copak není zdravější jíst zeleninu a ovoce se vším všudy?
Je to spíš na jiné téma, ale přístrojů se to taky hodně týká.
Vlákniny jsou dva druhy. Tzv. rozpustná vláknina a nerozpustná vláknina.
Rozpustná vláknina, bobtnavá, jsou to hlavně pektiny (jabka, hrozno, vařené zelí). Velmi užitečná, bezproblémová. Dokáže perfektně upravit obsah střev, stolice je nelepivá, sbalená do bobků, střevo čisté.
Nerozpustná vláknina, nebobtnavá, hlavně celulóza, lignin (kořenová zelenina, listová zelenina, traviny, celozrnné obilí). A s tou jsou právě problémy, připomíná spíš piliny. Taky sice dělá objem stolice, ale tady hodně záleží na zpracování.
Příklady:
a) 150g syrové kapusty, v sekáčku na potraviny, přidaná do ovesných placiček, osmažení. Výsledek - často až křeče ve střevech (jehličkovitá vláknina kapusty nestačila delším varem změknout, dráždí střeva).
b) mrkev na odstředivce, šťáva perfektní. Bylo mi líto vlákninu vyhodit, trochu jsem si jí přidal do šťávy. Výsledek - křeče ve střevech (jemně nastrouhaná jehličkovitá vláknina, dráždí střeva).
c) 200g listové zeleniny, vojtěšky, do Green-smoothie (mixer s 35000ot/min). Sice krásně hladké, ale výsledek - sice nedráždí, ale stolice se podobá spíš kravinci, lepí se všude a na všechno, asi zalepené i střevo, nedivím se že Green-smoothisti používají pořád klystýr. Psal o tom už dřív tuším Norman Walker, že jemná vláknina zanáší střeva. Tehdy jsem nevěděl o co jde, o mixeru s 35000ot/min se nám tady mohlo leda zdát.
d) vařená zelenina, mrkev, celer, brambory, květák. Výsledek - mazlavá stolice.
e) mrkev, jabka, červená řepa, pomletá na masovém strojku. Výsledek - asi nejlepší, bez problému. Taky se to nejvíc podobá zubama pokousané potravě. Vláknina takto nedráždí, a šťávy se uvolňují postupně, takže se nemusí některé šťávy ředit aby to žaludek snesl.
Takže proto asi ta snaha o šťávy, pokud se zeleniny má zkonzumovat víc a v syrovém stavu. No trochu jsem popsal moje zkušenosti s vlákninou, snad to tady taky neslíznu.
PS:
Rozpustná vláknina je kupodivu hodně zastoupená i v běžném pšeničném pečivu z bílé mouky, asi i v ostatních obilovinách, je to součást buněčných stěn, (potvrzeno mnohokrát, stolice sbalená do bobků), pokud tedy někomu nevadí pšeničný lepek (mě bohužel dost vadí).