martina72 píše:
NOWOCAN je poměrně kontroverzní, ale v lecčems má dobré postřehy a pro někoho překvapivé alternativy. Býti hoooodně na tuku je pro leckoho hoooodně dobré a přirozené.
Například středomořská kuchyně je o oleji, o tuku. Tuk a zelenina. A je to hoooodně dobré a zdravé, my se jim rozhodně nevyrovnáme.
Je zapotřebí se vyrovnat s tím, že jsme byli 110 let masírováni tím, že přirozené tuky jsou nezdravé. Vzniklo to za první světové války, v období nedostatku, který využil chemický průmysl, aby prosadil margaríny. To se podařilo. Dnes se to vydává za zdravou věc. Opak je pravdou.
Mimochodem, můžete chlastat litry oleje nebo pojídat tuny másla, nikdy neztloustnete, z tuků se netloustne.
Zaměstnaný člověk (nebo aktivní živnostník) stejně jí jen dvakrát denně. Snídani nelze - to byste museli vstávat ve čtyři ... takže první jídlo je tak v deset. Oběd je nesmysl, to by se pak vůbec nic neudělalo, člověk je mrtvej. Takže se jí až večer. A je to tak úplně správně. Pěkně se dovalit domů. udělati nějaké rituály, ve smyslu odhození práce na zítřek, pmalu se probrodit surovinami, vybrat si na ten den, na ten okamžik, asi tak hodinku dvě vařit, čichat, míchat, povídat si, pochutnat si, dát duši i tělu, co je třeba. A jít spát.
No ale vieš, "Martina", nie je to celkom tak, že zamestnaný človek je 2 krát denne............ To je skôr výnimočne.... Dobre, možno polovica neje raňajky... Ale o tej 10-tej sa najedia.... Potom, ak nestihnú neskorší obed, dajú si večeru....ALE...pomedzi to môže padnúť čokoláda, šiška z bufetu, alebo tri musli tyčinky...........prípadne banány. A to teda už sú jedlá (alebo skôr "jedlá")...
A - väčšina tých zamestnaných, alebo aktívnych živnostníkov majú v 30-tke už viditeľný tuk v brušnej, ale často aj inej oblasti, nejaké neprirodzene hrubé ruky (nie je to sval, je to akoby "divé mäso" pod kožou, proste nejaký odpad...). Lebo aj keď jedia 2 jedlá denne (nejaké percento z nich), jedia ich nekvalitné, sacharidové, prípadne sacharidovo-tukové.... Často je to pos..... často je to pečivo, cestoviny a podobné sra.... hlúposti. Z toho sa priberá na tuku.
A k tomu čo píšeš, citujem : "...asi tak hodinku dvě vařit, čichat, míchat, povídat si, pochutnat si, dát duši i tělu, co je třeba. A jít spát." ... no neviem-neviem..... s plným (nevravím že prežratým) žalúdkom ísť spať... to chce minimálne 2,5 - 3 hodinky času po večeri... Kto sa chce dobre vyspať, ten s plným žalúdkom sa vyspí ťažko..... Jedine, že si ho naplnil nejakou sacharidovou šťavičkou, ktorú rýchlo strávi. Ale to predsa nebudeme považovať za jedlo.