Zdravim. Chcel by som sa podelit o moje skusenosti s hladovkami a neskor polozim zopar otazok. Zatial mam za sebou niekolko 1 a 3, teraz robim 7, dnes je to 4. den. Mam 21 rokov, vysku 170 cm a mam nadvahu, schudol som uz 20 kg, ale stale mam este cca 95 kg. S hladovkami som nikdy nepocital z dvoch dovodov. Prvym je ze som si myslel, ze by to s mojimi zdravotnymi problemami nebolo vhodne a mohol by som si vazne ublizit. Tym druhym je ze nemam pevnu volu a nikdy som nezvladol nejest dlhsie ako par hodin. Este pred par mesiacmi som zjedol na ranajky napr. 8 rozkov so sunkou a syrom, velku porciu obeda a na veceru kludne aj kilovu pizzu a to neprehanam. Ked som sa nemohol poriadne nazrat, bol som velmi podrazdeny. Vzdy som chcel schudnut, ale nikdy som nevedel prestat jest. A s cvicenim je to este horsie. Nedokazem zabehnut ani kilomter, v posilke som bol raz a niekolko dni som mal hroznu svalovku. Potom mi jeden znamy poradil aby som vyskusal stravovanie podla Vlada Zlatosa. Nie je to ziadna dieta, ale plnohodnotna strava. Velmi zjednodusene by som mohol povedat ze je zalozena na principe obmedzenia prijmu sacharidov a zvysenia poctu (kvalitnych) tukov. A skutocne to funguje. Zacal som v lete a uz sa mi podarilo schudnut 20 kg. Ale co je hlavne, pri tejto strave nemam nikdy pocit hladu, vzdy sa najem do sytosti, pretoze ma zasytia prave tie tuky a velke porcie zeleniny. A tak ako odporuca Vlado Zlatos, vobec neranajkujem, do obeda len podjedam a najem sa az neskor poobede alebo ku veceru. A kedze som si uz zvykol neranajkovat a cakat na jedlo az do vecera, tak som si raz povedal, ze skusim jeden den jedlo vynechat, najem sa az zajtra. Na moje velke prakvapenie som az do vecera v podstate vobec nebol hladny, spalo sa mi dobre. Takychto jedniciek som skusil uz asi 5 – 6, vzdy bezproblemovo. Tak som si zacal zistovat nejake informacie o dlhsich hladovkach, ci by to bolo pre mna bezpecne, zacal som citat pust.cz a ine stranky a potom sa rozhodol skusit trojku. A teraz sa konecne dostanem k tomu, preco toto vsetko pisem. Absolutne nechapem, preco som ani na 2. a 3. den nepocitoval takmer ziaden hlad. Nikdy nie taky, aby mi to robilo nejaky problem alebo aby som mal potrebu sa najest. Dokonca aj 4. den rano (rovnako ako dnes) som sa vzdy citil v pohode a bol by som schopny pokracovat dalej, ale pre istotu som to radsej ukoncil. Ved vsade som sa docital ze travenie a teda aj pocit hladu sa zastavuje az 3. – 5. den hladovky a prve dni su vzdy najtazsie prave kvoli velkemu pocitu hladu. Jediny problem, ktory u mna nastal bol pri druhej trojke, ked v druhy den navratovky (rano jedna naparena paradajka, vecer jedna hruska) ma zacala dost boliet hlava. Ale hladny som nebol, dokonca ani pocas navratovky, aj tu hrusku som vecer zjedol len z povinnosti, ale hlad som nepocitoval. Len som si lahol do postele, pustil hudbu a lezal az kym som nezaspal, treti den bol uplne bezproblemovy. Takze viete mi niekto vysvetlit cim to je? Ked kazdy pise o hlade, a ja, clovek, co tri mesiace dozadu na obed zozral cele kurca, s tym nemam najmensi problem. Ale mozno by som mal jedno vysvetlenie. Zijem v lese, kazdy den chodim na prechadzku so psom, cerstvy vzduch, nadherna priroda atd. Do mesta chodim malokedy. Nechodim do prace. Pracujem na vlastnom projekte doma, nemam ziadneho sefa, ziadne deadliny, robim denne tolko hodin, kolko sa mi chce, ak sa mi nechce, nerobim nic. S peniazmi nemam