sajťas píše:
Takže mléko samotné je fujky, ale sýry až takový problém nejsou?
Podobné dotazy jsou furt to samé. Dle některých názorů (a třeba i mého) je fuk, co jíte. Hlavně toho jezte co nejméně, pokud možno vůbec, a vařte a jezte vždy s dobrou myslí.
Znám případ, kdy několikaleté pití mléka v množství 3 l denně (bylo pito na žízeň, vychlazené) skončilo selháním ledvin. Přímou souvislost ale nenajdete.
Obecně si myslím, že ptáti se na sýry, zda jsou zdravé, jest stejně zbytečno. V Čechách je sýr z krámu jednou z nejdražších potravin vůbec, je v průměru dražší než maso (které jest velmi zdravou a jednoduše a chutně použitelnou potravinou - nikoli ovšem nezbytnou). Domácí sýry a tvarohy jsou samozřejmě levné a velmi dobré, ale zas - kolik teho sníte a za jak dlouho to vyprodukujete, to je o stylu života? Kila to jistě nebudou.
A obecně, mimo kozího mléka vychlazeného čerstvého, není skoro žádné mléko dobře pitelné, nechutná, příliš mastné nebo strašně sladké, co s tím? Zakysané jistě, to se mění v docela příjemné věci.
Tož, je to jen názor a zkušenost, omezená.