problem. Nemam rodinu. A teda, co tym chcem povedat je to, ze nemam takmer ziadne starosti (jedine co ma trapi je moje zdravie a moj vzhlad, co sa ale v poslednom case pomerne rychlo zlepsuje a teda ma to znacne motivuje), ziadne obmedzenia a teda ziaden stres. Vacsina ludi, ktori drzia hladovku musia popritom chodit aj do prace, mesiac dovolenky by si mohli asi tazko zobrat. Dalej sa musia starat o rodinu a mnozstvo inych povinnosti a teda maju dost stresu. A tak je jasne ze ich telo si pyta jedlo, lebo je to vlastne droga, ktora upokojuje. Ved aj ja som bol cele tie roky, da sa povedat, zavisly na jedle. Ked som sa nenajedol bol som mozno podobne nervozny (ale nechcem prehanat, o drogach toho vela neviem) ako fetak, ktory nedostane davku pervitinu. Takze je toto dovod, preco nepocitujem hlad? Myslim, ze to dava zmysel. Pretoze v tie dni, ked som nejedol som mal tiez pocit znizenej energie. Teda citil som sa uplne v pohode, ale pracovat sa mi velmi nechcelo. Namiesto obvyklych 5 – 6 hodin, som sa dokazal sustredit nanajvys 4, ale niektore dni som dokonca nerobil vobec. Cely den som sa len zabaval, relaxoval, chodil von. Takze zrejme, keby som bol nuteny podavat nejake velke vykony, tiez by som pocitoval hlad. Ale vsimol som si jednu zaujimavost. Ked drzim hladovku, nedokazem spat na chrbte, iba na boku alebo bruchu. Ked lezim na chrbte, tak citim akysi tlak na zaludok, da sa povedat ako keby som bol hladny. Ale ked sa obratim, hned je vsetko v poriadku. Viete to niekto vysvetlit? A dalej by som sa chcel opytat este ohladom klystiru. Pocas hladovky si creva vyplachujem kazde rano, ale nikdy do seba nedostanem viac ako 1,5 l. Docital som sa, ze optimalne by to mali byt 2 l, ale mne to jednoducho nejde. Nie zeby som citil bolest alebo mal nutkanie sa vyprazdnit, ale jednoducho po 1,5 l sa privod vody zastavi. Znamena to, ze mam creva upchate, stale tam nieco je, co brani vode dostat sa dalej? Cital som tiez, ze je potrebne sa poobracat na boky, urobit sviecku a podobne, nech sa voda dostane vsade, mozno potom by som tam dostal ten zvysok. Problem je v tom, ze sa stihnem akurat obratit na bok, urobit na chvilu sviecku a po 1 – 2 minutach uz mam potrebu sa vyprazdnit, takze to nikdy nestihnem. Optimalne by to vraj malo byt cca 10 minut. Ja pouzivam obycajnu vodu so stipkou soli a trochou citronovej stavy. Cital som ze ovela efektivnejsie je pouzivat vlastny moc. Zatial som to neskusal, pretoze ma napadlo, ci to nebude kontraproduktivne. Kedze nie som zdravy a navyse pocas hladovky sa vylucuju z tela skodlive latky, aj v moci, tak by som tie latky len znovu dostal do tela, nie? Alebo ako to je? Budem velmi rad, ak sa najde niekto, kto bude vediet a bude ochotny odpovedat na vsetky moje otazky. Pripadne ak by ste mali aj nejake odporucania alebo vlastne skusenosti co sa tyka hladovky spojenej s nadvahou, comu by som sa mal vyvarovat. A ci je v mojom pripade vhodne drzat hladovky dlhsie ako 7 dni. Momentalne robim prvu sedmicku a prve 4 dni prebehli absolutne bezproblemovo. Vlastne sa kazdy novy den citim lepsie, pretoze ma velmi motivuje to, ze som to dokazal (aj ked v skutocnosti som nemusel pouzit ziadne velke usilie). Este doplnim informacie o mojom zdravotnom stave. V podstate netrpim ziadnym inym ochorenim, len mam nadvahu. S nou sa ale samozrejme spaja mnozstvo problemov, ale nic zavazne. Pred par mesiacmi mi brali krv a vsetko bolo "v norme". Neuzivam ziadne lieky.
|